Den mest hatade börsuppgången i världshistorien

Börskrasch på väg. Foto: Wikimedia Commons.

Börsuppgången som har pågått sedan 2009 är förmodligen den mest hatade i världshistorien. Olyckskorparna har varnat för en börskrasch under flera år – men världens börser bara stiger och stiger, dopade av minusräntor och stödköp av världens centralbanker. Även auktoriteter på området som riksbankschefen Stefan Ingves och Anders Borg varnar numera för att bostadsbubblan riskerar att spricka och att det kan resultera i fallande bostadspriser och aktiekurser. Frågan är bara när nästa finanskris kommer – och hur allvarlig den kan bli?

Ekonomen Martin Armstrong, som har förutspått flera historiska finanskriser, har jämfört Dow Jones Industrial index innan den stora börskraschen 1929 med dagens börskurs.

Dow Jones Industrial index mellan 1921 och 1929 jämfört med börskurvan mellan 2009 och 2017. Källa: Armstrong Economics.

Dow Jones steg 97 månader i rad innan börsen kraschade som ett korthus 1929. Om man jämför med dagens börskurs har Dow Jones stigit i 97 månader från mars 2009 till april 2017, då börsen gjorde ett uppehåll. Dow Jones uppvisar ett mönster som är påfallande likt börskurvan från 1920-talet – allt som saknas är den stora kraschen.

I en annan artikel skriver Armstrong om hur Federal Reserve har ”tappat kontrollen över det ekonomiska läget”, men att allmänheten och mainstreammedia inte har kommit till den insikten än. Hans analysmodeller tyder på att världsekonomin kommer att gå in i en extremt turbulent fas de kommande åren:

”Våra ekonomiska modeller blir helt galna från 2018 till 2020.”

Det Armstrong förutspår är att krisen mellan 2018 och 2020 kommer att bli statsskuldskrisen, då staterna har blivit så skuldsatta att de får problem med att rädda bankerna under nästa finanskris. Den potentiella statsskuldskrisen kommer i princip att bli en fortsättning på subprimekrisen, men med ännu större skulder och utan skyddsnät. Skillnaden är att staterna numera är så skuldsatta att de inte har samma förmåga att rädda konkursande banker med bail outs som under åren 2008-2009. Dessutom är räntan negativ, så centralbankerna har inte räntesänkningsvapnet att ta till längre.

Om världens stater får akuta likviditetsproblem kan motdraget bli att öka skatteintäkterna markant. Armstrong skriver:

“De [regeringarna] kommer förmodligen att sträva efter elektroniska betalningsmedel, eftersom deras lösning blir att tvinga alla att betala den skatt som måste indrivas. […] Även om de tar allt skulle det inte vara tillräckligt för att rädda dem. Så var beredd. De kommer att vara mycket aggressiva. Räkna med vansinniga lagar som gynnar skatteindrivningen. De kommer att hitta flera skäl för att kunna konfiskera privata tillgångar; blotta misstanken kommer att utnyttjas som bevis och det kommer att bli din börda att bevisa din oskuld.”

För att undvika en sådan aggressiv elektronisk beskattning rekommenderar Armstrong att man investerar i fysiska tillgångar som mark, fastigheter, företag, guld, silver, konst och kontanter.

Även ekonomen Jim Rogers är inne på samma linje; han förutspår en börskrasch som kommer att bli den värsta under hans livstid. I en intervju med Business Insider säger han bland annat:

“Vissa aktier i USA håller på att förvandlas till en bubbla. Bubblan kommer komma. Då kommer allt att kollapsa – och då borde man vara mycket orolig. Aktiemarknaden kommer att krascha senare i år eller nästa. Det är intressant att dessa kriser alltid börjar där man minst anar det. År 2007 gick Island i konkurs. De flesta sade då: ‘Island? Är det ett land? Har de en marknad?’ Och sedan gick Irland i konkurs. Därefter gick Stearns i konkurs. Och Lehman Brothers. Det blir en nedåtgående spiral.

Den här börsuppgången är den längsta eller näst längsta i historien, så finanskrisen kommer. Du vet, 2008 hade vi ett problem på grund av skuldberget. Henry, skulderna då är ingenting jämfört med vad som händer nu. Den här finanskrisen kommer att bli det värsta under din livstid – min livstid också.

Vi kommer att få se regeringar upplösas. Vi kommer att få se länder gå i konkurs den här gången. Island misslyckades förra gången. Andra länder kommer att misslyckas nu. Vi kommer att få se mer av den varan.”

Jim Rogers bekräftar till stor del Martin Armstrongs förutsägelser: Båda tror att nästa börskrasch kommer under andra halvan av 2017 eller under 2018; båda påpekar att den nuvarande börsuppgången är en av de längsta i USA:s historia; båda tror att kraschen kommer att bli den kraftigaste under flera decennier; båda påpekar att länder, politiska partier och regeringar kommer att kollapsa.

Frågan är vilka land som kommer att drabbas hårdast? En fingervisning kan vara att titta på ländernas skuldsättning. Ett fenomen många inte känner till är att Sverige har världens näst högsta skuldsättning. Andreas Cervenka skriver i SvD:

”I en tabell över världens mest skuldsatta ekonomier alla kategorier hamnade Sverige på andra plats med skulder på 293 procent av BNP, endast slaget av Japan med 411 procent. Jo, ni läste rätt.”

Om den svenska bostadsbubblan spricker 2018 och utvecklas till en ny bankkris kan detta få mycket allvarliga konsekvenser för landets ekonomi och privatpersoner med stora lån. Ponera exempelvis att räntan stiger till 15-20% (vilket var fallet i början av 1990-talet under bankkrisen) så skulle en privatperson med ett lån på två miljoner (vilket inte är ovanligt i storstäderna) få betala en årlig räntekostnad på 300 000 till 400 000 per år; det motsvarar en hel årslön för ganska många. Det skulle i sin tur leda till att folk tvingas sälja sina bostäder på exekutiv auktion – vilket hände ibland annat USA och Irland under subprimekrisen 2008.

Lägg till en sådan potentiell bostadskris fortsatt höga kostnader och lån för asylmottagandet sedan 2015. Inte nog med att dessa kostnader belastar de statliga och kommunala budgetarna, dessutom finns det indikationer på att internationella investerare kan undvika att placera i svenska statsobligationer på grund av allt för omfattande asylkostnader. Om internationella finanshus undviker att placera i svenska statspapper blir det allt svårare att låna upp till den ökande statsskulden och marknadsräntorna kommer att stiga. Dessutom kan spänningarna i landet öka ytterligare vid en svensk statsskuldskris: antingen tvingas regeringen skära ner på bidragen till asylsökarna vilket skulle kunna leda till protester eller rent av upplopp från dem – eller så vidmakthålls asylbidragen vilket istället skulle kunna leda till demonstrationer från svenska skattebetalare som drabbas privatekonomiskt, av höjda skatter och/eller av försämrad välfärd.

En annan ekonom som varnar för en annalkande finanskris är Nouriel ”Dr Doom” Roubini, som lyckades förutspå börskraschen 2008 med hög precision. Roubini bedömer att den största risken för en ny finanskris är president Donald Trumps ekonomiska politik och utrikespolitik; i synnerhet pekar han ut att USA:s protektionism kan leda till ett handelskrig, stängda gränser kan leda till problem att attrahera välutbildad arbetskraft och att dramatiska skattesänkningar kan leda till att USA:s statsskuld ökar. Om den amerikanska statsskulden ökar kan det innebära tveksamheter om landets möjligheter att betala tillbaka lånen, vilket skulle öka räntorna och dollarkursen; en stigande dollarkurs innebär en försvagad export och därmed försämrad ekonomi för USA:s industri.

En förstärkt dollarkurs skulle även leda till ökade statsskulder för länder i Europa och Asien som har tecknat sina lån i dollar. Martin Armstrong säger:

“Det är inte kärnekonomin som kollapsar. Det är alltid i periferin det händer. Det var samma sak under den stora depressionen. Problemet var inte att USA gick i konkurs. Problemet uppstod när den första banken kraschade i Österrike, och den ägdes delvis av Rothschilds. När ryktet gick att en bank som ägs av Rothschilds konkursade började folk sälja sitt innehav i alla andra banker. Därefter gick alla länder i konkurs.”

Slutligen några ord om centralbankernas massiva köp av obligationer och aktier. Bara under 2017 planerar världens centralbanker att köpa värdepapper för hisnande 3,6 triljoner dollar; världens fem största centralbanker kommer då att äga värdepapper till ett värde om 14,3 triljoner dollar. Bland annat har Swiss National Bank köpt amerikanska aktier till ett värde 17 miljarder dollar, bland annat i Apple och Facebook. Dessa köp har bidragit till att börskurserna fortsätter att stiga alltjämt. Om världens centralbanker har förmågan att köpa enorma mängder aktier och pumpa upp börskurserna har de också möjligheten att snabbt sälja av innehavet och orsaka en börskrasch.

Det finns till och med en konspirationsteori om att en sådan börskrasch skulle kunna framkallas för att avsätta Donald Trump. Konspirationsteorin går i princip ut på att etablissemanget och ”den djupa staten” i USA alltjämt försöker få Donald Trump avsatt. Om förhören med den förre FBI-chefen James Comey inte leder till att Donald Trump avsätts kan en medvetet framkallad finanskris vara ett alternativ för att sabotera för Trumps presidentskap. En kraftig börsnedgång, med åtskilliga konkurser och skattehöjningar, skulle kunna leda till att Trump tvingas att avgå. Huruvida denna konspirationsteori stämmer återstår att se.

Om Martin Armstrong, Jim Rogers och Nouriel Roubini har rätt i sina prognoser står världsekonomin på randen till en kollaps av episka mått. Martin Armstrong får sista ordet med detta citat:

”Så sätt på dig säkerhetsbältet. Gör dig redo för ditt livs chans. En sådan här möjlighet inträffar bara en gång under flera generationer, inte ens under en livstid.”

8 thoughts on “Den mest hatade börsuppgången i världshistorien”

 1. Klockren artikel som vanligt. Tack. Jag är inte oroad bara för börsen, men redan det är en mardröm. Det finns annat som kommer att ske momentant. Högre räntor ger en fastighetskrasch (min gissning är -35% på kanske nio månader med start senast sommaren 2018), en bankkris, en valutakris, svårigheter för stat/landsting/kommuner att ens kunna låna pengar, kanske den djupaste lågkonjunkturen någonsin med hög arbetslöshet även bland vita människor. När högt belånade svenskar måste sälja med förlust (pga höga bankkostnader och eller skilsmässor/separationer) blir restskulderna extremt jobbiga med ännu högre ränta och stora amorteringar, vilket leder till människor får leva på existensminimum i 30 år eller mer. Inte nog med det. Omöjlighet att hitta personal inom offentlig sektor för alla nytillkomna (ska komma ca 700 000 på ca fem år enligt genomsnittlig prognos). Enorma offentliga investeringar på tusentals offentliga byggnationer måste göras pga ytterligare 700 000 människor utöver byggbehov som finns idag. Noll hyresrätter tillgängliga för svenskar inom bara några få år (omöjligt att flytta eller flytta isär eller flytta hemifrån för svenskar såvida man inte har bostadsrätt).

  Enligt mig så har vi framför oss en fullständig skitstorm innehållande samtliga negativa aspekter man kan tänka sig, inklusive en hel del våld/upplopp och terror etc när bidrag måste sänkas. Utöver ovanstående finns ytterligare många andra negativa processer/utveckling som kommer att hända samtidigt. Jag är en fullkomlig dystergök och tror allvarligen att det kommer att gå mycket illa och senast 2022 är året då jag tror att landet kommer att gå helt galet.

  Höjda skatter tror jag absolut på. Fastighetsskatten är enklast att kontrollera och energiskatter är ju alltid populärt att höja genom att yra om “climat change” nu när “global warming” inte har skett sedan 1998 (vi har fått det kallare 18 år på raken trots ökad CO2!). Återinförande av arvsskatt. Vi är det enda landet med 0 i arvsskatt och förut hade vi högst arvsskatt i hela världen!!! Typiskt progressiva galna Sverige. Konfiskation av värdepapper tror jag inte på, då flyttar kapitalet ögonblickligen. Förmögenhetsskatt tror jag också kommer att införas igen. Förr betalade vi mest i sådan skatt i världen och numera konstigt nog 0 kr som nästan enda land i västvärlden. Varför ska Sverige alltid vara så extremt i alla avväganden?

  Det tråkiga är att vi har en futtig valutareserv på bara ca 450 miljarder som motsvarar tre månaders offentlig konsumtion och räcker inte långt för att rädda våra stora banker. Totala offentliga lån är på ca 2 000 miljarder och kommer att växa ordentligt snart tror jag främst i kommuner som inte orkar/vill öka skatterna tillräckligt för kommunalskatterna går raka vägen till staten som sedan delar ut pengar till kommunerna. Nu vill sossarna halvera valutareserven för löpande räkning, men alla instanser säger nej. Men vem vet om de rycker dessa pengar snart. (Kolla på Tjeckien, de har skulder på 40% av BNP men en valutareserv motsvarande 130% av BNP, det är andra bullar det.)

  En annan kassa är att ge sig på pensionsfonderna igen. Göran Persson gjorde ju det 1990 med tror jag 250 miljarder. Visst höjde han skatter och sänkte bidrag, men utan “pensionsstölden” så skulle Sverige ha fallerat då. Då märkte inte pensionärer något men det märks idag med ca 1/3 fattigpensionärer och samtidigt gjorde man om pensionssystemet så ingen märkte något av stölden. Ärligt talat så tror jag man kommer att göra en repris på denna stöld. De röstar på sossarna och moderaterna ändå! Dessutom så blir äldrevården den första sektor man kommer att dra ner på i kommunerna. Bäva månde pensionärer de kommande decennierna, vi får ett nytt Sverige som de inte har garderat sig för = riktig fattigdom kommer det att bli jämfört med idag och för betydligt högre procent pensionärer.

  Försäljningar av offentliga egendomar? Finns ännu kvar hos kommuner en hel del att sälja och onödiga statliga bolag finns ju i massor att sälja som inte är strategiskt viktiga innehav. Kommer nog att hända även det när pengarna börjar tryta.

  En fråga. 2013-2015 gick offentliga (stat, landsting, kommuner)Sverige back ca 10% per år. Vi löste det genom ökade lån i alla tre sektorer. På tre år ökade de offentliga lånen med ca 31% men sådant uppmärksammas inte i Sverige. Man lånade ca 150-175 miljarder extra per år. Under 2016 gick offentliga Sverige också -10%, ca 200 miljarder. Då lånade inte de tre sektorerna utan Riksbanken tryckte upp underskottet med nya pengar 200 miljarder kronor 1 juli 2016. Magdalena sken som en sol och var lycklig då!

  Hur är detta möjligt utan att något påverkas? Räntan var oförändrad och så även valutakursen och lånerating. En kanonlösning 2016! Inte en enda negativ rad i någon media i hela världen vad jag kan hitta. Så utomordentligt trevligt att ingen la märke till det. Kan det ske även 2017, 2018, 2019….? Kan man göra det hur mycket som helst? Himla trevlig lösning, men det är ju ett reptrick som inte gärna kan accepteras. Man lurar ju hela världen. Pengar är inget problem, det är bara att trycka upp mer pengar så slipper man höja skatter, sänka välfärd, sälja tillgångar eller att låna mer pengar. Sedelpressen är en fin lösning. Ingves trodde att inflationen skulle ta fart med nya pengar, men det funkade ju inte.

  Eller är det något jag missar helt? Jag får ingen rätsida på detta och jag är vanvettigt orolig och ytterst förvirrad. Världen funkar inte som den borde och allt är bakvänt. Bara begreppet “negativ ränta” ger mig intellektuella hallucinationer som om jag var i en Kafka-roman. Att lösa ett årligt ekonomiskt problem på 200 000 000 000 kr genom att trycka upp pengar gör mig fysiskt illamående och när jag tänker på att underskotten de kommande åren kommer att vara avskyvärt högre än 0,2 biljoner kr/år…… nej, jag orkar knappt tänka på saken.

  Kort sagt. Riksbanken tryckte väl 48 miljarder extra 2015 och 200 miljarder 2016 som i princip gick till Regeringen? Är jag ute och cyklar? Om så, hur tänker jag fel?

 2. Om jag minns rätt, förutspådde Armstrong att statsskuldkrisen skulle komma 2015. Han hade fel så då är det enkelt att flytta fram ett år och försöka igen. Lyckas inte det så försöker man nästa år igen osv, osv. Även Jim Rogers (och många andra) förutspår ständigt krascher.

  2011: 100% Chance of Crisis, Worse Than 2008: Jim Rogers
  2012: Jim Rogers: It’s Going To Get Really “Bad After The Next Election”
  2013: Jim Rogers Warns: “You Better Run for the Hills!”
  2014: JIM ROGERS – Sell Everything & Run For Your Lives
  2015: Jim Rogers: “We’re Overdue” for a Stock Market Crash
  2016: $68 TRILLION “BIBLICAL CRASH” Dead Ahead? Jim Rogers Issues a DIRE WARNING
  2017: THE BOTTOM LINE: Legendary investor Jim Rogers expects the worst crash in our lifetime

  Här är en riktigt bra text för att få lite perspektiv på alla dessa “experter” som förutspår krascher; http://awealthofcommonsense.com/2017/06/bulls-bears-charlatans/

 3. Påståendet om Perssons “pensionsstöld” på 250 mdr är en myt. Staten tog i samband medxpensionsteformen över allt ansvar för förtidspensioner och underkompenserades med 250 miljarder. Så moderat jag än är ska rätt vara rätt. Även vad gäller en gammal S-regering.

  1. Tack för kommentar. Jag har nu läst på mer. Jag hade fullständigt fel i att det skulle vara Göran Perssons fel då det var Riksdagsbeslut tidigare som gjorde överföringen möjlig. Jag ber om ursäkt. Jo, jag anser ändå att det var en stöld, man tog för mycket pengar ur pensionssystemet så det blev försämringar. En bra artikel skriven av Cornu och inte sossetidningar. http://cornucopia.cornubot.se/2014/01/goran-persson-stal-inte.html

   Tidigare pensionssystem innehöll förutom ålderspension även tre andra pensioner, nämligen efterlevandepension, förtidspension och garantipension. När pensionssystemet lades om tog man ut de tre senare pensionerna ur själva pensionssystemet och definierade dem som vanliga löpande kostnader som staten har. Alltså, dessa tre pensioner ska inte betalas av fonderade medel utan utbetalas på löpande räkning. I vanlig ordning så handlar det om att politiker vill ha mer makt över pengar i stället för att pengarna ska ligga i ett fonderat system där pengarna är mer fredade för deras klåfingrighet.

   I och med att man lyfte ur dem ur pensionssystemet så behövde man ha finansiering. Skulle man inte tömt pensionssystemet på 258 miljarder så skulle statens löpande kostnader skulle ha stigit väldigt mycket så att skatterna skulle ha behövt höjas eller så skulle andra statliga kostnader ha fått sänkas. Vid tillfället så trodde man att åderlåtningen ur pensionssystemet inte skulle bli för jobbig för pensionssystemet. De trodde fel. Bromsen slog till gång på gång och en stor del av sveriges pensionärer har fått riktigt dåliga pensioner.

   Var det då en stöld? Pengarna man lyfte ur pensionssystemet gick till statskassan. De 258 miljarderna gäller för samtliga år framåt för finansiering av de tre pensionstyperna men pengarna gick helt sonika till statskassan som vilka pengar som helst och är borta för länge sedan. Säg mig, är inte det ändå på sätt och vis en stöld ur pensionssystemet där man hade alla typer av pensioner att ansvara för och så bränner man 258 miljarder som vilka pengar som helst? Skulle man ha fonderat pengarna så skulle det ha varit ok, men man gjorde inte det, man slösade bort pengarna i den vanliga budgeten.

   I vilket fall så är jag orolig för AP-fonderna. Det finns trots allt ca 1 200 miljarder fonderat. När vi får vår högst troliga kris om några år (fastighetskris, börskris, bankkris, ränteökningar som heter duga, valutakris, kraftiga underskott i offentlig ekonomi, djup lågkonjunktur, hög arbetslöshet osv osv) så är jag riktigt orolig för att Regeringen/Riksdagen kommer att nalla av dessa 1 200 miljarder och även av valutareserven på 450 miljarder. Speciellt otrevligt blir det om aktiemarknaderna har fallit och värdet på AP-fonderna är betydligt mycket lägre. Vi får väl se, speciellt när (inte om) bankerna får problem och behöver räddning igen à la 90-tal. Kanske man tömmer AP-fonderna helt och lägger även ålderspensioner som en löpande statlig kostnad? Why not? Det skulle ju lösa tillfälliga problem och det är bara ett enda riksdagsbeslut som behövs.

   1. Nja. Om staten tar över den löpande kostnaden har man ju ett evigt ansvar för detta. Och i det övertagna ansvaret ingick ansvar för redan gjorda utfästelser. De 258 miljarderna lär inte räcka långt. Och även om de tillfördes statskassan har ju staten kvar kostnaden. det handlar bara om hur pengar och kostnader bokförs i statens budget.

    För övrigt hade de 258 miljarderna knappast kunnat förhindra att bromsen slog till i pensionssystemet. Det är alldeles för lite för att på allvar kunna balansera fonderna i sämre tider.

    Men att vi behöver en översyn av pensionssystemet är uppenbart, och det jobbar Pensionsgruppen (Alliansen och regeringen) med för fullt. Och jag är lika orolig som du. Få inser att den dag aktiemarknaden vänder nedåt och samtidigt obligationerna knappt ger någon avkastning (eller rentav negativ i ett stigande ränteläge) så kommer pensionerna att drabbas. Om fastighetsmarknaden samtidigt försämras kan pensionerna drabbas hårt. Men som sagt, de 258 miljarderna hade nog inte hjälpt mer än på marginalen. Eller vad tror du?

    Däremot tror jag aldrig man kommer att lägga pensionerna inom statens budget. De flesta länder sneglar tvärtom på den svenska modellen för pensionssystemet. Ingen regering vill böra ansvaret för att i ett krisläge tvingas finansiera pensionerna…

    Hälsningar Jan

    1. Du har nog rätt om att de 258 miljarderna är lite pengar i vart fall om man ser på beloppet under en lite längre period.

     Börsfall och dåliga ränteplaceringar blir inte gynnsamt för framtida pensioner, men jag skulle tänka mig att politikerna ändå håller uppe pensioner på någorlunda hög nivå på några års sikt, men på längre sikt så blir det utomordentligt dåliga pensioner. Ålderspension från Försäkringskassan kommer att bli lägre än vad de redovisar/gissar idag. Kanske det blir så att mer eller mindre alla får ungefär bara en garantipension…?

     Att ändra i pensionssystemet igen är förstås nödvändigt. Alla pensionssystem görs ju om typ var 25:e år, speciellt med en oerhört ändrad demografi med miljontals extra nya människor. Med all den invandring vi haft bör de ges lägre pension (med efterföljande sedvanlig muslimska ilska). Att komma hit från Afrika/Mellanöstern som 64,5-åring och få samma garantipension direkt som ca 30% av alla svenskar som jobbat i kanske 40 år är orättfärdigt. Men sänks deras pension så lär politikerna höja andra bidrag…. det är ett olösligt problem som inte kan få en god lösning.

     Det är endast repatriering som är lösningen trots att så få vågar säga det uppenbara. Om några år tror jag att allt fler kommer att tala om detta, men ännu är det politiskt omöjligt. Hur pensionssystemet bör omformas har jag inga bra tankar om, jag vet bara att det är en ohållbar situation. Pensionslöften som givits 25 år tidigare kan förstås ignoreras i vanlig ordning.

     I en framtida svensk krissituation så är goda råd dyra. Att reducera valutareserven och låna/stjäla av pensionsmedel ser jag som fullt realistiskt. Innan dess så skulle jag helst vilja se försäljningar av icke strategiskt nödvändiga offentligt ägda bolag i både statlig och kommunalt ägande. Sammantaget så tror jag att Sverige kommer att gå allt mer mot en nattväktarstat, inte av egen vilja utan av nödvändighet. Avgifter för välfärdstjänster som idag är gratis/billiga kommer att införas. Vad ska man annars göra när pengarna sinar? Skatter av olika slag kan ju inte höjas hur mycket som helst och vissa skattehöjningar kan ju till och med leda till totalt sett lägre skatteuppbörd på bara några års sikt. Sedan är jag övertygad om att i en krissituation att man kommer att öka skatten på fastigheter och även arv. Det är skattebaser som är säkra och effektiva att beskatta.

     Men vad Sverige än väljer att göra så kommer det likväl att gå illa. Frågan är bara hur illa det blir. Den absolut enda godtagbara lösningen är repatriering i stora tal.

     Men Europa har blivit för kvinnligt och omhändertagande tyvärr. Tuffa och nödvändiga reformer är omöjliga. Att använda våld, tvång och vapenmakt funkar inte i dagens Europa där alla vill vara som en snäll mamma eller mormor till alla barnen. Västvärlden är vid en vändpunkt i historisk utveckling nu och jag tror att det kommer att bli stora ändringar i västvärlden på bara något decennium. Det är slut på det socialistiska och rentav kommunistiska experimentet med en gigantisk välfärd och fabulöst högt lånande av alla parter. Vem som egentligen sitter på Svarte Petter vid återbetalning har jag aldrig fattat, troligtvis vi alla. Vi har snart nått vägs ände i vilket fall.

     Att kombinera en stor och gratis välfärd med miljontals invandrare som är kostnadsposter nationalekonomiskt till kanske 97% är en matematisk omöjlighet. Det lilla fåtalet som jobbar inom riktig privat sektor som inte finansieras med skattemedel är oerhört lågt redan nu och kommer att bli ännu värre framåt i tiden. Den framtida arbetsmarknaden inom privat sektor med ännu högre kompetenskrav kommer att bli än svårare för dessa att ta sig in på. Ännu mer datorer, digitalisering, robotar minskar enkla jobb ännu mer. Att jobba inom offentlig sektor eller skattefinansierad privat sektor eller högt skattesubventionerade jobb är enbart en kostnad. De har inte utbildning, språk, kultur, arbetsmoral, erfarenhet, vilja och inte heller intelligens.

     De som kommer nu ligger på ca 85 i snitt i IQ så även om man försöker utbilda etc så funkar det inte och med 25% analfabetism så funkar det inte. Sänkta löner funkar inte heller pga våra höga bidrag då det inte blir incitament för att jobba för låg lön. Kort sagt, det funkar inte hur gärna man än vill att det ska funka, det är en fråga om logik och enkla orsakssamband.

     Men värst av allt är islamiseringen. Vi har idag 12% muslimer enligt mina uträkningar och med den invandring som myndigheterna räknar med + normal mortalitet + normal nativitet så har vi redan 2021 ca 20% muslimer. Antager man därefter en fortsatt likadan invandring 2021-2035 (och normal mortalitet och nativitet) som vi haft 2006-2017 så har vi mer än 50% muslimer i Sverige och vår demokrati och levnadssätt är mer eller mindre historia. Får vi dessutom white flight till östeuropa (vilket jag gissar händer om ca 10 år) går det ännu snabbare. Är någon sugen på att bo i ett muslimskt Sverige? Bland människor 0-40 år året 2035 så är muslimprocenten dessutom mycket högre. Inte bra. Demokrati och islam kan inte samexistera, det är omöjligt.

     Av någon märklig anledning finns knappt någon som räknar, tänker, spekulerar och skriver om muslimprocenten i framtiden och vad det kommer att medföra.

     En muslimsk majoritetsbefolkning i kombination med en mer eller mindre ekonomisk kollaps i västerlandet med Sverige i framkant… nej det ser illa ut. Vad än pensioner då? Hur stor kommer viljan vara hos den muslimska majoriteten att betala dyra pensioner till gamla vita svenskar? Troligtvis ytterst begränsad.

     Vi måste tänka om. Stopp på invandring och hög repatriering är det enda möjliga som jag ser på det om det framtida Sverige ska ens ska påminna om det land vi är vana vid att ha. Vi har helt enkelt inte råd och i slutändan handlar nästan allt om just pengar.

     Jag är pessimistisk över framtiden eftersom sjukdomsinsikt inte existerar och vilja och förmåga till nödvändiga reformer är totalt obefintlig, det ser inte bra ut.

 4. Morpheus – Hur kommer det sig att du utelämnar att Armstrong en av de få som är tror på en enorm tjurmarknad för Dow Jones innan den eventuella kraschen?

  I runda tal förutspår han nivåer på DJ kring 40 000 år 2020.

  (Jag läser Armstrong dagligen och noterar att han ofta blir feltolkad och/eller att delar av hans prognoser utelämnas. Denna artikel har flera kvalitéer men utelämnar vitala delar.)

 5. Han säger inte att börsen kommer krascha. Börs ska upp i takt med räntorna.

  Du tolkar Armstrong fel.

  Han säger ju det själv i slutet.

  ”Så sätt på dig säkerhetsbältet. Gör dig redo för ditt livs chans. En sådan här möjlighet inträffar bara en gång under flera generationer, inte ens under en livstid.”

  Det är en gigantisk möjlighet. Vi ska upp. Börsen ska inte ner på ett bra tag. Först efter 2021 har han modeller som pekar kraftigt nedåt.

  Glöm nedgång

Comments are closed.

%d bloggers like this: