Morgan Johansson anklagar Polen för nazism

I helgen firade Polen sin självständighetsdag. På gator och torg marscherade människor och viftade med polska flaggor varav de flesta med fredliga motiv. En av flaggorna föreställde bland annat en överkorsad svastika, vilket har sin historiska bakgrund i att Polen invaderades av Nazityskland 1939.

Polen har goda skäl att fira sin nationella självständighetsdag. Det är en nationell helgdag i Polen som firas varje år den 11 november för att fira minnet av då Polen 1918 återvann sin självständighet efter 123 år av delningar mellan Ryssland, Preussen och Österrike. År 1939 var det dags igen då Polen invaderades av både Sovjetunionen och Nazityskland och delades upp mellan dessa totalitära stater. Först 1945 fick Polen den självständighet de åtnjuter och firar idag.

Framförallt under andra världskriget drabbades Polen hårt av Nazitysklands ockupation: cirka 5,7 miljoner polacker mördades av nazisterna; ungefär 90% av Polens judar dog, varav flera miljoner avrättades i nazisternas koncentrationsläger. Under Warszawaupproret i augusti 1944 bombade tyskarna den polska huvudstaden sönder och samman medan sällsynt brutala SS-förband som Dirlewanger-brigaden torterade och mördade civilbefolkningen.

Om det är något land som har lidit av nazismens terror så är det Polen; om det är något land som har skäl att fira sin självständighet så är det Polen.

Den svenske justitieministern är dock av en annan uppfattning. I en sällsynt historielös tweet skriver ministern:

”Stor högerextrem demonstration i Polen, med starka nazistiska och antijudiska inslag. Detta måste slås tillbaka!”

Visserligen fanns det en liten grupp högerextremister i paraden, men till större delen var det helt vanliga polacker som firade självständighetsdagen. Enligt ögonvittnen som var på plats var det bara ett hundratal personer som skrek rasistiska tillmälen. De övriga 60.000 deltagarna var helt vanliga polacker som ville fira självständighetsdagen med olika fredliga manifestationer. Där förekom flera flaggor med överkorsade hakkors samt sovjetiska symboler, vilket är en uppgörelse med Polens ockupationsmakter under 1900-talet. Vidare fanns där polska krigsveteraner som hade kämpat under andra världskriget samt överlevare från nazisternas koncentrationsläger.

Den artikel i Wall Street Journal, som Morgan Johansson hänvisar till i sin tweet, är med andra ord hårt vinklad och ger en felaktig bild av marschen i Warszawa. Författaren till artikeln, Drew Hinshaw, tvingades till slut pudla och raderade sin tweet som gav det vilseledande budskapet om att det hade varit ”60.000 högerextremister” i den polska paraden.

Morgan Johanssons tweet blir sällsynt pinsam med tanke på Polens historiska förflutna samt de övervägande pacifistiska inslagen i paraden. Vad ministern menar med att ”slå tillbaka” kan man bara spekulera i, men ordvalet är ganska olyckligt valt med tanke på Polens historia av ständiga ockupationsmakter.

Så vad ägnade det Socialdemokratiska partiet sig åt i Sverige under andra världskriget medan polska partisaner kämpade mot den nazityska ockupationsmakten?

Under andra världskriget ingick Socialdemokraterna i en samlingsregering som leddes av den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson. Denna regering förbjöd nazikritiska tidningar. Sammanlagt konfiskerades 300 tidningar mellan 1939-1943 varav 286 var kritiska mot Nazi-Tyskland. Förutom konfiskationer tillämpades transportförbud av misshagliga tidningar. Bland annat fick tidningarna Trots Allt! och kommunistiska Arbetar-Tidningen inte transporteras via post eller järnväg i början av 1940-talet. Regeringen beslutade även om löpsedelförbud, vilket innebar att tidningar med transportförbud inte fick torgföras på allmän plats.

Förutom inskränkningar i tryckfrihetsförordningen gjorde den svenska regeringen flera andra eftergifter mot Nazi-Tyskland. Mest känd är permittenttrafiken, vilket innebar att tyska soldater på permission kunde färdas på det svenska järnvägsnätet mellan Norge och Tyskland. Totalt färdades 100.000 vagnslaster med krigsmaterial samt 2,1 miljoner tyska soldater mellan 1940 och 1943 på de svenska järnvägarna. Vid ett tillfälle färdades den fullt stridsutrustade Engelbrechtsdivisionen från Norge till norra Finland inför invasionen av Sovjetunionen (Operation Barbarossa) i juni 1941.

Dessutom sålde svenska företag stora mängder järnmalm och kullager som användes för tillverkning av tyskt krigsmaterial. Det främsta skälet till att Hitler undvek att invadera Sverige var just den förmånliga handeln med järnmalm, vilken skulle ha förhindrats av britterna om Sverige hade blivit ockuperat av Tyskland. Den svenska exporten av järnmalm bedöms ha förlängt kriget med flera månader eftersom leveranserna var så viktiga för den tyska krigsindustrin.

I den svenska riksdagen och regeringen under andra världskriget fanns det flera politiker med nazistsympatier. Det svenska samhället under andra världskriget genomsyrades av antisemitiska strömningar. Trots att Folke Bernadotte och Raoul Wallenberg räddade tusentals judar så fanns antisemitismen hela tiden som ett bakgrundsbrus i samhället. Judiska flyktingar fick oftare avslag än andra på sina asylansökningar enbart på grund av sin etnicitet. Att vara antisemit ansågs vara ”normalt” i Sverige på 1940-talet. Ett antal svenskar anslöt sig dessutom frivilligt för att strida med Waffen-SS. Ungefär 180 svenskar anmälde sig som frivilliga, men det finns även vittnesuppgifter om drygt 300 stycken.

Det mest extrema exemplet på regeringens undfallenhet mot nazisterna var de svenska koncentrationsläger som uppfördes för att internera dissidenter som nazikritiker. Socialdemokraten Tage Erlander var den högste politiske tjänstemannen att driva koncentrationslägren. Låt detta sjunka in för ett ögonblick: den svenska regeringen, med den blivande statsministern i spetsen, drev koncentrationsläger för nazikritiker.

I ljuset av detta är Morgan Johanssons tweet extremt pinsam för Sverige. Flera polacker har uppmärksammat klavertrampet och uppmanar polska ambassaden att lämna in en protest.

Som en konsekvens Morgan Johanssons historielösa och förolämpande tweet har den polska ambassaden gått ut med ett klargörande:

”MFA statement following comments regarding incidents during Independence March in Poland

On 11 November, the Independence March, which is a cyclical event, was organised in Warsaw. It was attended by thousands of people who wanted to peacefully manifest their patriotic feelings. For Poles, who differ in their opinions but who share the same values like freedom, like allegiance to their Independent Homeland, the march was a big occasion to celebrate.

The Ministry of Foreign Affairs believes that imputing that the march was dominated by elements whose nature was purely incidental is unwarranted.

At the same time, the ministry reiterates that the Polish authorities strongly condemn views springing from racist, anti-Semitic or xenophobic convictions. For this reason, the MFA objected to, among others, Mr Richard B. Spencer’s visit to Poland.”

Den polska ambassaden indikerar också att polska och svenska ministrar ska komma att diskutera vad som faktiskt hände vid Polens självständighetsfirande.

Svenska politiker må klaga på Donald Trumps twittrande, men de bör tänka på vad själva twittrar om först.

2 reaktioner på ”Morgan Johansson anklagar Polen för nazism”

 1. Omvärlden förväntar sig att en svensk minister är normalt allmänbildad och därför med all rätt förbannad på detta uttalande av Morgan Johansson. Men vi svenskar vet ju att det fattas både det ena och det andra i den norra delen av hans uppenbarelse, vilket för övrigt verkar vara normen för att vara socialdemokrat.

 2. Morgan Johansson ser bara en massa vita ansikten i publiken.
  Morgan Johansson vet att Polen inte tar emot en massa flyktingar.
  Morgan Johansson tycker att även Polen ska vara världens socialkontor.
  Morgan Johansson är arg.
  Morgan Johansson spricker snart!
  Morgan Johansson blir bara argare och argare och till slut klarar han inte att hålla sig, och använder det magiska ordet rasist. Sådärja. Nu känns det bättre.
  Nu är Morgan Johansson inte arg längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *