Bakgrunden till misshandeln i Hamburg

Journalist misshandlas av vänsterextremister i Hamburg. Foto: Skärmdump från Youtube.

Misshandeln av den amerikanske journalisten Marcus DiPaola i Hamburg har väckt stor uppmärksamhet de senaste dagarna – inte minst eftersom Mathias Wåg tycks dirigera vänsterextremisterna som hotar DiPaola. Men vad var egentligen bakgrunden till incidenten?

Upprinnelsen var att den kanadensiska konservativa videobloggaren Lauren Southern hade anlänt till Hamburg från Sicilien där hon hade rapporterat från ”Defend Europe”-konferensen. Hon hade oklokt nog tagit på sig en T-shirt från konferensen med trycket ”Welcome to Hell”.

Detta uppmärksammade vänsteraktivisten Sören Kohlhuber, som är journalist på den tyska tidningen Zeit. Han identifierade Lauren Southern som ”icke-tysk identitet” (sic!) och lade ut en bild av henne på Twitter.

På sin blogg skrev han (i översättning från tyska):

”Den 22-åriga kanadensiskan skulle inte ha kunnat identifieras om hon inte hade burit IB-tröjan. Tack vare att hon bar denna T-shirt framstod allting helt tydligt…”

”IB” står för ”Die Identitäre Bewegung”, vilket i översättning betyder ”Den identitära rörelsen”.  Denna rörelse är invandringskritisk och hävdar att Europa bör återgå till västerländska värderingar.

Dessutom twittrade Kohlhuber ut en bild på Lauren Southern (som skymtar i bakgrunden med blå keps) tillsammans med de amerikanska journalisterna Tim Pool och Luke Rudowski samt den tyske bloggaren Max Bachmann.

I tweeten skrev Kohlhuber ”Foto der Gruppe rund um die IB-lerin bei“, vilket betyder ”Foto av gruppen kring IB-anhängaren“.

Därefter inleddes en formidabel hetsjakt på Lauren Southern och journalisterna i gruppen. Bland annat skrev två AFA-anhängare ”Weitergeben und handeln” och ”Aufpasst, wir suchen die jetzt“.

Värt att notera är att ingen av journalisterna har något med den identitära rörelsen att göra – utan de intervjuade bara Laura Southern och bevakade demonstrationerna kring G20-mötet. Detta hjälpte föga, utan vänsterextremisterna hade identifierat även dem som ”fascister”.

Tim Pool och Lauren Southern tog skydd på ett café medan vänstermobben härjade utanför, men när stämningen blev för aggressiv tvingades de att fly ut via bakdörren. Slutligen tog de skydd på sina hotellrum och avbröt all rapportering på grund av dödshot.

Eftersom Tim Pool och Lauren Southern hade försvunnit från gatorna återstod Luke Rudowski och Max Bachmann (som också hade figurerat på fotot i Kohlhubers tweet). Det är i detta skede som den amerikanske journalisten Marcus DiPaola dyker upp: av en slump träffar han Max Bachmann samtidigt som han filmar demonstrationen åt videokanalen Heavy.

En grupp vänsteraktivister identifierar Bachmann och tror felaktigt att även DiPaola ingår i sällskapet av ”högerextremister”. Det är här DiPaolas film tar sin början.

En vänsterextremist slår ner DiPaola och anklagar honom för att vara ”fascist och nazist” – något som är djupt ironiskt eftersom DiPaola är uttalat pacifistisk. När DiPaola står på knä och inte vill slå tillbaka blir vänsterhuliganerna förvirrade. Nu dyker Mathias Wåg upp och AFA-gruppen söker sig uppenbarligen till honom för att få vägledning. En vänsterextremist med svart huva som Wåg samtalar med kommer senare fram till DiPaola och mordhotar honom.

Enligt Marcus DiPaola var det Mathias Wåg som dirigerade vänsterhuliganerna genom att jämföra bilder i sin telefon. Med stor sannolikhet var det de bilder som tidigare hade twittrats ut av Kohlhuber och de övriga AFA-anhängarna. I samband med misshandeln tog Mathias Wåg denna bild av Marcus DiPaolo och publicerade på Twitter:

Detta beteende av Mathias Wåg har fått Marcus DiPaolo att reagera – och han kontaktar Wåg via Twitter:

När DiPaola senare frågade Mathias Wåg om han hade organiserat misshandeln svarar Wåg med en motfråga om han känner Bachmann:

Uppenbarligen har Mathias Wåg deltagit i jakten på Lauren Southern, Tim Pool, Luke Radowsky och Max Bachmann – DiPaola råkade bli indragen i denna hetsjakt av misstag.

Att Mathias Wåg deltog i AFA:s hetsjakt på ”fascister” är inte helt förvånande: han är nämligen grundare Researchgruppen (tidigare AFA Dokumentation). Inom Researchgruppen finns det flera kriminellt belastade personer med kopplingar till våldsamma vänsterextrema grupperingar. Researchgruppen kartlägger i första hand politiker och privatpersoner som har kopplingar till Sverigedemokraterna. Det gör de genom att hacka exempelvis kommentarsfälten på Avpixlat och stjäla Flashbacks databas. På så vis har de byggt upp en stor databas med vanliga medborgares åsikter, vilket påminner om ett åsiktsregister. Sedan säljer de informationen till tabloidtidningar som Expressen och Aftonbladet som hänger ut dessa personer med namn och bild. Det har funnits personer som har skrivit grovt rasistiska kommentarer på Avpixlat eller Flashback, men det berättigar ändå inte Expressen eller Aftonbladet att egenmäktigt publicera dessa uppgifter utan personernas samtycke. Dessutom har Researchgruppen nu tillgång till tusentals privatpersoners sekretessbelagda uppgifter, vilket kan vara allt från medicinsk historia till högst privata bekännelser. Denna information kan utnyttjas godtyckligt av Researchgruppen genom försäljning, uthängning eller rent av utpressning. Det saknas helt enkelt en rättslig översyn över hela förfarandet. Vidare fick Researchgruppen Guldspaden 2014, då SVT:s VD Hanna Stjärne satt med i juryn.

Vid incidenten i Hamburg har Mathias Wåg mer eller mindre medvetet deltagit i en hetsjakt på journalister. Att Expressen, Aftonbladet och SVT har premierat Mathias Wågs organisation är inget mindre än en skandal.

Fotnot: Detta inlägg är till stor del baserat på de tyska sajternas Philisophia Perennis och Meedia.de rapportering om incidenten i Hamburg.

2 reaktioner på ”Bakgrunden till misshandeln i Hamburg”

  1. Sant eller inte (huruvida Wåg låg bakom misshandeln), så verkar det ju som att han ljuger i son konversation på twitter med Marcus. Wåg skriver att han inte kände till hans namn eller utseende som försvar mot att han var anstiftare. Ändå twittrar han sitt nytagna foto på Marcus, där han namnger honom och Bachmann, till sina vänner hos AntifaNYC. Som livestreamare t o m.

    Men naturligtvis kan ju Wåg ha frågat sin vän som han visade sin mobil för och som senare hotade med att döda filmarna om dom inte försvann. Svarta huvtröjan kanske visste vad Marcus hette?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *