Våldtäkt livesändes på Facebook – Polisen saknar filmbevis

Polisen i Uppsala saknar spår efter filmen. Foto: Wikimedia Commons.

I helgen inträffade en brutal våldtäkt i Uppsala. Tre män med utomvästlig asylinvandrarbakgrund höll en svensk kvinna fången i en lägenhet; minst en våldtog henne och en annan viftade med en pistol. Kvinnan var uppenbart berusad eller drogad och männen kunde obehindrat förgripa sig på henne. Hela incidenten sändes dessutom live på Facebook i gruppen ”Den största gruppen utan regler” inför hundratals vittnen. Ett av vittnena sade:

”Hon var drogad, hon var inte kontaktbar, de kladdade på och gjorde som de ville med henne, det var vidrigt!”

Övergreppen och Facebook-sändningen avbröts först när polisen tog sig in i lägenheten.

Sverige har fått sin motsvarighet till rättsfallet i Chicago, där fyra färgade ungdomar under tortyrliknande former misshandlade en vit förståndshandikappad pojke medan allting livesändes via Facebook. Förövarna i Chicago har inte frigivits mot borgen och står anklagade för rasistiskt hatbrott, hatbrott mot förståndshandikappad, tygling, kidnappning, misshandel med dödligt vapen och ett flertal andra punkter. Den amerikanska rättvisan är hård men rättvis. Dessutom har Chicagopolisen tillgång till filmen från Facebook.

I Sverige – där de misstänkta gärningsmännen bakom gruppvåldtäkten av den rullstolsburna kvinnan på Gotland nyligen friades – tändes hoppet om att gärningsmännen i Uppsala skulle kunna fällas eftersom det finns uppenbara bevis. Då inträffar något fullständigt osannolikt: Polisen hävdar att de inte har tillgång till filmmaterialet på våldtäkten och ber allmänheten om hjälp. Man får nästan nypa sig i armen för att tro att man inte drömmer: Polisen har inte lyckats få fram filmbevis från en direktsänd våldtäkt.

Till att börja med borde Polisen kontakta Facebook och begära ut de livesändningar som kan finnas lagrade i deras databaser. Om användaren bara raderar fimen från tidslinjen finns den nämligen fortfarande lagrad hos Facebook; det finns även exempel på bilder som användarna tror sig ha raderat permanent men som ändå går att återställa. Facebook har dessutom API:er (programmeringsgränssnitt) som man kan användas för att komma åt filmmaterial, så det är en lämplig början för Polisen. Andra alternativ är att gå igenom de hundratals inlägg om våldtäkten som finns på Flashback. Dessutom skulle Polisen kunna förhöra de vittnen som skrev kommentarer i gruppen ”Den största gruppen utan regler” medan våldtäkten pågick. Ett annat tips är att göra en medicinsk undersökning av kvinnan och söka efter spår av de misstänkta gärningsmännens DNA. Allt detta skulle Polisen kunna genomföra utan att behöva be allmänheten om hjälp. Polisen – under Dan Eliassons ledning – framstår som minst sagt pinsam.

Det som kan ligga bakom Polisens snudd på surrealistiska uttalande kan vara en indirekt uppmaning att allmänheten inte ska sprida filmen – förutom till Polisen. Det kan med den nuvarande lagstiftningen nämligen vara tillåtet att sprida denna film; detta är en lucka i lagen som ska täppas till med lagförslaget om olagligt integritetsintrång.

Dessutom har den Facebook-sända våldtäkten blivit en stor nyhet i internationella medier. Bland annat har dessa utländska medier rapporterat om det brutala sexövergreppet i Uppsala: Breitbart (UK), Daily Mail (UK), 9News (Australien), The Independent (UK), Daily Caller (USA), RT (Ryssland), Daily Sabah (Turkiet), Indian Times (Indien), News.com (Australien), The Sun (UK) – bara för att nämna några.

Samtidigt är de ansvariga ministrarna Anders Ygeman och Morgan Johansson knäpptysta om detta minst sagt spektakulära våldsdåd. Däremot har Morgan Johansson uttalat sig om att BRÅ inte ska få i uppdrag att redovisa statistik över hur utomvästliga invandrare är överrepresenterade i kriminalstatistiken. Trots att Sverige har flest våldtäkter i hela Europa; trots att våldtäkterna har ökat med 7500% sedan Sverige blev mångkulturellt 1975; trots att norsk statistik visar att 83 av 86 överfallsvåldtäkter i Oslo utfördes av män med utomvästlig bakgrund.

Incidenten med det Facebook-filmade övergreppet – där tre män med asylrelaterad invandrarbakgrund figurerar – kommer minst sagt olägligt för Morgan Johanssons försök till fortsatt mörkläggning av asylinvandrares sexualbrottslighet.

Stefan Löfven håller också tyst om våldtäkten i Uppsala. Däremot har han kritiserat Katerina Janouch för att sprida en negativ bild av Sverige utomlands. Att våldtäkten i Uppsala har fått ofantligt mycket större spridning internationellt borde bekymra Stefan Löfven betydligt mer. Varför kritiserar han inte dessa gärningsmän för att sprida en negativ bild av Sverige? Varför uttalar han inte stöd för den våldtagna kvinnan?

Morgan Johanssons försök till mörkläggning av BRÅ:s statistik och Stefan Löfvens försök att tysta Katerina Janouch framstår som groteskt pinsamma i skenet av Uppsala-våldtäkten. Men mest pinsamt är ändå att Dan Eliassons poliskår just nu påstår sig söka efter filmbevis från en direktsänd våldtäkt. Man tror knappt att det är sant.

6 thoughts on “Våldtäkt livesändes på Facebook – Polisen saknar filmbevis”

 1. Det här är bara en viskning av vad som komma skall. Föreställ er ett Sverige som om några årtionden ska överlämnas från dagens unga svenskar till deras jämnåriga invandrarkamrater.

  Tro inte att på någon fredlig övergång. Svensken kommer diskrimineras och förnedras utan dess like.

  Det är den framtid som vi går mot eftersom Anders Ygeman, Dan Eliasson och Anne Ramberg hellre ställer sig på förövarnas sida än att ta det svenska brottsoffrets parti. Landsförrädaren Carl Bildt är förblindad av alla dollartecken i ögonen och tycker förstås att de dollarsedlar han kan stoppa i egen ficka överväger det högkriminella samhälle som han och hans gelikar har skapat åt svensken. Jag ser ingen bättring i sikte.

  1. “Föreställ er ett Sverige som om några årtionden ska överlämnas från dagens unga svenskar till deras jämnåriga invandrarkamrater.”

   Nej, det ska det inte. Vi ska stänga gränserna och slänga ut alla som inte har här att göra långt innan dess.

 2. Poliskåren försöker att få människor att sluta sprida filmen (den finns pä Youtube bla) där inte våldtäkten visas. Det kan vara förtal säger de. Men det är felaktigt enligt Mårten Schultz *. Man misstänker varför de egentligen går med denna förmaning. Så inte svensken ska se svart på vitt vilka som håller på med detta och vilket enormt förakt de har för svenska kvinnor.

  * http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/inte-sakert-det-var-ett-brott-att-filma-och-sprida-valdtakten-4514445.aspx

 3. Jag sur hur ministrarna blundar om allt som händer i samhället.
  Den 3idioter ska skicka tillbaka till sina hemländer. Dem ska inte få stanna. Tycker jag. Jag är själv från Latinamerika och jag absolut inte tillåtet som hemska händelser.

 4. Om nu polisen verkligen vill ha en okortad version så kontakta då facebook de har allt som någonsin postats på fejjan, plus allt vi alla har i våra datorer men det är en annan femma. Sen undrar jag hur kan det vara lagligt att utsätta någon för övergrepp? Fysiskt eller psykiskt som en delning av filmen innebär, om inte så måste det vara ärekränkning av stora mått. Vad som behövs är att några inom politik eller rättsväsendet får utstå en liknande behandling, då finns både lagar och verktyg för att åtala. Men alla vet väl idag att det är skillnad på folk o folk även om nu många är uppkomlingar såsom Löfven mfl. Så räknas de som herrefolk och blir således oantastbara.

Comments are closed.

%d bloggers like this: