SR förvarade vänsterextrem skylt i sin bil

SR förvarade vänsterextrem skylt i sin bil. Foto: Privat.

Under Jimmie Åkessons tal under politikerveckan i Järva blev det stundvis stökigt. En grupp vänsterextremister störde Åkesson som tidvis fick avbryta sitt tal. Detta är ett djupt antidemokratiskt förfarande som underminerar den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Men än mer anmärkningsvärt är att Sveriges Radio förvarade en ”antifascistisk” skylt i sin skåpbil. På skylten stod budskapet ”Jimmie = Rasist” präntat med tydliga bokstäver.

En “förklaring” är att skylten har photoshoppats in i SR:s bil. Experter har dock kunnat bevisa att bilden är äkta och att plakatet inte har lagts dit i efterhand. Dessutom visades samma plakat senare i SVT:s direktsändning under Jimmie Åkessons tal. Bilden nedan bevisar att skylten faktiskt existerade, användes under den antidemokratiska protestaktionen och har förvarats i SR:s bil.

Samma skylt dök upp i publikhavet. Foto: Skärmdump från SVT.

Slutligen bekräftade även SR via Twitter att skylten är äkta:

Foto: Skärmdump från Twitter.

Uppgifterna om varför plakatet fanns i SR:s bil går isär. Enligt SR:s egna uppgifter ska en grupp vänsterextremister ha “fäst skylten” på bilen. SR:s journalist som var på plats i Järva sade till Aftonbladet:

“Någon hade fäst den bak på bussen genom att kila in den bakom en stegliknande anordning. Jag slet bort den och ställde in den i bilen och fortsatte att jobba.”

Under normala omständigheter borde SR:s journalist ha tillkallat polis (som fanns på plats) alternativt ha slängt bort skylten. Istället ska alltså SR:s journalist alltså ha stuvat in plakatet i skåpbilen. Denna förklaring väcker dock frågor. Varför vill en journalist på Sveriges Radio förvara en skylt från en antidemokratisk aktion i skåpbilen? Skulle samme reporter ha stuvat undan en nynazistisk skylt i en bil som tillhör public service? Förmodligen inte. Dessutom har plakatet placerats omsorgsfullt och prydligt i bilen istället för att kastas bort som skräp på golvet. Att en skylt med politiska slagord exponeras bredvid SR:s logotyp tyder på bristande omdöme och tveksam opartiskhet.

Dessutom ska SR:s journalist enligt ett ögonvittne ha följt skyltbäraren och vänsterextremisterna på nära håll under Åkessons tal. Detta ögonvittne skrev följande i en Facebook-grupp:

“Sveriges Radio skämmer ut sig – Igen.
Jag står ganska nära scenen, det är fullt med F!:are som gapar & tjafsar. Det kommer en mörk kille (troligen somalier) med denna skylt i handen. Han vänder sig om flera ggr för att ALLA verkligen ska se skylten, samtidigt gapar & buar F!:arna. Då kommer det en liten kvinna från SR och tränger sig fram med micken i högsta hugg och hon följer efter F!:arna med micken så att de ska höras tydligt. Samtidigt går killen med skylten förbi mig med 30 cm mellanrum. HUR jävla lågt får man sjunka på SR? Detta var helt & hållet iscensatt för att de ska nå sina ‘mål’. Nu fick jag verkligen se allt med egna ögon och det var så uppenbart när jag fick se bilden på bussen. […]”

Uppenbarligen höll sig SR:s reporter nära F!-anhängarna för att förmedla en starkt vinklad negativ bild av Åkessons tal. Vidare skriver hon:

“Det som var ‘märkligt’ i mina ögon var att denna journalist (som påstod att skylten var klistrad på bilen) fångade upp detta F!-gäng (en del hade F!-loggan) och följde efter dem, som om de var tillsammans, samtidigt som hon spelade in deras burop. Hon var väldigt fokuserad. Hade skylten nu ‘bara hamnat där’? Tror inte ett smack på detta, efterkonstruktion.”

Denna ögonvittnesskildring stämmer väl överens med att många journalister inom Public Service sympatiserar med vänsterextrema grupperingar. Magnus Sandelin berättade i ett reportage i Magasinet Neo:

”Jag vet också journalistkolleger som har en fot, eller har haft en fot inne i den här [vänsterextrema] autonoma miljön. Det förekommer att de har det samtidigt som de arbetar som journalister.”

Om det stämmer att Sveriges Radio har reportrar som sympatiserar med vänsterextrema grupper, vilka saboterade Sverigedemokraternas tal i Järva, är detta djupt oroväckande. Det indikerar i så fall med önskvärd tydlighet att Sveriges Radio inte tar sitt ansvar som oberoende public service på allvar.

Detta förfarande påminner om totalitära regimer, där statskontrollerade media samarbetar med demonstranter som saboterar den politiska oppositionens möten. Liknande incidenter som denna rapporterades bland annat från DDR, där “motdemonstranter” som rekryterats av Stasi förstörde en musikfestival där kommunistregimen kritiserades. Incidenten i Järva påminner också om hur CNN iscensatte en “demonstration” med en grupp muslimska kvinnor som protesterade mot terrordåden i London.

Sveriges Radios VD bör utreda denna händelse med omedelbar verkan och vidta adekvata åtgärder om det visar sig att SR:s journalister har samarbetat med antidemokratiska vänsterextremister.

3 thoughts on “SR förvarade vänsterextrem skylt i sin bil”

 1. Tyvärr kommer inte Hjärne att göra något eftersom hon också är vänster.

 2. VD på radion heter Cilla Benkö.
  Inte “Hjärne”.

  Hanna Stjärne är vd på SvT.

  Peter Hjörne är huvudägare för Göteborgs-Posten.

 3. Detta skedde även i England efter terrordåden. En man filmade då nyhetskanalen regisserade en demonstration av en handfull muslimska kvinnor. De tillhandahöll förtextade plakat och kvinnorna dök upp på flera platser. De hade slöja men ett par rosa byxor avslöjade en av dem. Andra nyhetsbyråer filmade okritiskt det hela. Det skulle se ut som en protest mot terrorangreppet.
  SVT har bara att kopiera.

Comments are closed.

%d bloggers like this: