Kristersson måste göra upp med den mörkblåa välfärdsfientligheten

Foto: Faksimil.

Under veckan som gick publicerade Ekot i Sveriges Radio en sammanställning över moderaten Ulf Kristerssons förflutna.

Ekots tweet om Ulf Kristersson. Foto: Twitter.

Ekot hade i sin tur kopierat listan från den vänsterradikala tidningen Dagens Arena. Både Ekot och Dagens Arena missade dock en väsentlig punkt: Ulf Kristersson var år 1996 pådrivande i MUF:s ideologi om att ”krossa välfärden med invandring”. Dåvarande partiledaren Bo Lundgren avslöjade nämligen i en uppmärksammad radiointervju följande:

”Skälet till att Ulf Kristersson och hans del av ungdomsförbundet och många andra hade sin inställning var att man ville krossa det svenska välfärdssystemet. Det ville ju Fredrik också i sin bok ‘Det sovande folket’. Det är lite hemskt att säga det men delvis förespråkade man en fullkomligt fri invandring till Sverige för att vi då inte skulle kunna bibehålla väldigt mycket av de här av de här olika förmånerna. Då skulle människor tvingas att försörja sig själva eller inte klara sig själva.”

Detta citat av Bo Lundgren kan styrkas av en tidningsartikel från sent 1980-tal där det står:

“MUF vill öppna gränserna. En helt fri invandring, förespråkar nuvalde [sic!] ordföranden i moderaternas ungdomsförbund, Ulf Kristersson.”

Foto: Faksimil.

När Ulf Kristerssons liberala invandringspolitik i MUF fördes på tal via Twitter ledde det till en intensiv debatt med flera moderater, varav flera i ledande ställning. Deras argument var att Kristersson har blivit väldigt restriktiv i invandringsfrågan de senaste åren och numera driver en konservativ linje; bland annat märktes en tydlig tillnyktring i hans tal i Almedalen i år.

Flera av moderaterna på Twitter hävdade också att man kan faktiskt ändra sig och att man inte bör hänvisa till uttalanden som ligger tjugo år tillbaka i tiden. Det kan man ju hålla med om – men problemet är att de kastar sten i glashus: de har själva vid otaliga tillfällen upprepat Sverigedemokraternas främlingsfientliga förflutna. Kristersson skrev själv alldeles nyligen på Facebook:

”De [Sverigedemokraterna] har främlingsfientliga inslag och en mörk historia som de inte har gjort upp med.”

Detta är inget annat än hyckleri: enligt Moderaterna ska deras mörkblåa välfärdsfientliga historia tystas ner och förlåtas ”eftersom man kan ändra sig”, medan Sverigedemokraternas bruna främlingsfientliga rötter ska ältas i oändlighet. Ingen journalist har någonsin konfronterat Kristersson eller Reinfeldt med kritiska frågor om deras ultraliberala förflutna i MUF – men samma journalister har grävt fram hundratals incidenter om Sverigedemokraternas historia. Inga citat från rasistiska kommunalråd i Skåne de senaste tjugo åren är för obetydliga för media att rota fram ur de dammiga arkiven och tvinga Jimmie Åkesson att kommentera.

Varken Moderaternas välfärdsfientliga historia eller Sverigedemokraternas främlingsfientliga dito är något de ska vara stolta över. Skillnaden är att Sverigedemokraterna har tagit avstånd från sina bruna rötter och rensat ut drösvis med rasister och nynazister ur partiet. Inte en enda moderat har dock avlägsnats från partiet – trots att de med sin politik har lyckats med att rasera stora delar av det socialdemokratiska folkhemmet. Fenomenet påminner en aning om hur Tyskland har tagit avstånd från nazismen, medan Ryssland inte har tagit avstånd från kommunismen. (Stalin hyllas av många ryssar som en hjälte än idag, utan att det har lett till några större protester.)

Rikstäckande massmedia tystar alltjämt ner Kristerssons och Reinfeldts planer i MUF om att ”krossa välfärden med invandring”. Det är dock Sveriges sämst bevarade hemlighet. Intervjun med Bo Lundgren har fått hundratusentals visningar på Youtube; den har även citerats friskt i alternativmedia som attraherar ytterligare hundratusentals läsare per vecka. Sammantaget kan det vara upp emot en miljon väljare som känner till denna ”hemlighet”. Just att detta tystas ner av massmedia gör att det har uppstått en mytbildning om Kristerssons och Reinfeldts mörkblåa välfärdsfientliga historia i MUF.

År 2011 etablerade Moderaterna (med Reinfeldt i spetsen) migrationsöverenskommelsen med invandringsliberalerna Miljöpartiet. Under Alliansens åtta år vid makten ökade antalet personer med invandrarbakgrund med otroliga 770.000 nyanlända. De eskalerande bilbränderna, skottlossningarna, våldtäkterna, islamiseringen och terrorhotet är en direkt konsekvens av Reinfeldts politik med ”öppna hjärtan”. Detta har lett till att invandringsfrågan länge har legat i topp i opinionsmätningarna.

Många av väljarna är av förklarliga skäl fruktansvärt besvikna på regeringen Reinfeldts ansvarslösa invandringspolitik. Om utvecklingen fortsätter i tangentens negativa riktning kommer integrationsproblemen att förvärras så till den milda grad att det inom ett decennium kommer att vara omöjligt att upprätthålla svensk lag i delar av landet. Det är en utveckling som skrämmer vettet ur många väljare, och de vill under inga omständigheter vara med om att de invandringsrelaterade problemen förvärras. I ett sådant läge krävs tydlighet av politikerna – och de mest konsekventa partierna vinner röster. Där finns en förklaring till att Sverigedemokraterna har ökat så dramatiskt i opinionsmätningarna sedan 2014: de är 100% pålitliga i invandringsfrågan.

Problemet för Moderaterna är att de har velat fram och tillbaka i invandringsfrågan och hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna; inte minst Kristersson har ett minst sagt kluvet förhållande till Sverigedemokraterna. I en SVT-intervju för en tid sedan öppnade Kristersson dörren på glänt till att diskutera med Sverigedemokraterna i vissa frågor – men för två dagar sedan backade han från den linjen och vill nu stänga dörren. Denna hållning går dock stick i stäv med vad väljarna tycker: 70% av de moderata väljarna tycker att partiet bör fortsätta samtalen med Sverigedemokraterna; förklaringen ligger i att de väljare som har stannat kvar hos Moderaterna är de konservativt sinnade medan de liberala väljarna har försvunnit till Centerpartiet.

Det här hattande fram och tillbaka är symptomatiskt för Moderaternas nedgång den senaste tiden. Efter varje 180-graderssväng finns det en grupp väljare som tröttnar och får en anledning att överge partiet. Fenomenet kan jämföras med de fysikaliska lagarna där en boll som studsar fram och tillbaka förlorar en gnutta rörelseenergi vid varje studs. Några typexempel på sådana helomvändningar är hur Moderaterna 2009 skrev en debattartikel med ”hårda tag för integration” medan de två år senare öppnade upp för massinvandring i och med migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet; år 2014 höll Reinfeldt sitt tal om att ”vi måste öppna våra hjärtan” och ett år senare förespråkade Moderaterna stängda gränser. Man vet helt enkelt inte var man har partiet i invandringsfrågan.

De mest framgångsrika partierna är också de mest konsekventa: Sverigedemokraterna är cementerade som socialkonservativa medan Centerpartiet är pålitligt högerliberala. Moderaterna har möjligheten att inta positionen som det ledande högerkonservativa partiet – men förlorar ständigt väljare i varje förflyttning fram och tillbaka mellan de liberala och konservativa planhalvorna. Istället utmanas Moderaterna av Kristdemokraterna och uppstickarpartiet Medborgerlig Samling i den fjärde kvadranten.

Moderaterna förlorar väljare vid förflyttningarna mellan de konservativa och progressiva planhalvorna.

Ulf Kristersson anstränger sig numera för att framstå som liberalkonservativ, men tvekar i inställningen till Sverigedemokraterna. Det är en linje som förmodligen kommer att vara helt omöjlig att driva efter valet 2018 då Sverigedemokraterna mycket väl kan bli största parti med 25-30% av rösterna.

Trots det har Kristersson starkt stöd inom Moderaternas partidistrikt och mycket talar för att han kommer att bli vald till partiledare. Problemet är att han saknar trovärdighet eftersom han inte har gjort upp med sitt mörkblåa välfärdsfientliga förflutna i MUF. Dessutom ligger ”Moderaternas sämst bevarade hemlighet” och tickar som en odetonerad bomb. Om Ekot helt plötsligt skulle intervjua Bo Lundgren (eller någon annan moderat som är kritisk till Kristersson) och få samma häpnadsväckande svar om att ”Kristersson ville krossa välfärden med invandring” skulle det förmodligen tvinga honom att avgå. Om ett sådant avslöjande kom precis innan valet 2018 skulle det kunna få förödande konsekvenser för Moderaterna. Många kvarvarande konservativa väljarna skulle återigen skrämmas bort och partiet skulle riskera att marginaleras – kanske för gott.

För att få Moderatera att överleva – och kanske rentav växa – inför valrörelsen 2018 borde de vidta följande åtgärder:

 • Välj en uttalat konservativ partiledare som inte har några band till MUF:s kontroversiella planer på att ”krossa välfärden” på 1990-talet. Dessutom bör partiledaren vara karismatisk, tydlig och kommunikativ (vilket kan behövas för att göra upp med arvet efter Anna Kinberg Batra). Hanif Bali skulle kunna vara en sådan kandidat.
 • Håll en konsekvent liberalkonservativ linje för att inta och behålla den positionen i den fjärde kvadranten.
 • Öppna dörren på glänt för samtal med Sverigedemokraterna; det behöver inte vara ett aktivt samarbete utan kan vara av passiv karaktär.
 • Ta ett fullständigt och förbehållningslöst avståndstagande till Reinfeldts ansvarslösa invandringspolitik. Förslagsvis bör alla inom Reinfeldts innersta krets ställa sina platser till förfogande för att markera att partiet verkligen menar allvar med denna nystart.

Moderaternas vägval det kommande året kan vara avgörande för partiets trovärdighet och framtid.

8 thoughts on “Kristersson måste göra upp med den mörkblåa välfärdsfientligheten”

 1. Ja, det skulle vara underbart med ett starkt invandringskritiskt moderaterna som ville sänka skatterna och minska politikernas makt. Skulle komplettera SD.

  1. Håller med. Ett riktigt högerparti som är ännu mer mot invandring än SD. Alla partier vi har i Sverige är ju i det närmaste kommunistiska eller i vart fall socialistiska.

 2. “Om utvecklingen fortsätter i tangentens negativa riktning kommer integrationsproblemen att förvärras så till den milda grad att inom ett par generationer kommer att vara omöjligt att upprätthålla svensk lag i delar av landet.”

  Vad menar du? Tror du det tar 60 år innan det är omöjligt att upprätthålla svensk lag i delar av landet om utvecklingen fortsätter likadant? Tänk bara till. Hur såg det ut i Sverige för bara 30 år sedan och jämför det med idag. Typ då Palme mördades. Redan nu finns områden som är minst sagt problematiska och jag tror inte det tar mer än ett decennium innan Sverige i princip är ett u-land med laglösa områden. Men det kanske beror på vad man menar med “upprätthålla lag”.

  Enligt Migrationsverket ska hit komma 810 000 nya människor 2017-2021. Vi går rätt in i en katastrof, som typ Titanic. Jag ser ingen utväg. Då vi borde utvisa 810 000 människor så ska vi i stället ta in 810 000 människor. Och nej, det tar inte 60 år innan det går helt galet, det går snabbare än så, mycket snabbare är jag rädd.

  Jag tror Kristersson kommer att röra sig mot Centerpartiet och försöka återfå röster. Resultatet blir att ytterligare några procent går till SD och kanske några Reinfeldtsmoderater kommer tillbaka. In summa, M kommer att ligga kvar på ca 15% är min gissning. Han kommer ALDRIG att vara mot hög invandring. Förut gillade han det för att sabotera Sverige, men numera är han precis som etablissemanget förtjust i invandring av de vanliga PK-skälen (inklusive att hjälpa företag till stora vinster genom fler betalande kunder, roligare med 11 miljoner kunder än 8 miljoner kunder). Han har dessutom själv tre adopterade barn, vill öka adoptioner till Sverige osv. Han kan mycket väl ha blivit psykologiskt påverkad av detta.

  Och nej, ingen kommer att samarbeta med SD och SD blir störst med 1/3. De röda får 1/3 och så även Alliansen. S fortsätter troligen med C+L med ca 40% av Riksdagsmandaten, det räcker för de övriga går inte samlade emot. Det enda som kan ändra detta är några stora terrordåd.

 3. Kristersson 3 adoptivbarn och Björklund 2 adoptivbarn. Annie 1 egenproducerat (så förmodligen snart flera) och Ebba 2 egenproducerade (och ev flera inom snar framtid). KD riskerar åka ut. Tänkbart scenario är att det blir en föräldraledig och två adoptivföräldrar (till utlandsfödda) som ska styra vårt land om Alliansen “vinner”. Vi har sett hur det går till med en barnlös (Stefan) vid rodret.

  “Vinnarna” kommer inte att uppnå mer än 30% tillsammans.

  Om man fortsatt vill bidra till att negligera en stor del av den befolkning i vars land man påtar sig makten och alltså inte klara av att se hur det ser ut i vårt land, så kommer man att bli tvungen att ständigt göra upp med den barnlösa Stefan.

  Ett läge där ev religiösa fanatiker anar sprickor i huden och kan infektera och gå på djupet och gravt skada strukturer och förtroende som människor med rötter i vårt land förlitar sig på skall ha fortsatt fokus i vad som kallas Sverige. En politisk sepsis är vad dessa oansvariga politiker utsätter hela systemet för.

  Utan att ta avstånd från Reinfeldt och mp kan m hälsa hem. Nu kan ju historian med mp aldrig behöva uppstå igen när de åker ur riksdagen, men då är det ju inte m som själv gör ett aktivt val och tar avstånd. Reinfeldt är m:s egen brinnande gran. Och tar de inte ut den så lär branden sprida sig? De skulle därmed svälta ihjäl sig själva.

  Hanif vore lämpligast. Eller Heberlein. Eller Herrey. De har lättare att kalla en spade för en spade och har dessutom ett sunt känsloliv som gör att de reagerar mot galenskap.

 4. I kravspecen på en ny moderatledare saknar jag en punkt: Personen ska vara trovärdig som regeringschef. Det måste väl ändå vara det allra viktigaste?

 5. Mycket bra att du ta upp detta. Förtjänar betydligt större spridning än det fått. När man inser agendan, förstår man också varför man å det grövsta åsidosatt utlänningslagstiftningen. Man har inte brytt sig om att kontrollera de asylsökandes uppgifter, och man har heller inte brytt sig om att åtgärda det omfattande bidragsfusk som många asylsökande ägnar sig åt, för målsättningen har varit att få in så mycket folk som möjligt på kortast möjliga tid.

  Kristersson, Reinfeldt och Borg och deras anhang är ondskefulla människor. Hur någon vid sina sinnens bruk kan rösta på M begriper jag inte.

Comments are closed.

%d bloggers like this: