Kortspelet som förutspår framtiden

Steve Jacksons kortspel. Foto: Skärmdump från Youtube.

Ett av de mest kontroversiella spel som har släppts i modern tid är utan tvekan kortspelet ”Illuminati: New World Order” som släpptes av Steve Jackson Games år 1994. Spelet är i sin tur baserat på boken ”The Illuminatus! Trilogy” som gavs ut 1975 av Robert Shea and Robert Anton Wilson. Boktrilogin är en satirisk, postmodern, science fiction-influerad äventyrshistoria som baseras på konspirationsteorierna kring Illuminati. Det hemliga sällskapet Illuminati, som både boktrilogin och kortspelet kretsar kring, är en utdöd sekt som grundades 1776 av jesuitprästen Adam Weishaupt. Det ursprungliga Illuminati, som var verksamt i Bayern, upplöstes 1790. Trots att sällskapet inte har existerat sedan dess förekommer det än idag i mer eller mindre bisarra konspirationsteorier om den nya världsordningen; bland annat har Illuminati den kollektiva huvudrollen i Dan Browns bok Änglar Och Demoner.

Åter till Steve Jacksons kortspel. Spelet innehåller en uppsättning kort som symboliserar olika sätt att gripa makten, kontrollera olika händelser eller manipulera befolkningen. Spelet är skrämmande dels för att det tar avstamp i en kontroversiell konspirationsteori, dels för att korten symboliserar makabra incidenter. Fast allra mest skrämmande är det eftersom det har lyckats förutspå ett flertal händelser som har inträffat i verkligheten sedan det släpptes 1994.

De mest kontroversiella korten är de som visar hur World Trade Center och Pentagon attackeras under terrorattentatet 9/11.

Terrorattackerna 9/11. Foto: Skärmdump från Youtube.

Även bilden på temat ”population reduction” påminner om ansiktet som kan skönjas i molnet den 9/11. Andra tolkningar av ”population reduction” är att befolkningen ska minskas till en mer hanterbar skara människor, bland annat genom att skrämmas om klimathotet.

Population Reduction – alternativt ansiktet i molnet 9/11. Foto: Skärmdump från Youtube.

Apropå klimathotet så har Al Gore förärats med en bild där han kramar ett träd – tio år innan han engagerade sig på allvar i klimatfrågan. Dessutom finns det en figur som tillber vädrets makter, vilket påminner om dagens religiösa attityd till klimathotet.

Al Gore kramar ett träd och religionen kring klimathotet förutspås. Foto: Skärmdump från Youtube.

En annan katastrof som förutspåddes av Illuminati-korten är tsunamin (”tidal wave”) och den påföljande härdsmältan (”nuclear accident”) i kärnkraftverket Fukushima.

Tsunamin och Fukushima. Foto: Skärmdump från Youtube.

Dessutom finns ett flertal finanskriser illustrerade genom att ett flertal banker har slagits samman så att de är ”too big to fail”, Enron-skandalen som ledde till Sarbanes-Oxley Act, samt subprimekrisen 2008 som drev folk från hus och hem.

Finanskriserna illustrerade. Foto: Skärmdump från Youtube.

Det förekommer också ett flertal personer som är kända idag men som var relativt okända när spelet gjordes 1994. Bland annat finns det en bild som liknar Barack Obama som har råkat ut för ett bakslag (”backlash”); detta kan symbolisera hans svårigheter med att driva igenom sjukvårdsreformen eller kontroverserna då taket för statsbudgeten behövde höjas 2011.

En man som liknar Barack Obama. Foto: Skärmdump från Youtube.

Även nuvarande president Donald Trump kan skönjas på en bild med titeln ”Enough Is Enough”, vilket han bland annat har sagt i samband med dödsskjutningarna av poliserna i USA.

En demon som liknar Donald Trump. Foto: Skärmdump från Youtube.

Apropå Donald Trump så finns det en bild på ”Rewriting History”, vilket kan tolkas som alla fake news som omgärdade det amerikanska presidentvalet. Den mest remarkabla historien var incidenten då flera amerikanska medier felaktigt utmålade att Trump hade en sexorgie på ett hotellrum i Moskva.

Historierevisionism och fake news. Foto: Skärmdump från Youtube.

Vidare finns det ett kort som föreställer ”March On Washington”, vilket mycket riktigt inträffade när Trump installerades som president.

Protestmarschen i Washington när Trump installerades som president. Foto: Skärmdump från Youtube.

Dessutom finns Donald Trumps ärkerival Hillary Clinton med på en bild – 20 år innan hon kandiderade till presidentvalet.

Hillary Clinton – 20 år innan hon ställde upp i presidentvalet. Foto: Skärmdump från Youtube.

En person som var okänd för allmänheten 1994 är Julian Assange, men i spelet finns det en figur som liknar honom under titeln ”And STAY dead!” Detta kort kan tolkas som att Wikileaks grundare sitter i husarrest som en levande död på Ecuadors ambassad i London.

Julian Assange. Foto: Skärmdump från Youtube.

Apropå Julian Assange finns ett kort med titeln ”Computer Security” som kan anspela på nutidens övervakningssystem.

Övervakning av Internet. Foto: Skärmdump från Youtube.

Ett annat nutida kontrollsystem är ”Gun Control” – vilket onekligen för tankarna till EU:s vapendirektiv.

EU:s vapendirektiv? Foto: Skärmdump från Youtube.

Ett av de mest skrämmande korten är ”Kill For Peace”, vilket kan tolkas som de nutida attackerna på polismän av Black Lives Matters som utförs ”i fredens och antirasismens namn”.

Attacker mot polisen som numera utförs av Black Lives Matter. Foto: Skärmdump från Youtube.

Riktigt skrämmande blir det när man kommer till bilden med titeln ”Jihad”. Som bekant är Islamiska Staten ett av de största hoten för närvarande, både i Mellanöstern och med de eskalerande terrordåden i Europa.

Islamiska Statens jihad. Foto: Skärmdump från Youtube.

Det var ett urval av kort på händelser som har inträffat sedan spelet gjordes. Spelet innehåller fler kort än så, som föreställer bland annat Lady Diana (som dog två år efter att spelet gjordes), Black Panthers ledare Trevon, somaliska pirater, bombattentatet vid Boston maraton, och så vidare. Det märkliga är att inga av dessa incidenter hade inträffat 1994 när spelet gjordes, men de inträffade på riktigt de kommande åren.

Sedan finns det flera kort med händelser som inte har inträffat än. Bland annat finns det kort som illustrerar torka, svält och en diktator. Ett av de mest spektakulära korten är ”Martial Law” med en soldat framför Vita Huset. Precis innan Trump skulle installeras som president spekulerades det i om han skulle avsättas genom ”martial law” – och än idag förekommer diskussioner om att få Trump avsatt.

Martial Law. Foto: Skärmdump från Youtube.

Slutligen kommer det mest brutala kortet: tredje världskriget.

Tredje världskriget. Foto: Skärmdump från Youtube.

Steve Jackson har lyckats skapa ett av de mest kontroversiella och skrämmande spel världen någonsin skådat. Man vill knappt tro att det är sant. Förhoppningsvis kommer inte kortspelet att få rätt på några fler punkter hädanefter.

Fotnot: Projekt Morpheus ställer sig inte bakom eller tror på konspirationsteorierna om Illuminati, utan detta inlägg är endast en genomgång av Steve Jacksons kortspel.

3 reaktioner på ”Kortspelet som förutspår framtiden”

  1. Skrämmande man få hoppas någon gjort till bilderna såhär i photoshop .. Men kan nån som gjort spel fått något från off the record, vad är han för en?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *