Dags att städa upp på BRÅ

brå

Under flera år har BRÅ (Brottsförebyggande Rådet) kritiserats för att manipulera, vinkla och censurera sina rapporter. BRÅ utsattes år 2002 för en granskning. Sten Levander, som är professor i psykiatri sade då:

”Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur. BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet.”

Vidare uppger Johannes Knutsson, som är professor vid polishögskolan i Oslo, att BRÅ:s dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler försökte stoppa en rapport om polisresurser som han gjorde åt BRÅ. Dessutom fick Kent Lindahl från organisationen Exit fria händer att formulera en BRÅ-rapport om avhoppade nazister – och Exit hänvisade därefter till denna rapport när de ansökte om nya miljonbidrag.

Ironiskt nog kritiserade även Fredrik Reinfeldt, då han var justitieutskottets ordförande, BRÅ:s verksamhet år 2002. På den tiden ansåg Reinfeldt att BRÅ:s rapporter får ett orimligt stort medialt genomslag, trots att de ofta är substanslösa. Vidare uttalade sig Reinfeldt då:

”Forskningen måste stå fri. Den måste vara opolitisk och inte bunden av regeringen. De säger att brottsligheten inte växer. Jag kan bara konstatera att åtminstone när det gäller våldsbrottsligheten och organiserad brottslighet så säger alla att det ökar – utom BRÅ.”

En flitigt anlitad person i mediesammanhang är Jerzy Sarnecki som har varit verksam vid BRÅ under flera år. För det mesta hävdar han att ”kriminaliteten minskar” eller ”det går inte att avgöra vad de här brotten beror på”. Jerzy Sarnecki publicerade exempelvis en rapport 2011 som skulle ”slå hål på främlingsfientliga argument”. I den påstods det att det inte fanns några kulturella skillnader mellan utomeuropeiska invandrare och svenskar. Dock behandlade rapporten europeiska invandrare som hade kommit till Sverige på 1980-talet, vilket inte reflekterade Sverige år 2011. Sarnecki avfärdade dessutom skottlossningarna mot polisstationen i Södertäljeförorten Ronna år 2005 som ett ”pojksträck”. Jerzy Sarnecki har även sagt:

”Efter ungefär 1990 så har ungdomsbrottsligheten inte ökat och inte blivit grövre och det finns många olika undersökningar som samstämmigt visar på att ungdomsbrottsligheten har stagnerat och kanske till och med gått lite, lite ned.”

Under sommaren har antalet sexuella ofredanden på festivaler mer än tiofaldigats jämfört med förra sommaren. I många fall är det så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” som omringar flickorna och utsätter de för taharrush gamea.

Att det faktiskt är ”ensamkommande flyktingbarn” som begår flera av de sexuella övergreppen på Sveriges festivaler något som bekräftas av interna källor inom polisen. Rent generellt har sexualbrottsligheten ökat dramatiskt i Sverige de senaste åren. På bilden nedan visas statistik över det totala antalet sexualbrott, vilket inkluderar underkategorierna våldtäkt, blottning, koppleri, barnpornografibrott, sexköpsbrott, människohandel, samt sexuellt tvång, ofredande och utnyttjande mot barn respektive vuxna.

Sexualbrott

Faktum är att Sverige har flest våldtäkter i hela Europa. Hur många överfallsvåldtäkter som utförs i Sverige av invandrare redovisas det dock inte statistik över längre; det är inte tillåtet enligt svensk lag. I Norge visar dock statistiken att 83 av 86 överfallsvåldtäkter utfördes av män med utomvästlig bakgrund, så det finns anledning att tro att förhållandet är snarlikt i Sverige.

BRÅ har sin vana trogen relativiserat och förminskat denna invandringsrelaterade brottslighet. Framförallt har Klara Hradilova Selin uttalat sig i Expressen och påpekat att sexualbrottsligheten inte har något med invandringen att göra.

”Många är pigga på att koppla ökningen till invandring, vilket är ytterst tveksamt.”

Detta en analys med uppenbara brister. Situationen blir än mer prekär eftersom Klara Hradilova Selin har avslöjats med att planka på tunnelbanan – dessutom skryter hon med det på Facebook. Inte nog med det, två av hennes kollegor på BRÅ deltar i diskussionen på Facebook.

BRÅ2

Detta beteende väcker frågor. Hur kan tre utredare på Brottsförebyggande Rådet, som är en statlig myndighet, uppvigla till brott? Dessutom kan man ifrågasätta deras moral: om de anser att det är acceptabelt att planka på tunnelbanan kanske de är lika skrupelfria när det gäller analys av brottsstatistik?

Faktum är att det inte är BRÅ:s statistik det är något fel på; dessa rådata finns fritt tillgängliga och sökbara i BRÅ:s databas. Här finns en artikel som redovisar brottsstatistik från BRÅ:s databas och trenden sedan 1975 är extremt tydlig: kriminaliteten ökar i samhället.

Utredarna på BRÅ har alltså tillgång till all denna statistik och fakta, men istället har de under decennier producerat rapporter som vinklar, censurerar och mörkar brottsligheten i verkligheten. Att BRÅ medvetet mörkar den verkliga kriminaliteten är allvarligt i en demokrati som Sverige. Väljarna har rätt att ta del av korrekt och opartisk information för att kunna fatta rätt beslut på valdagen, så detta är ytterst ett demokratiskt problem.

Det räcker nu. BRÅ:s tillförordnade generaldirektör Erik Grevholm bör avgå med omedelbar verkan, alternativt städa upp i sin myndighet så att allmänheten får ta del av en korrekt beskrivning av kriminaliteten och dess förövare i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *