Ökad risk för terrordåd under ramadan

Ramadanfirande. Foto: Pixabay.

Idag inleds den muslimska fastemånaden ramadan. Dessvärre riskerar årets ramadan inte att bli någon fredlig tillställning: Islamiska Staten har nämligen i en Youtube-video uppmanat sina anhängare att gå till storskalig attack mot mål i västvärlden. I videon uppmanar Islamiska Staten alla potentiella jihadister som inte har tagit sig till Syrien eller Irak att angripa “otrogna […] i deras hem, på deras marknader, på deras vägar och vid deras evenemang […] förbubbla era ansträngningar och intensifiera era operationer”.

Efter terrordådet i Manchester höjdes terrorhotet i Storbritannien till ”critical” (vilket idag sänktes till “severe”) och 5000 militärer har kallats ut på gatorna i landets storstäder. Brittiska säkerhetstjänsten MI5 bedömer att 23.000 islamister i Storbritannien kan vara potentiella terrorister – och premiärminister Theresa May har sagt att ett nytt terrordåd kan vara ”nära förestående” efter det fruktansvärda attentatet i Manchester. Läget i Storbritannien är med andra ord minst sagt allvarligt. Hur är det då i Sverige?

Säpo har inte gått ut med några riktlinjer för hur många islamister som är potentiella terrorister, men om man räknar med att siffrorna från Storbritannien är proportionella borde det finnas ungefär 8.000 muslimer som är beredda att begå terrordåd i Sverige. (Det finns ungefär en miljon muslimer i Sverige jämfört med tre miljoner i Storbritannien; 23.000 potentiella jihadister i Storbritannien motsvarar därmed cirka 8.000 potentiella terrorister i Sverige.) Dessa siffror kan jämföras med uppskattningen om att 2-3% av alla asylsökare 2015 är jihadister, vilket innebär att av dessa 163.000 asylsökare under 2015 kan 3500-5000 vara terrorister. Räknar man in de asylsökare som har kommit tidigare år samt svenskfödda muslimer som har radikaliserats eller återvänt från striderna i Syrien borde uppskattningen om 8.000 terrorister i Sverige vara ganska rimlig.

Som om det inte vore nog med det ökar oroligheterna bland de så kallade ”ensamkommande barnen”, som i själva verket ofta är män i vapenför ålder. I takt med att allt fler utvisningsbeslut kommer att verkställas blir de allt mer frustrerade och desperata. Många av dessa överväger att begå självmord och ta ”svenskar med sig i döden”. En rektor på en svensk gymnasieskola skriver följande på Merit Wagers blogg:

”Om några veckor är skolan slut. Då kommer dessa pojkar och unga män inte längre att ha den fasta punkt att gå till som skolan varit och därmed inte heller ha någon särskilt meningsfull tillvaro. Troligen kommer de då att använda ännu mer droger och även begå brott som drabbar stadens invånare.

Några talar om att begå självmord om de inte får stanna i Sverige. Det är för oss, skolans personal, ett fruktansvärt och skrämmande hot. Att hantera knarkande, desperata unga män är inte något som vi har kunskap eller kapacitet till. Vi befarar att våldsdåd, sexuella trakasserier, rån etc kan komma att öka och därmed givetvis också otryggheten för invånarna.

Det som är alldeles särskilt skrämmande är att bland de här asylsökande unga finns de som talar om att de i samband med att de tar livet av sig också ska se till att några svenskar följer dem i döden.”

Värt att notera är att skolavslutningen sammanfaller med ramadan. Om några av dessa ”ensamkommande” med utvisningsbeslut hörsammar Islamiska Statens uppmaning till självmordsdåd kan detta leda till nya terrordåd.

Dessutom uppvisar asylsökare med utvisningsbeslut en ökad risk för terrordåd eller mord på svenskar. Terroristen på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, hade fått ett utvisningsbeslut men vistades ändå olagligt i landet. På motsvarande sätt skulle IKEA-mördaren Abraham Ukbagabir utvisas ur landet, men istället för att denna utvisning verkställdes mördade han två personer på IKEA i Västerås för att ”de såg svenska ut”. Cirka 12.500 personer med utvisningsbeslut har avvikit från Migrationsverket och lever numera illegalt i landet; hur många av dessa som är potentiella terrorister kan man bara spekulera i.

Som om det inte räckte med allt detta varnar USA:s utrikesdepartement för resor till Europa på grund av förhöjd risk för terrordåd. Enligt USA:s utrikesdepartement är Islamiska staten och Al-Qaida kapabla att planera och utföra terrorattacker i Europa – och Sverige pekas ut explicit ut som ett möjligt mål. Resevarningen gäller till den första september.

På grund av en ansvarslös asylinvandring utan tillräckliga kontroller står Europa och Sverige nu inför det största hotet sedan andra världskriget. Medan asylinvandringen borde minskas och skärpas upp radikalt går Miljöpartiet åt rakt motsatt håll på sin kongress i Linköping. Så sent som idag talade Maria Ferm och påstod då att Miljöpartiet åter vill öka asylinvandringen samt att de ”ensamkommande” borde få en andra chans till asyl. Mer världsfrånvända besked får man leta efter, i synnerhet eftersom 6,6 miljoner migranter förväntas ta sig från Afrika till Europa för att söka asyl, ta del av de europeiska ländernas generösa bidragssystem samt öka terrorhotet ytterligare. Med en sådan invandringspolitik är det inte särskilt förvånande att Miljöpartiet skulle hamna under riksdagsspärren om det vore val idag.

Ibland undrar man om Miljöpartiet, som under årens lopp har infiltrerats av islamister, befinner sig i ett parallellt universum. Ironiskt nog gjorde dessutom Maria Ferm sina kontroversiella utspel på samma dag som ramadan inleds.

%d bloggers like this: