Våldtäkter som vapen

Köln, som var skådeplats för flera sexövergrepp 2015. Foto: Wikimedia Commons.

När Röda Armén korsade gränsen till Nazityskland i oktober 1944 inleddes världshistoriens grymmaste våg av massvåldtäkter. De sovjetiska soldaterna bedöms ha våldtagit närmare två miljoner tyska kvinnor medan Röda Armén och de efterföljande NKVD-trupperna avancerade genom Ostpreussen, Pommern och Schlesien under 1944 och 1945. Endast i Berlin ska hundratusen kvinnor ha våldtagits. Knappt ingen skonades: åttaåriga flickor till 80-åriga kvinnor våldtogs, en del drabbades så mycket som 60-70 gånger. De sovjetiska soldaterna dödade ofta sina offer efter de fullbordade våldtäkterna – cirka 240.000 tyska kvinnor dog av sina skador eller blev avrättade. Alla dessa övergrepp skedde med Stalins goda minne som kunde ”förstå om en soldat som har färdats tusentals kilometer genom blod, eld och död har lite kul med en kvinna”.

De amerikanska och brittiska trupperna som intog Nazityskland väster- och söderifrån genomförde inte tillnärmelsevis lika många våldtäkter. Så varför var de sovjetiska trupperna så brutala och våldtäktsbenägna? Historikern Norman Naimarks analys är att de sovjetiska trupperna drevs av ”hatpropaganda, personliga erfarenheter av lidande hemma, och en förnedrande bild av tyska kvinnor i pressen och bland soldaterna”. De sovjetiska trupperna, som kom från ett land som ödelagts av SS och Wehrmacht, kände sig underlägsna de rika tyskarna och drevs av ett starkt hämndbegär mot hela det tyska folket. Naimarks förklaring är att Röda Armén begick massvåldtäkterna mot de tyska kvinnorna i ett försök att återupprätta sin heder och hämnas de tyska truppernas oförrätter.

Även i kriget i Bosnien på 1990-talet förekom massvåldtäkter utförda av den serbiska armén – fast av ett annat skäl: de serbiska soldaterna våldtog bosniska muslimska kvinnor i ett försök till etnisk rensning. Mellan 20.000 och 50.000 bosniska kvinnor våldtogs under inbördeskriget i Bosnien. Den serbiske generalen Dragoljub Kunarac dömdes senare av en internationell domstol för att ha använt våldtäkter som ett vapen i krig.

På motsvarande sätt våldtogs en halv miljon kvinnor i Rwanda 1994 som en del av folkmordet på tutsier; det blev första gången som våldtäkter klassades som ett vapen under ett pågående folkmord. Även i Kongo har massvåldtäkter använts som ett vapen under landets mångåriga inbördeskrig.

Inte sällan tvingas kvinnornas män titta på medan kvinnorna våldtas; ofta avrättas båda efter de fullbordade våldtäkterna. Männen förnedras genom att de inte kan förhindra förövarna eller skydda sina kvinnor. Sexövergrepp på ett lands kvinnor kan alltså tolkas som ett övergrepp mot ett helt folk.

Det nutida exemplet på våldtäkter i krig är Islamiska Statens härjningar i Syrien och Irak. Primärt är det etniska och religiösa minoriteter som drabbas; framförallt unga yazidiska och kristna kvinnor har fångats av Islamiska Staten och utnyttjas som sexslavar.

Det finns flera verser i Koranen och haditherna som rättfärdigar muslimska män att våldta icke-muslimska kvinnor som har tagits som fångar under krig. I Koranen (Tafsir al-Jalalayn 4:24) står det:

”[…] spara med din högra hand egna fångade slavflickor som du kan ha samlag med även om de skulle ha makar i fiendelägret, men först efter att de har befriats från möjligheten till graviditet efter slutförandet av en menstruationscykel.”

I den hadithiska versen Sahih Muslim kapitel 29 står det:

”Det är tillåtet att ha samlag med en fängslad kvinna efter att hon har renats av menstruation eller barnafödande. Ifall hon har en man upphävs hennes äktenskap efter att hon har blivit satt i fångenskap.”

Denna inställning florerar även bland radikaliserade muslimer i Europa, inte minst bland de jihadister som har åkt till Syrien för att strida för Islamiska Staten. En dansk imam ansåg exempelvis 2004 att våldtäkter av otrogna kvinnor är fullt acceptabelt. Om man googlar ”rape jihad” får man i dagsläget 444.000 träffar med länkar till mängder av obskyra webbsajter.

Så hur kan den stora asylinvandringen till Europa ha påverkat våldtäktsfrekvensen? I Sverige har våldtäkterna har ökat med 7500% sedan Sverige blev mångkulturellt 1975, vilket har lett till att Sverige har flest våldtäkter i hela Europa. Under 2016, det vill säga året efter den gigantiska asylkrisen, ökade antalet våldtäkter i Sverige med hela 13%. Norsk statistik från 2011 visar att 83 av 86 överfallsvåldtäkter i Oslo utfördes av män med utomvästlig bakgrund, medan en undersökning från 2009 visar att 100% av alla våldtäkter i Oslo utfördes av utomvästliga invandrare.

Även Tyskland, som tog emot 1,1 miljoner asylsökare under 2015, har drabbats hårt av den eskalerande sexualbrottsligheten. Ett spektakulärt fall är den 19-åriga dottern till en EU-chef som våldtogs och dränktes av ett ”ensamkommande flyktingbarn” från Afghanistan. Men mest känt är sextrakasserierna i Köln på nyårsnatten 2015 då tusentals immigranter från Nordafrika och Mellanöstern antastade tyska kvinnor med den arabiska sexleken ”taharrush gamea”.

Incidenten i Köln är särskilt intressant, eftersom sexattackerna kan ha varit koordinerade. En vecka efter attackerna gick Tysklands justitieminister Heiko Maas ut med att trakasserierna kan ha varit planerade. Migranterna hade bland annat förberett sig med fusklappar med diverse förolämpningar på tyska så att de kunde attackera kvinnorna verbalt på deras eget språk. Historieprofessorn Jörg Baberowski, som är expert på stalinism, har gått ett steg längre och gör analysen att sexövergreppen är ett budskap till Europa att kvinnorna inte längre kan skyddas. Baberowski påpekar också att våldtäktsmän i Mellanöstern ofta mördas av våldtäktsoffrens fäder: en våldtäkt är inte bara ett övergrepp mot en kvinna utan ett övergrepp på fäder, bröder och gemåler. De tyska männen var däremot oförmögna att skydda sina kvinnor i Köln, vilket enligt immigranterna är ett tecken på svaghet.

Den generositet som Europa visar asylsökarna och den krackelerande rättssäkerheten uppfattas alltså som ett tecken på svaghet av immigranterna. Man kan även dra en parallell till de sovjetiska soldaterna i Röda Armén som våldtog tyska kvinnor eftersom de kände sig underlägsna och försökte återupprätta sin heder. På motsvarande sätt kan immigranterna i Sverige hävda sig gentemot majoritetssamhället genom att tafsa på svenska tjejer på musikfestivaler, våldta, bränna bilar, kasta sten mot Polisen eller skjuta fyrverkeriraketer på oskyldiga förbipasserande. Rättsväsendets oförmögenhet att ingripa och ställa dem inför rätta uppfattas som ett svaghetstecken.

Det mest extrema exemplet på detta fenomen är gruppvåldtäkten på Gotland av en rullstolsburen kvinna. De misstänkta våldtäktsmännen var afghanska ”ensamkommande flyktingbarn” som flyttades från Gotland, skyddades av Polisen och för att slutligen helt frias. De gotlänningar som protesterade mot våldtäkten och tog kvinnans parti kallades däremot för ”rasister och islamofober” av vänsterliberaler och (paradoxalt nog) av Feministiskt Initiativ. I sitt hemland skulle våldtäktsmännen ha straffats hårt eller rent av dödats – i Sverige fick de skydd av Polisen, släpptes fria och fick stöd av feminister. Vad sänder det ut för signaler?

Den svenska kvinnofriden, som instiftades av Birger Jarl år 1280, är satt under press. Kan man inte skydda sitt lands kvinnor kan man snart inte skydda resten av landet heller.

7 thoughts on “Våldtäkter som vapen”

 1. Men jag får inte ihop.. “Baberowski påpekar också att våldtäktsmän i Mellanöstern ofta mördas av sina egna fäder: en våldtäkt är inte bara ett övergrepp mot en kvinna utan ett övergrepp på fäder, bröder och gemåler.”
  Det borde väl vara mer rimligt att våldtäkt offrens fäder, bröder mördar våldtäktsmannen?

  Sedan vill jag tacka för alla dina oslagbara reportage. Du tillhöra den lilla gruppen journalister, tyvärr är det få kvar i den gruppen. Ditt arbete är otroligt viktigt för alla.

 2. Jag läste FN rapporterna angående våldtäkter i Kongo och gamla Jugoslavien för kanske 5 år sen och jämförde med siffrorna från Sverige. Tyvärr hittar jag inte materialet nu, men om jag minns rätt var det liknande per capita siffror i Sverige och Jugoslavien under kriget.

 3. Tack för mkt intressant läsning.
  Länkar till dagens GP där man kan läsa om egyptiska kvinnors
  situation och hur de ständigt utsätts för sexuella trakasserier när de
  rör sig utanför hemmet – “De få gånger kvinnor anmäler är det sällan någon ställs till svars. Studien understryker att det här har skapat en kultur av strafflöshet vilket i sin tur leder till en tolerans för våld mot kvinnor. Ofta får också offren snarare än förövarna skulden, ett tankesätt som understöds av såväl politiska representanter som av media”
  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/egyptiska-kvinnor-har-tr%C3%B6ttnat-p%C3%A5-sexofredande-1.4134600

 4. Hur länge ska detta få fortgå med att de överåriga sk flyktingbarnen ska få härja i Sverige. För det första har de inga asylskäl, läs vad som avses med asylskäl, bl a förföljelse pga religion. Det är ju inte skälet utan fattigdom oftast. Trots de brott de begår händer ingenting [moderator edit].

 5. Som vanligt mycket intressant läsning. Bra att göra allmänheten medveten om detta fruktansvärda brott som begås mot kvinnor i krigstider men tyvärr även under fredstid.

  Kopplingen till religionen och kulturen är viktig att alltid påpeka. Att dessa människor som kommer till Europa och Sverige skulle anpassas till vår mentalitet är lika naivt att tro som att vi skulle anpassa oss till deras om vi åkte dit. Kulturkrocken är ett faktum. Katastrofen är i början och tyvärr har det ännu inte gått upp för det sovande folket att vi kommer att behöva ta till radikala åtgärder för att inte helt förinta oss själva.

Comments are closed.

%d bloggers like this: