Uzbekiska jihadister kan ligga bakom terrordådet i Stockholm

Jihadister. Foto: Wikimedia Commons.

Igår drabbades Sverige för första gången av ett terrordåd med dödlig utgång. Terroristen hade kapat en lastbil som han körde med hög fart genom folksamlingen på Drottninggatan i Stockholm. Minst tre personer dödades och flera skadades.

Senare på kvällen greps en uzbekisk 39-årig man som misstänks för terrordådet. Mannen greps i en butik i Märsta efter att ha betett sig ”märkligt”. Enligt polisens uppgifter stämmer mannens kläder med signalementet som gått ut; han ska även ha haft en rånarluva och glassplitter på sina kläder. Vidare ska mannen ha laddat upp propagandafilmer för Islamiska Staten på sin Facebook-sida. Han ska också ha gillat en bild på blodiga människor som togs vid terrordådet under Boston Maraton i april 2013.

Om den gripne mannen är den skyldige finns det anledning att undersöka hans tillvägagångssätt närmare.

Till att börja med påminner förfarandet om riktlinjerna i Islamiska Statens manifest, där de förespråkar terrordåd med enklare medel som lastbilar och knivar i brist på skjutvapen eller bomber. Dessutom tycks han ha agerat på egen hand, vilket också rekommenderas av Islamiska Staten eftersom ensamvargar är svårare att upptäcka för säkerhetstjänsterna.

Mannens uzbekiska ursprung förtjänar också att granskas närmare.

I Uzbekistan är den salafistiska terrorgruppen Imam Bukhari Jamaat verksam. Gruppen, som primärt består av uzbeker, är uppkallad efter Imam Bukhari som levde på 800-talet i Bukhara i dagens Uzbekistan. Terrorgruppen Imam Bukhari Jamaat slåss i det syriska inbördeskriget och i kriget i Afghanistan där de även har uttryckt lojalitet till talibanrörelsen. I Syrien samverkade Imam Bukhari Jamaat med andra jihadistorganisationer som Jabhat al-Nusra och Ahrar ash-Sham; dessutom deltog de i ”Army Of Conquest” som invaderade Idlib-provinsen i norra Syrien 2015. Sedan slutet av 2016 har de också börjat kämpa mot afghanska nationella säkerhetsstyrkor och har inrättat träningsläger i norra Afghanistan.

Dessutom är Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) aktiva i Uzbekistan. Denna grupp bildades 1998 av imamen Tahir Yuldashev och fallskärmsjägaren Juma Namangani. Deras ursprungliga plan var att avsätta president Islam Karimov i Uzbekistan och instifta en islamisk stat under sharialagar. På senare år har gruppen ändrat prioriteringarna och har istället svurit trohet till talibanrörelsen och al-Qaida. År 2015 svor gruppens ledare trohet till Islamiska Staten och deklarerade att IMU är Islamiska Statens avdelning i Uzbekistan.

Värt att notera är också att terrordådet i Stockholm inträffade strax efter gasattacken i Idlib-provinsen och USA:s vedergällning. De flesta uzbekiska jihadisterna i Syrien är stationerade i Idlib så terrordådet kan vara en reaktion på dessa attacker.

Hundratals uzbeker har anslutit sig till Islamiska Staten och det finns numera fyra träningsläger i Syrien och åtskilliga fler i Uzbekistan och Afghanistan; bland annat tränas små barn till jihadister i några av dessa läger. Dessutom kommer det tusentals jihadister från flera andra länder i Centralasien. Vid sidan av striderna i Syrien har dessa jihadister börjat utföra allt fler terrorattentat på andra platser i världen. Förutom terrordådet i Stockholm utfördes terrorattentatet på en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten 2017 av en uzbekisk jihadist; terroristerna bakom bombdåden i Boston Maraton 2013 samt Sankt Petersburg 2017 kom alla från Kirgizistan; bombdådet mot Istanbuls flygplats i juni 2016 ska ha utförts av jihadister från Uzbekistan, Kirgizistan, Dagestan och Tjetjenien.

En källa har varit i kontakt med en rysk observatör som har rest runt i Centralasien och besökt flera av dessa jihadistiska träningsläger. Enligt honom finns där hundratals unga män som tränar oerhört hårt och disciplinerat. Målet enligt honom är att iscensätta en massiv våg av terrordåd i Europa de kommande åren.

Särskilt oroväckande är denna utveckling med tanke på att flera jihadistiska träningsläger finns i norra Afghanistan. Hur många av de 35.000 afghanska ”flyktingbarn” som kom till Sverige 2015 har haft kontakt med dessa läger? Eftersom i princip alla afghanska ”flyktingbarn” ljuger om sina åldrar och identiteter är det svårt för SÄPO att göra några seriösa bakgrundskontroller. Mörkertalet bland potentiella terrorister från Centralasien som uppehåller sig i Sverige kan därmed vara stort – väldigt stort.

One thought on “Uzbekiska jihadister kan ligga bakom terrordådet i Stockholm”

  1. Aj då. Tänk att du alltid ska upplysa mig om saker jag inte vet om som jag egentligen inte gillar att få kunskap om. Denna organisation och liknande från -stanländer förefaller som ett potentiellt stort hot mot oss. De ca 25 000 afghanska sk barnen i Sverige ger mig en kall kår. Tänk om du har rätt i dina farhågor. Tänk om det i denna grupp finns låt säga så lite som 100 likasinnade. Nej, jag orkar inte ens tänka tanken. Min dotter var bara några minuter från att bli dödad på Drottnigngatan. Hon skulle köpa en kam i en butik på Drottninggatan men när hon kom fram så såg hon en blodig död hund på gatan och skrikande människor i panik. De röda pillren gör ont i magen och de blir bara fler och fler…..

Comments are closed.

%d bloggers like this: