Gästinlägg: Varför Sverige slår andra länder på nästan allting. Eller?

Davos. Foto: Flickr.

Vi är många som är oroliga för Sveriges utveckling. Det går inte en dag utan man hör om ännu en skjutning, mord, gruppvåldtäkter och poliser som tappat kontrollen i våra 53 utanförskapsområden. Den politiska ledningen pratar, twittrar och instagrammar, men verkar oförmögna att se verkligheten och agera. Oppositionen står också handfallen trots att den odemokratiska konstruktionen ”decemberöverenskommelsen” har fallit. Troligtvis kommer historikerna peka på året 2015 då Sverige gick sönder på riktigt, men att en av de mest skadliga händelserna som ledde fram till sönderfallet var när Alliansen gjorde upp med Miljöpartiet 2011.

Det finns andra tecken som tyder på att vi ska fundera över Sveriges utveckling. FN:s rankning Human Development Index (HDI) är ett. Sverige toppade listan 2006. Ett år senare hade vi ramlat ned plats nummer 7. 2011 hade vi tappat till plats nr 10. 2015 hamnade vi på 14:e plats. 2016 sjönk vi ytterligare två placeringar till plats nummer 16. Från nummer 1 till nummer 16 på tio år. Enligt FN kommer Kuba att vara mer utvecklat än Sverige 2030.

Vi som har följt med i den nedåtgående trenden blev därför överraskade när World Economic Forum häromdagen gick ut med att Sverige är det bästa landet i världen. Artikeln baseras på en Forbeslista ”Best Countries for Business” och World Economic Forum egen Global Competitiveness Index. Vissa människor på vänsterkanten jublade och drog på stora växlar trots att villkoren för företagen inte är det första de brukar bry sig om. Operasångerskan Malena Ernman gick”all-in” på Instagram och fick till och med in rasism i sitt resonemang (som vanligt). Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll var inte sen att hylla Ernmans skarpa sinne på Twitter.

Men för att ta det från början. Vilka är World Economic Forum?

“The World Economic Forum, committed to improving the state of the world, is the International Organization for Public-Private Cooperation. The Forum engages the foremost political, business and other leaders of society to shape global, regional and industry agendas.”

Gemene man känner troligtvis igen organisationen från de återkommande artiklarna i media från Davos när journalisterna får tillfälle att prata med företagsledare och höga politiker. Om man gräver vidare inser man att World Economic Forum har nära kopplingar med Bilderbergruppen, vilket är en hemlig sammanslutning av världseliten som träffas bakom lyckta dörrar. Tidningen The Telegraf skrev att Bilderberggruppen är en politisk version av World Economic Forum i Davos. Ett par månader innan Stefan Löfven blev statsminister ledsagades han av Jacob Wallenberg till Bilderberggruppens möte. Tidigare har Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt varit där.

Men för att återgå till artikeln där World Economic Forum hyllar Sverige. Den inleds med:

”If you’re Swedish, you should be feeling pretty proud of yourself right now. Here’s a few reasons why.”

Ja, låt oss gå igenom argumenten som världseliten har knåpat ihop.

It’s easy to do business there (in Sweden)
Än så länge. Alliansen gjorde det lättare för företagare med många förenklingar.  Socialdemokraterna (och MP) gör dock sitt bästa för att höja skatter och de har inte gjort några vidare förenklingar.

It is globally competitive
Sverige har historiskt producerat många framgångsrika globala exportbolag, men faktum är att många är uppköpta och vi har inte fått fram några nya internationella storföretag på mycket länge. H&M grundades så tidigt som 1947 och Spotify kan knappast räknas som ett stort företag med endast 1610 anställda. Företaget har dessutom hotat med att flytta sin verksamhet från landet på grund av ett dåligt företagsklimat.

Sverige har också högt antal personer som är yrkesverksamma påstår artikeln. Det är en sanning med modifikation. Alla nyanlända räknas inte med i denna statistik. Och dels brukar regeringen gömma undan arbetslösa med olika stödåtgärder. Till exempel får ett företag 80% av lönen från staten om man anställer en nyanländ istället för en svensk medborgare.

It has good gender equality
Stämmer bra. Sverige ligger på fjärdeplats på World Economic Forum’s Global Gender Gap Index 2016. Men titta på de länder vi tar in hundratusentals människor från. Dessa länder ligger väldigt långt ned på samma lista. You do the math.

It has low levels of corruption
Historiskt har vi haft en låg öppen korruption då Sverige har varit ett homogent samhälle där alla har litat på varandra och alla har haft en hög (arbets)moral. Detta ändras nu med rekordfart då Sverige numera är heterogent och består av många kulturer som har ett annat sätt att se på korruption. Den enorma korruptionshärvan i Södertälje ett bara ett exempel. Andra fall är Wallströms lägenhetsaffär, Telia-härvan, Pirate Bay-målet och Awad Hersi (MP) som var ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Den färskaste korruptionsskandalen hittar vi i Statens Fastighetsverk.

Ett problem uppstår när korruption ska mätas i Sverige är att närmare 70 procent av den offentliga verksamheten ligger i kommuner och landsting, och de är inte med i Transparency Internationals index. Det är allmänt svårt att mäta korruption.

”The CPI measures perception of corruption due to the difficulty of measuring absolute levels of corruption”

Om det fanns ett index med dold korruption som inte syns och är omätbart, som nepotism, ministrar med förmåner, föreningsstyrelser som skor sig på medlemmarnas bekostnad, skulle Sverige troligtvis placera sig förhållandevis högt.

It’s highly innovative
Sverige har varit en innovativ nation under nästan 200 år. Men med sjunkande skolresultat (läs Pisa) så kommer detta försämras på sikt. Och om brottsligheten ökar och skatterna höjs – trots att vi betalar mest skatt i världen – så flyr självklart våra bästa talanger till andra länder med bättre förutsättningar.

It has a powerful passport
Värdet av det svenska passet kommer på sikt att försämras och bli mindre värt. Många länder har anklagat Sverige för att producera och husera terrorister och det var ingen slump att några av terroristerna i Paris och Bryssel-dådet hade kopplingar till Sverige eller att IS rekryterar flest krigare i Europa från Göteborg. Det är heller ingen slump att USA kommer att införa gränskontroller på svensk mark med egen beväpnad personal.

It’s a great place to grow old
Här har World Economic Forum ordentligt fel och man misstänker att den som skrev orginaltexten var trött eller hade tagit en lunchöl för mycket. Ett telefonsamtal bort eller några sökminuter på Google får man reda på att det redan i dag finns 235 100 fattigpensionärer i Sverige. Vårt land spås dessutom, av EU-kommissionen, ha den sämsta pensionen i hela EU år 2048.

Language skills
Av de som bor i Sverige har 70 procent två föräldrar som fötts i Sverige. Så på så sätt kan man säga att Sverige har en bra språkkunskap då många har ett andra språk (hemspråk). Denna språkkunskap kan vara värdefull om Sverige vill bedriva export till dessa länder. Men återigen, man behöver bara titta på de senaste Pisa-tester för att inse vart det barkar. Och glöm inte att det statliga utbildningsföretaget Lernia (som lyder direkt under regeringen) vill införa en ny typ av rikssvenska. Syftet är att det svenska språket ska bytas ut och att de språkliga reglerna avskaffas.

It has the best reputation
Har vi verkligen det bästa ryktet utomlands? När nyheter sprids internationellt som att en svensk tjej blir gruppvåldtagen av migranter live på Facebook. Andra internationella medier pumpar nästan dagligen ut negativa artiklar kring Sverige och vår migrationspolitik. Pröva att göra ett par sökningar på den internationella upplagan av Google News.

Men vi kan granska World Economic Forums argument varför Sverige har ett bra rykte utomlands.

It has 16 months of parental leave and free day care services  
Ja, det stämmer (480 dagar). Men förskola och fritids kostar pengar.

It invests in green living
Både ja och nej. Var är satsningarna på solenergi? Och Miljöpartiet vill till och med beskatta sol. Varför har inte Sverige satsat på att bygga infrastruktur för elbilar som många andra framsynta länder? Och supermiljöbilspremien borde ha kallats supermiljöbilslotteriet. De som hade köpt en miljöbil visste inte med säkerhet om de skulle få en subvention. 2017 har de dock skjutit till pengar ska väl tilläggas.

It has favourable economic growth
Där tvistar experterna. Tittar man ytligt på endast BNP-tillväxt så ja. Men tittar man på BNP per invånare vilket är ett mer relevant mätvärde så ser det sämre ut.

Is a safe country for women
Nej, det är det verkligen inte. Detta är nästan ett skrattretande påstående om det inte vore så tragiskt för alla kvinnliga svenska offer. Sverige hade högst antal våldtäkter i Europa redan 2014. Vi ligger nummer tvåa i världen efter Sydafrika. Gruppvåldtäkterna och de sexuella trakasserierna ökar rejält. Och mörkas av media. Speciellt var våldtäktsmannen ursprungligen kommer ifrån. Tyvärr redovisar inte Brå (som lyder direkt under regeringen) etnicitet på förövarna sedan 2005. Men Polisen har gjort det i den här rapporten (sid 15) ”Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder, 2016-05-16”:

“I 80 procent av anmälningarna från badhus var gärningsmännen av uppgiven eller fastställd utländsk härkomst. De flesta saknade svenskt personnummer och i anmälningarna framgick det att de tillhörde grupper av asylsökande pojkar.”

Has transparency in the media
Så länge du har samma värdegrund som majoritet av de politiska partierna och ägarna av medier och deras betalda hantlangare (journalisterna som har politiskt tillhörighet på vänsterkanten) så stämmer detta.  D.v.s. mantrat “allas lika värde”. Men fråga Marcus Birro, Katerina Janouch och pseudonymen Julia Caesar hur de upplever transparensen och öppenheten i svensk media. Det finns även massor av andra exempel av personer – inklusive undertecknad – som inte vågar framträda med sitt riktiga namn för risk för att bli av med jobbet, bli hotad eller att bli allmänt utstött.

And last, but by no means least – it’s a beautiful country
Ja, där är vi eniga. Men det är viktigt att vara ärligt med att Sverige är ett land som håller på att förstöras med hög hastighet. Det är inte omöjligt att vi återigen blir Europas fattigaste land om inte utvecklingen vänder snart.

Eller så kan man välja att ta det blå pillret och stoppa ner huvudet djupt i sanden. Vi kan ju tro att vi har en jättestark ekonomi och blir kulturellt belönande i en rasande takt. Och som grädde på moset får vi läkare, forskare och andra kreativa akademiker i horder till vår humanistiska stormakt. Så varför vara negativ? Det kan kanske bli kanonbra på sikt precis som eliten och dess hantlangare beskriver.

Innan vi bestämmer oss för att det blåa pillret så kan det vara värt att investera några minuter att titta på tre videoklipp på Anders Borg där han först i är i USA och säger ”USA skapar krig och vi får flyktingarna”. Sedan redogör han för att bidragsberoendet är ett mycket stort problem. Och till sist ångrar migrationsuppgörelsen efter att klivit av och inte längre är finansminister. Numera jobbar han åt en stor amerikansk bank. Det gör även hans kompis och partikollega Fredrik.

Detta gästinlägg är författat av signaturen Olikavärden (se Twitter-alias https://twitter.com/Svenskis).

4 thoughts on “Gästinlägg: Varför Sverige slår andra länder på nästan allting. Eller?”

  1. Sverige har varit något av en experimentverkstad för globalisterna det senaste årtiondet med den mest extrema invandringen från tredje världen samtidigt som media har vinklat och mörkat problemen in absurdum. Resultatet är en välfärdsstat i ett sönderfall av sällan skådad takt. Folk har börjat vakna upp och inse hur den bistra verkligheten ser ut i Sverige. World Economic Forums rapport är inget annat än propaganda som desperat försöker upprätthålla den glättiga bilden av “föregångslandet” Sverige.

    1. Visst vaknar vissa sjusovare upp men takten är långsam och många vet inte vad de skall göra med sitt uppvaknande. Jag är helt övertygad om att skutan Sverige så som vi som har kommit lite till åren känner den är förlorad. Beslutet som togs 1975 att Sverige skulle vara ett mång kulturellt land skulle ALDRIG tagits.

  2. Det här är en falsk nyhet. WEF hyllar inte Sverige. Det står klart och tydligt under artklen: The views expressed in this article are those of the author alone and not the World Economic Forum. Vad det är frågan om finner man snabbt med lite googling, men lata svenska journalister orkar väl inte det. Skribenten, Alex Gray, arbetar på något som heter Formative Content. Det är ett företag som sysslar med innehållsmarknadsföring, d.v.s. att föra ut budskap som någon är beredd att betala för att få ut. Vad man inte finner genom googling är förstås vem som har betalt henne för att skriva artikeln och se till att den sprids.
    http://formativecontent.com/what-we-do/

  3. För att Sverige inte har varit i krig på över 200 år. Om Sverige istället hade varit ockuperat under andra världskriget, så hade den nationella sammanhållningen förmodligen varit större än vad den är idag.

Comments are closed.

%d bloggers like this: