Kris i tyska polisen: ”Vi har fienden i våra egna led”

Polisbil i den krisande tyska poliskåren. Foto: Wikimedia Commons.

Den senaste tiden har en kris uppdagats inom poliskåren i Berlin. Bland de 1200 polisstudenterna är ungefär 30% av utländsk härkomst och inom den gruppen brister lojaliteten markant mot poliskårens värderingar. Om detta rapporterar tyska Die Welt och den polska tidningen wPolityce.

Anledningen till att den tyska polisen har rekryterat så intensivt bland de muslimska ungdomarna i landets förorter beror på politiska riktlinjer. Förhoppningen är att poliser med invandrarbakgrund ska lyckas bättre med att få respekt bland ungdomsgängen i utanförskapsområdena. Kriminaliteten i Berlin har ökat med 15% på ett par år, ungdomsgängen säljer knark helt öppet och polisen möts allt som oftast med stenkastning i stadens belastade förorter. Dessutom har staden drabbats av ett terrordåd på julmarknaden förra året.

Planerna på att ungdomarna med turkiskt och arabiskt ursprung ska berika poliskåren har dessvärre kommit på skam. Flera av dessa polisaspiranter kommer direkt från kriminella gäng – och i många fall tar de värvning inom polisen och offentlig förvaltning för att infiltrera dessa organisationer.

I många fall talar polisaspiranterna med invandrarbakgrund så bristfällig tyska att de knappt kan tillgodogöra sig utbildningen. Flera andra kan inte simma, vilket under normala omständigheter är ett krav vid antagningen. Det största problemet är dock bristen på disciplin och ömsesidig respekt: flera uttalar sig nedlåtande om kvinnliga poliser och behandlar städpersonalen illa. Stämningen på polisskolan i Berlin påminner också om attityden som råder på landets fängelser där den starkaste överlever; detta har lett till att de svagaste studenterna, oftast tyskar, skräms och hunsas till tystnad. Dessutom vägrar flera av de muslimska polisaspiranterna att tjänstgöra under Ramadan.

Till råga på allt finns det poliskadetter som fortfarande är verksamma inom kriminella kretsar. Det finns vittnesmål om gruppslagsmål i skolans lokaler samt hot och våld mot lärarna i klassrummen. Det mest absurda exemplet är hur en polisaspirant sålde stulna polisradioapparater – precis utanför polisskolans byggnad.

Polischefen i Berlin, Klaus Kandt, har gått ut i media och tillbakavisat anklagelserna som ”grundlösa”. Samtidigt har alla försök till fackliga möten strandat. Å andra sidan har en lärare på polisskolan i Berlins Spandau-distrikt skickat ett anonymt mail till tyska medier. Denne lärare anklagar polisledningen för att inte ta polisskolans problem på allvar. I mailet, vars äkthet har bekräftats av polisens talesman Thomas Neuendorf, står det att flera av polisaspiranterna kommer direkt från kriminella kretsar. Polisläraren skriver också att att ”arabiska klaner försöker infiltrera rättsväsendet” och att flera muslimska poliskandidater har ett ”förflutet inom shariapolisen”. Brevet avslutas med följande meddelande:

“Hälften av eleverna är turkar och araber. […] De hotar att slå de andra eleverna, jag är verkligen rädd för dem, de hatar oss. Det här kommer att leda till en korrupt och tudelad poliskår. De är inte våra vänner. Vi har fienden i våra egna led.”

Den mångkulturella splittringen i den tyska poliskåren är en mikroskopisk spegling av de makroskopiska integrationsproblemen i det tyska samhället i stort.

Problemet inom det tyska polisväsendet är dock inte helt nytt. I november 2016 infiltrerades tyska säkerhetstjänsten (Bundesamt fur Verfassungsschutz) av radikaliserad islamist som planerade att spränga en bomb och att sprida säkerhetsklassad information till islamistiska terrorister. Dessutom har tyska försvarsmakten (Bundeswehr) slagit larm om att jihadister söker värvning i syfte att infiltrera försvaret; så många som åttio stycken rekryter avslöjades inom loppet av ett par veckor.

Det finns även liknande larmrapporter från flera andra länder. Den radikale islamisten Abdullah al-Andalusi, som anser att icke-muslimer ska “brinna i helvetet”, arbetade under två år i den brittiska polisinspektionen (Her Majesty’s Inspectorate of Constabulary). I Frankrike har polisen och säkerhetstjänsten infiltrerats av islamister som har svurit trohet åt Islamiska Staten; de har bland annat vägrat att ställa upp på tysta minuter för terroroffer och vägrar att bevaka synagogor. Och så sent som idag avslöjades det att brandkåren i New York har råkat anställa sonen till en dömd terrorist.

Även i den svenska poliskåren pågår det projekt för att kvotera in nyanlända. Dessutom har begåvningskraven vid antagningen till polisskolan sänkts från en fyra till en trea, samtidigt som kravet på att behärska svenska språket håller på att urholkas. Om detta kommer att leda till liknande problem i den svenska poliskåren som i den tyska återstår att se – men utvecklingen i båda länderna är oroväckande.

4 thoughts on “Kris i tyska polisen: ”Vi har fienden i våra egna led””

 1. Tack för en bra artikel.
  Framtiden för svensk polis och för oss svenskar är skrämmande.
  Det är så mycket mer än IQ-kravet man sänkt i Sverige.
  * Fyskravet för män har sänkts till kvinnornas nivå.
  * Lämplighetsintervjun med två poliser slopades 2015.
  * Krav på grundutbildning har också ändrats, så här står det nu:
  ” – Du kan i princip styrka både grundläggande och särskild behörighet utan att ha läst i gymnasiet genom att visa vad du har gjort tidigare, alltså din samlade kompetens.”
  Man utbildar nu Kalle Anka-poliser som bara skall lyda order, egen tankeverksamhet undanbedes!

 2. Lojalitet kommer via bröstmjölken vare sig vi vill det eller ej, det som sker i Tyskland är ej förvånande snart här oxå.

Comments are closed.

%d bloggers like this: