Fake news och biased news i #opinionlive

Foto: Skärmdump från SVT.

I kvällens SVT Opinion Live debatterade Katerina Janouch mot Anders Lindberg om hur Sverigebilden framställs i internationella medier. Dessutom diskuterades så kallade ”fake news” och ”biased news”.

Upptakten till hela debatten var Donald Trumps tal den 18:e februari i Florida. Då sade Trump ordagrant:

”You look at what’s happening, last night, in Sweden. Sweden! Who would have believed this? Sweden! They took in large numbers that have problems they never thought possible.”

Under debatten i Opinion Live kommenterade Anders Lindberg presidentens tal:

“Bilden är ju inte sann. Det är inte bara det att det är faktafel. Det ägde inte rum något terrordåd, vilket faktiskt var grunden för hela historien. Det här är ju desinformation.”

Anders Lindberg baserade alltså sitt resonemang på att Trump hade hittat på och ljugit om ett terrordåd i Sverige.

Problemet är att Donald Trump aldrig påstod att det hade skett något terrordåd i Sverige. Trump syftade på Tucker Carlsons TV-program som sändes kvällen innan talet på Fox News.

Eftersom Trump inte nämnde något terrordåd saknar Lindbergs anklagelser om terrordådet all logik. Med andra ord är det Anders Lindberg som ägnar sig åt faktafel och fake news.

När Katerina Janouch vid upprepade tillfällen försökte korrigera Anders Lindbergs desinformation fick hon aldrig ordet av programledaren Belinda Olsson. Följande dialog utspelade sig:

Lindberg: “Han [Trump] påstod att det skedde ett terrordåd i fredags…”

Janouch: “Nej, han påstod aldrig att det skedde ett terrordåd, det är ni journalister som påstår det. Han sa aldrig att det var ett terrordåd, han sa…”

Olsson (avbryter): “Anders börjar så får du prata sedan.”

Lindberg: “Nu måste jag få prata.”

Janouch: “Ja, det måste du.”

Lindberg: “Ja, tack. Det påstår han. Han jämförde med Nice, han jämförde med Paris, han jämförde med Berlin där det har dött hundratals människor som det gjorde i Paris. Och hela nätet skrattar åt det här.”

Lindberg fortsatte att prata om hur Trump har hittat på olika terrorattacker.

Janouch: “Det är ni som ljuger…”

Olsson (avbryter): “Vi ska prata mer om er verklighet. Jag tror att vi behöver komma till det när vi har kommit förbi all fakta och statistik.”

Dock fick aldrig Janouch ordet av Olsson så att hon kunde redogöra för fakta om vad Trump faktiskt hade sagt.

Under debatten gav Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg ett exempel på fake news. SVT:s programledare Belinda Olsson gav samtidigt ett exempel på biased news, eftersom Janouch aldrig fick förklara sig.

Detta konststycke lyckades Aftonbladets och SVT:s journalister åstadkomma i direktsändning – i ett program som skulle handla om just fake news och biased news. Inte konstigt att allmänheten håller på att tappa förtroendet för massmedia.

4 thoughts on “Fake news och biased news i #opinionlive”

  1. Eftersom hela den här röran tycks handla om semantik, gäller det att vara minutiös när man citerar vad Trump faktiskt sa. Jag skulle vilja se ett komma före och efter orden “last night”. Han gjorde nämligen en paus där, och det är just den pausen som är intressant. Han tänkte så att säga högt, återkallade minnet av Fox News-programmet, men formulerade det inte i ord med mer än “last night”. Han kunde förstås ha varit tydligare, men det är löjligt att anta att han menade att det faktiskt skulle ha skett något särskilt i Sverige “igår kväll”!

  2. Vidrigt. Vilka oärliga människor. Jag ser fram emot när man äntligen tar megafonen ifrån dem. Det är det enda de är bra på – att överrösta andra genom sin maktposition. Men de håller, som tur är, på att förlora monopolet.

  3. Kan tipsa om helgintervjun i skriften Resume 26/2 med Alexander Bard om vad som väntar MSM.

Comments are closed.

%d bloggers like this: