Trump syftade på Fox News i #lastnightinsweden

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons.

Igår (18 februari lokal tid) höll Donald Trump ett tal i Melbourne i Florida där han varnade för en allt för omfattande invandring till Europa från muslimska länder. Bland annat pekade han på terrordåden som har drabbat Bryssel och Paris. Dessutom kommenterade han utvecklingen i Sverige:

”You look at what’s happening last night in Sweden. Sweden! Who would have believed this? Sweden! They took in large numbers that have problems they never thought possible.”

Detta uttalande har lett till väldiga spekulationer i svenska medier. Dessa medier, som konsekvent har förnekat att det finns något svenskt, blir paradoxalt nog väldigt indignerade när Sverige kritiseras utomlands. Framförallt är det första meningen som har väckt huvudbry bland landets största nyhetsredaktioner.

Sveriges Radio twittrade följande: ”Trump tar Sverige som skräckexempel och förklarar egentligen inte vad som hände.”

Foto: Faksimil från Twitter.

Dagens Nyheter publicerade ett helt reportage om Trumps uttalande och beklagade sig i denna artikel över hur otydlig Donald Trump var. Dessutom twittrade tidningen: ”Donald Trump under sitt tal: ‘Titta på vad som hände i Sverige i går’ – oklart vad han syftade på.”

Foto: Faksimil från Twitter.

Carl Bildt twittrade: ”Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound.”

Foto: Faksimil från Twitter.

Dock nämner inte Trump någonting om en terrorattack i Sverige, så Carl Bildts tweet om att Trump skulle ”ha rökt på” är en direkt förolämpning mot USA:s president. Detta är ett beteende som är direkt ovärdigt en före detta utrikesminister som fortfarande har flera betydelsefulla internationella kontakter och representerar Sverige i vissa sammanhang.

Den tidning som har gått längst i hånet mot Trump är Aftonbladet. Några av kvällstabloidens braskande rubriker lyder: “Carl Bildt: ‘Vad har han rökt?'”, “Han är kungen av fake news”, “Det första en diktator gör” och “Så driver nätet med hans Sverige-utspel”.

Det har gått så långt att Sveriges ambassad i Washington DC har avkrävt Trumps administration en förklaring till uttalandet.

“Vi är ju undrande”, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst till TT.

Vad Carl Bildt, UD och nyhetsredaktionerna på SR, DN och Aftonbladet tycks ha missat är att Fox News sände ett program om Sveriges asylkris i Tucker Carlson Tonight kvällen innan talet. Programmet sändes närmare bestämt kl 18.15 den 17 februari lokal tid. I beskrivningen av videon på Fox News hemsida står det:

“What the US could learn from Sweden’s refugee crisis

Feb. 17, 2017 – 6:15 – Sweden has taken in hundreds of thousands of refugees and rape and violence has since skyrocketed. A journalist took a close look at Sweden’s refugee crisis and at what ‘extreme vetting’ really means #Tucker”

Programmet handlar om de problem Sverige har fått med anledning av den stora asylinvandringen. Bland annat visas ett inslag av den amerikanske journalisten Ami Horowitz, som har besökt Sverige (där han blev brutalt misshandlad i den invandrardominerade förorten Tensta). Horowitz berättar ingående om den ökande kriminaliteten och alla våldtäkter, de generösa bidragen som lockar asylinvandrare till Sverige, hur invandringskritiker hängs ut som ”rasister och xenofobiker”, och så vidare.

Uppenbarligen är det detta program Donald Trump har sett. Citat ”You look at what’s happening last night in Sweden” bör tolkas som “Du kunde se igår kväll (på TV) vad som händer i Sverige.”

Att UD, Carl Bildt och utrikesredaktionerna på SR, DN och Aftonbladet inte lyckas räkna ut detta är helt enkelt pinsamt. Om UD till slut får en förklaring från Trumps administration lär den bli:

“Han tittade på nyheterna.”

Uppdatering:

Natten mellan söndag och måndag förtydligade Trump i en tweet att han mycket riktigt hade syftat på programmet i Fox News:

Foto: Faksimil från Twitter.

Därmed har Carl Bildt, UD och de svenska medierna fått sin förklaring. Frågan kvarstår dock: varför klarade de inte av att räkna ut detta? Som avslutning passar därmed ett citat av Donald Trump om massmedia bra:

“The question is: are they stupid or do they have a plan? I actually think that for the most part they have a plan – but somewhere not too smart.”

4 thoughts on “Trump syftade på Fox News i #lastnightinsweden”

 1. Jo de visste vad Trump syftade på. De spelar korkade. Bildt t ex har ett synnerligen högt IQ och bra koll på media så glöm att han inte har koll, han vet exakt vad han talar om. De spelar dumma av flera anledningar.

  1 Man vill inte dra intresse till inslaget hos Fox eller annan internationell kritik som talar om obekväma sanningar om Sverige. MSM i Sverige vill visa att det som de själva skriver/analyseras är rätt.

  2 Man får en bekväm anledning att kritisera Trump och i efterhand kan de säga “jag visste är inte att han talade om Fox-inslaget och han borde nämnt det”.

  MSM tar ofta till detta “knep”. T ex Expressen häromdagen. Trump har jämfört sin situation med president Jeffersson som hade media emot sig och klagade över detta. Vad gör Expressen då. Jo letar upp citat där Jeffersson förklarar hur viktig Jeffersson tyckte att fri media är samt dess existens. Det är något av en “halmdocka” där man spelar okunniga. Må sägas för övrigt att Expressen själv förstås inte har kompetens för detta och är tvungna att knycka det från Politico. De försöker ge sken av att Trump inte vet vad han pratar om beträffande Jeffersson och att Expressen har bättre historisk koll. Förbannade ljugande Expressen. Formellt stämde orden av Jeffersson men i övrigt var det helt galet. Men de flesta svenskar går tyvärr på knepet. Skulle man påpeka det oriktiga för Expressen så bryr de sig inte. Självgoda människor. Hoppas de snart går i KK men koncernerna kommer få ökat stöd av skattepengar.

  Anledningen till PK’s negativa reaktioner vid internationell kritik mot Sverige har jag inte fått klar för mig. PK är ju aldrig nationalistiska, Sverigeälskande osv…. Är det någon form av utlopp för dold nationalism? Eller är det så enkelt att PK anser att allt är perfekt med Sverige och vad de gjort de senaste 25 åren? Ovilja till självkritik och kritik? Livrädda för att bli bevisade av bättre och större media att svensk media är ett skämt?

  1. Tack för din analys.

   Det svenska etablissemangets stingslighet för internationell kritik beror sannolikt på att denna kritik är 100% fokuserad på asylkaoset och den feministiska regeringens klavertramp. Det är med andra ord två omhuldade och ömma tår.

   Däremot har etablissemanget inga problem med inrikes kritik mot svenska traditioner som midsommar och vanliga hårt arbetande svenskar som sliter för att få vardagen att gå ihop. Det är därför media glider allt längre från folket.

 2. Det var kanske detta Trump syftade på
  Sveriges hycklande “feministiska” regering utskrattad även i Kanada
  SVERIGE I VÄRLDEN Nästan dagligen kan Avpixlat numera berätta om hur Sverige används som varnande och avskräckande exempel runtom i världen. Oftast är det vår extrema och ansvarslösa invandringspolitik och humanitära stormaktshybris som står i fokus men på senare tid har det tragikomiska hyckleri som den svenska regeringen uppvisat när det gäller att agera i enlighet med sin proklamerande “feministiska” hållning som fått omvärlden att skaka på huvudet åt det lilla landet i Norden.

  I flera artiklar har Avpixlat redan rapporterat om det hyckleri den förment utrikespolitiskt feministiska svenska regeringen uppvisat, där man å ena sidan med allvarsamma miner arrangerat en bild som kritiskt parafraserar det fria och demokratiska USA:s president Donald Trump och hans kabinett och å andra sidan vid ett statsbesök i det muslimskt totalitära och teokratiska Iran underkastat sig en av världens mest misogyna kulturer och religioner. Även i Kanada uppmärksammas nu den svenska regeringens minst sagt märkliga och bakvända tolkning av begreppet feminism.

  FacebookTwitter

 3. Mobbning av den här graden har jag inte sett förut i svensk press. Inte ens när det gäller terrorister, barnamördare eller envåldshärskare.
  Man får skämmas ute i världen.

Comments are closed.

%d bloggers like this: