Medias vinkling av demonstrationen i Göteborg

Vänsterextremister går till attack mot polisen i Göteborg 2017. Foto: Skärmdump från Youtube.

I lördags demonstrerade Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg. Marschen hade föregåtts av en massiv granskning i media av den nynazistiska rörelsen i Sverige. Framförallt SvD och Aftonbladet har publicerat en väldigt ambitiös reportageserie av vit makt-rörelsen inon landet. Givetvis är det bra att högerextremisterna granskas; nazismen är en av de brutalaste, mest rasistiska och totalitära rörelser som världen någonsin skådat. Däremot saknar medias granskning fullständigt proportioner: de våldsbejakande vänsterextremister som kastade sten, attackerade poliser och demolerade staden granskades inte alls.

Uttryckt i siffror blir det än mer tydligt: enligt Expo finns det 159 aktiva nynazister i Sverige, medan det finns 800 våldsbejakande vänsterextremister och hela 2000 våldsbejakande islamister i Sverige enligt Säpo.

Islamisterna är alltså flest, ökar snabbast på grund av den stora muslimska asylinvandringen och bedöms även vara de farligaste vad gäller risk för omfattande terrordåd. De flesta hoten mot journalister och politiker kommer dock från den autonoma vänstern; Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpos författningsskydd, har kommenterat detta på följande vis:

”Majoriteten av de fall av otillåten påverkan som Säkerhetspolisen känner till kommer från de autonoma miljöerna. […] Vi bedömer att de autonoma aktivisterna i dagsläget har en större förmåga än vit makt-anhängarna att använda våldsamma metoder strategiskt och systematiskt.”

Säpo rapporterar också om att många fall av otillåten påverkan av folkvalda gäller ”hembesök där autonoma aktivister tagit reda på meningsmotståndarnas adresser och hotat eller förstört egendom.”

Den sista iakttagelsen är särskilt intressant, eftersom vänsterextremister systematiskt tystar och hotar journalister som försöker kritisera dem. En journalist, som vill vara anonym, berättade för Magasinet Neo:

”Jag känner mig tvingad att ta bort i mina reportage. Man måste ta bort jättemycket för att inte trigga vänsteretablissemanget. Tycker man inte exakt som den vänstern så brunmålas man. Jag är själv vänster, men dagens vänstervind gör mig orolig.”

Inte nog med det. Det finns dessutom flera journalister på de stora mediahusen som har kopplingar till extremvänstern. Magnus Sandelin har berättat om dessa relationer:

”Jag vet också journalistkolleger som har en fot, eller har haft en fot inne i den här autonoma miljön. Det förekommer att de har det samtidigt som de arbetar som journalister.”

En av de få som har försökt granska vänsterns våld är Janne Josefsson i Uppdrag Granskning. När han gjorde det reagerade frilansjournalisten Ametist Azordegan på SR mot detta och twittrade:

”Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?”

När Janne Josefsson granskade Vänsterpartiet år 2002 fick han liknande kommentarer från kollegorna på SVT:

”Men Janne, varför ska du granska vårt parti?”

Själv har jag via Twitter försökt att få en kommentar av SvD (som har skärskådat nynazisterna under en vecka) varför de inte gör den minsta lilla granskning av extremvänstern; tweetsen har fått över tiotusen visningar och hundratals delningar – men av SvD har de bemötts med största möjliga tystnad.

Dessutom har massmedias reportage om demonstrationen i Göteborg varit gravt vinklade. I detta reportage i SvD framställs de ditresta antifascisterna som hjältar: ”Det kändes som om vi inte hade något annat val än att åka hit och demonstrera”, berättade en motdemonstrant. De ikläder sig med andra ord egenmäktigt rollen som ett medborgargarde som har rätt att ta lagen i egna händer. Men det är inte vänsterextremisternas roll att hålla nazisterna i schack – det är polisens jobb.

I den närmast totala medieskugga som råder kring granskningarna av vänsterextremisterna utspelade sig några i det närmast absurda scener i Göteborg. När vänsterextremisterna angrep nazisterna med stenkastning försökte dessa bryta polislinjen, varpå det uppstod tumult mellan nazister, poliser och vänsterextremister. När polisen isolerade nazisterna på en parkeringsplats gick vänsterextremisterna till attack med stenkastning och knallskott – mot polisen. Man kan undra vad syftet var med den aktionen? Att frita nazisterna – eller bara orsaka ordningsmakten skada?

I ett historiskt perspektiv är det också vänsterhuliganerna som har stått för lejonparten av förstörelsen. På G20-mötet i Hamburg i juli samlades tusentals AFA-aktivister för att slå staden sönder och samman – och i Göteborg 2001 var det återigen vänsterhuliganer som i protest mot EU-toppmötet vandaliserade staden. Ironiskt nog protesterade vänsteraktivisterna på dessa möten mot globaliseringen. Vid demonstrationen i helgen protesterade de istället mot nationalismen – det vill säga indirekt för globalisering. Rationellt, konsekvent och logiskt tänkande tycks inte vara AFA-huliganernas starkaste sida.

Medan media allt mer desperat försöker glorifiera vänsterhuliganerna som ”antifascistiska hjältar” håller vanligt folk på att få nog av deras våld. I videon nedan, som filmades av av Peter Imanuelsson, kan man se hur en grupp AFA-aktivister kastar sten med slunga, varpå en grupp göteborgare springer mot dem för att stoppa förödelsen av deras hemstad.

Helt plötsligt framstår en bild av en grupp demonstranter (nynazister), motdemonstranter (AFA-huliganer) och mot-motdemonstranter (bestående av vanligt folk som bara vill ha sin stad i fred).

Än mer paradoxalt framstår vänsterns ”goda fina våld” när antifascisterna fick sällskap av en grupp islamister; slagorden ”inga fascister på våra gator” överröstas i nedanstående video av islamister som skanderade ”Allahu Akhbar”.

Det är dock ingen slump av dessa islamister närvarade vid motdemonstrationen: Islamiska Staten har nämligen som strategi att infiltrera vänsterextrema grupper i Europa. I Islamiska Statens manifest ”Black Flags From Rome” står det i klartext:

“ If you have ever been at a pro-Palestine / anti-Israel protest, you will see many activists who are not even Muslims who are supportive of what Muslims are calling for (the fall of Zionism). It is most likely here that connections between Muslims and Left-wing activists will be made, and a portion from them will realise that protests are not effective, and that armed combat is the alternative. So they will start to work together in small cells of groups to fight and sabotage against the ‘financial elite’.

A growing population of left-winged activists (people who are against; human/animal abuses, Zionism, and Austerity measures etc) look upto the Muslims as a force who are strong enough to fight against the injustices of the world. It seems from the article below that many of these people (who are sometimes part of Anonymous and Anarchy movements) will ally with the Muslims to fight against the neo-Nazis’ and rich politicians.”

Därmed var alla tre extremistgrupperna nazister, vänsterextremister och islamister representerade vid demonstrationen i Göteborg. Alla grupperna står för totalitära, våldsbejakande, brutala och imperialistiska ideologier. Dessutom har alla tre grupperna det gemensamt att de är extremt antisemitiska.

Såväl nazister, vänsterextremister och islamister riktat attacker mot judar i Sverige de senaste åren. Nazisterna har utfört fem dåd, vänsterextremisterna 25 stycken och islamisterna hela 51 hatbrott. Som synes ligger islamisterna i topp med vänsterextremisterna som god tvåa.

Alla tre ism-erna är brutala, antidemokratiska och ska fördömas. Dock var det främst en grupp som uppmärksammades i media i samband med demonstrationen: nynazisterna.

%d bloggers like this: