Janouch versus Löfven: Om Sverigebilden och vapnen

Katerina Janouch och Stefan Löfven. Foto: Wikipedia och Wikimedia Commons.

Just nu pågår det ekonomiska toppmötet i Davos. På plats är Stefan Löfven som idag yttrade sig om att Katerina Janouchs intervju i tjeckiska DVTV den 10 januari. Aftonbladet rapporterar följande från mötet med Stefan Löfven i Davos:

”Nyligen intervjuades författaren Katarina Janouch i tjeckisk tv om sin syn på Sverige efter flyktingkatastrofen. Bland annat sa hon att fler svenskar vill lära sig att skjuta för att försvara sig. Efteråt sa hon till Aftonbladet:

– Jag säger inte att allt är flyktingarnas fel. Men vi har en kris i migrationsfrågorna.

Hon framhöll också att hon bara ‘förmedlat sin bild av hur hon ser på utvecklingen i Sverige, men att den överensstämmer med vad andra tidningar skriver’. Som exempel tog hon upp brittiska Daily Mail, som förra året av den svenska ambassaden i London ansågs driva en kampanj mot Sverige.

Stefan Löfven kallar Janouch uttalande för ‘väldigt konstigt’.

– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och den nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för löntagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar. Det finns en stark tilltro till det, säger Löfven.”

Vad Stefan Löfven tycks ha missat är att förfallet av välfärdsstaten Sverige redan har nått ut brett internationellt. Framförallt brittiska Daily Mail, med 200 miljoner läsare, rapporterar löpande om många asylrelaterade skandaler och brott som inträffar i Sverige. Asylkrisen i Sverige har även uppmärksammats av flera andra internationella medier som: CNNNew York TimesWall Street JournalUSA TodayABCYahoo och Washington Post i USA, National Post Toronto StarCBC och The Globe and Mail i Kanada, samt media i AustralienNya ZeelandIndienFilippinerna och Japan. Flera utländska journalister som har besökt utanförskapsområdena på Järvafältet har dessutom attackerats av invandrargäng; detta öde har bland annat drabbat journalister från australiska 60 Minutes i Rinkeby och norska NRK i Husby. Så Sveriges invandringsrelaterade problem är redan en stor nyhet internationellt. Denna dystra rapportering av Sverige borde inte komma som någon överraskning för den som har följt den internationella medier.

Katerina Janouchs uttalande om att ”fler svenskar vill lära sig att skjuta för att försvara sig” och att hon själv har gått med i en skytteklubb har också väckt stor uppståndelse, såväl internationellt som i Sverige. För att förstå detta lösryckta citat måste man sätta det i en större kontext: faktum är att Europas civilbefolkningar håller på att beväpna sig. I denna artikel som publicerades i Aftonbladet den 23 augusti 2016 står det:

”Allt fler människor i Europa beväpnar sig. Det är kopplat till senare tids terrorattacker, menar en polisföreträdare i Schweiz.

Efter terrordåden i Paris, Bryssel, Nice och München har nyhetsbyrån Reuters undersökt hur tillståndsregistrering för handeldvapen och självförsvarsutrustning, som pepparsprej, har påverkats i en rad europeiska länder.

Bilden är inte helt klar; det saknas fullt jämförbar statistik på europeisk nivå. Men i länder som exempelvis Schweiz, Tjeckien och Österrike ansökningar om vapentillstånd ökat. I Tyskland gäller ökningen inte dödliga vapen utan vapenattrapper och pepparsprej.

– Det finns ingen officiell förklaring till ökningarna, men generellt ser vi en koppling till terroristattackerna i Europa, säger Hanspeter Kruesi, polistalesman i den schweiziska kantonen Sankt Gallen, till Reuters.

Myndigheter runt om i Europa avråder från självbeväpning. Fast i juli, sedan en psykiskt instabil 18-åring dödat nio personer i München, kunde Tjeckiens president Milos Zeman inte hålla sig:

– Medborgare måste kunna beväpna sig (…) för att kunna försvara sig mot dessa terrorister.

I hans land ökade vapentillstånden med nära 6 000 till runt 300 000 under loppet av årets fem första månader, detta efter flera år av minskningar.”

Denna bild bekräftas av medier i Tyskland som har drabbats hårt av våldsdåd och terrordåd de senaste åren. Under 2015 och 2016 formligen exploderade försäljningen av icke-dödliga vapen som pepparspray, luftpistoler, signalpistoler och olika elchockvapen; dessutom ansöker tyskarna om vapenlicens i aldrig tidigare skådad omfattning. Under denna period publicerade tyska tidningar mängder av reportage om den kraftigt ökade vapenförsäljningen.

Från officiellt håll har det förnekats att den ökande vapenförsäljningen har något med asylkrisen att göra, men en anonym tysk tjänsteman har sagt till Süddeutsche Zeitung:

“Den som frågar varför vapenförsäljningen ökar möts av tystnad. Tillståndsmyndigheterna uppger officiellt att den som söker småvapenlicens inte behöver ange något skäl, och att man därför inte har någon förklaring. ‘Men det stämmer att vi ibland får tydliga signaler om att de är rädda på grund av flyktingarna’, säger en tjänsteman som uttalar sig under löfte om total anonymitet. ‘Folk har sagt till mig: Jag vill skydda min familj.’ Vi har rapporterat detta till ministeriet…”

Säkerhetsföretaget DEF-TEC Defense Technology noterade en rekordartad försäljningsökning under 2015; företagets VD sade då till Die Welt:

“Försäljningen sköt i höjden i september. Sedan dess har våra återförsäljare varit helt överväldigade. Vi har aldrig varit med om något liknande under vårt företags 21-åriga historia. Rädsla: Detta är inte rationellt. Den viktiga frasen är ‘flyktingkris’.”

I Österrike märks liknande tendenser: alla skjutvapen såldes i praktiken slut under 2015 och under 2016 ökade försäljningen av vapen med 350%. Landets regering planerar dessutom att genomföra förändringar i landets vapenlagstiftning så att utomeuropeiska invandrare och illegalt bosatta inte längre får köpa eller bära vapen.

I Tjeckien har president Milos Zeman förslagit att den tjeckiska befolkningen ska ha rätt beväpna sig med tanke på den ökande risken för terrordåd. Zemans förslag är särdeles intressant – för det var nämligen precis det som diskuterades i intervjun med Janouch i tjeckiska DVTV. Katerina Janouch sade i den intervjun att hon tyckte att det var ett bra förslag, samt att hon har börjat träna skytte. Ryckt ur sitt sammanhang kan detta citat förefalla kontroversiellt, men om man sätter Janouchs uttalande i en större europeisk kontext – med den kraftigt ökande vapenförsäljningen och olika lagförslag – blir det betydligt mer adekvat. Kort och gott kommenterade hon bara den ökande oron i Tjeckien, Sverige och hela Europa.

Så hur är intresset för vapenförsäljning och skytteklubbar i Sverige?

Till att börja med är det allt fler som söker vapenlicens för jaktvapen i Värmland medan allt färre löser statligt jaktkort; detta är ett märkligt fenomen som ska utredas av Naturvårdsverket. Samtidigt ökar intresset för medlemskap i svenska skytteklubbar: såväl Borås pistolskytteklubb som Lunds pistolklubb har långa väntetider för nya medlemmar. I Blekinge har intresset för att gå med i hemvärnet ökat radikalt de senaste åren. Vidare har Tullen gjort rekordmånga beslag av elpistoler och batonger det senaste året. Kort sagt har den europeiska oron och vapenintresset spridit sig till Sverige.

Som om det inte räckte med det har Polisens kris i kombination med flyktingkrisen lett till att Polisen inte kan rycka ut på alla larm de får. En bondgård utanför Eslöv drabbades av flera inbrott och polisanmälde detta. Det något chockerande svaret från Polisen blev:

”Alla resurser är utlånade till asylmottagandet i Trelleborg och Malmö. Vi är överbelastade just nu. Så jag föreslår er att ni tar kontakt med Eslövs medborgargarde.”

Riskerna för en större samhällskollaps har dessutom uppmärksammats av en subkultur som kallas för preppers. I korthet går det ut på att förbereda sig inför en eventuell kollaps. En del av dessa preppers har beväpnat sig för att kunna skydda sig och sin familj mot resten av befolkningen som man befarar blir alltmer hungrig, frusen och desperat vid en kollaps.

Sammanfattningsvis ger Katerina Janouch i intervjun bara uttryck för en allmän oro som finns inom såväl Sverige, Tjeckien som hela Europa. Hon har dessutom laglig rätt att gå med i en skytteklubb för att på sikt kunna skaffa vapenlicens. Vidare uttalade hon sig som privatperson, gjorde ingen direkt koppling till asylinvandringen och uppmanade ingen annan att beväpna sig. Att anklaga och hota Janouch för hennes uttalanden är i detta sammanhang både ovärdigt och okunnigt.

Åter till Stefan Löfven och hans uttalande om att Katerina Janouch ”sprider en negativ bild av Sverige”. Att Sveriges statsminister anklagar henne som privatperson för hennes åsikter är under all kritik, framförallt eftersom liknande debatter redan förs parallellt i övriga länder som Tyskland, Österrike och Tjeckien. Dessutom är inte heller hennes uttalande “väldigt konstigt” – vilket är något Stefan Löfven tycks tro. Däremot har Stefan Löfven rätt i att Sverige respekteras för den nordiska välfärdsmodellen – än så länge. Problemet är bara att det är just det som fascinerar utländska bedömare: det är Sveriges hastiga sönderfall som världsledande välfärdsstat uppmärksammas mest i internationella medier.

Katerina Janouch själv kommenterar Stefan Löfvens uttalande så här på sin Facebooksida:

“Precis som på den goda diktaturens tid är “bilden” av landet viktigare än det som faktiskt pågår i landet. Nu fördömer Löfven mina uttalanden! Exakt som Breznjev, Husak och Ceaucescu gjorde med många kulturarbetare. Sverige 2017.”

Det finns flera som är kritiska mot hur Löfven kritiserar Janouch. Medierådgivaren Paul Ronge säger bland annat till Aftonbladet att uttalandet väcker frågor om vad Löfven kan ha åsikter om nästa gång:

”[N]är en statsminister går in i en sådan fråga undrar man ju vad han ska göra nästa gång. Ska han ha synpunkter på Ivar Arpi på Svenska Dagbladet? Var ska han dra gränsen?”

Det som gör Stefan Löfvens uttalande smått absurt är att flera vänsterliberaler i Sverige hävdar att “det inte finns någon svensk kultur eller några svenska värderingar”; dylika åsikter har bland annat torgförts av Fredrik Reinfeldt och av Ingrid Lomfors på Löfvens pekoral “Sverige Tillsammans”. De som har uttalat sig positivt om Sverige som nation har ofta hängts ut som “nationalister” eller något ännu värre. Däremot anser tydligen Stefan Löfven att Katerina Janouch inte har rätt att kritisera Sverige utomlands. Detta är hyckleri och dubbelmoral på hög nivå.

Istället för att beklaga sig över ”Sveriges image utomlands” och hoppa på Katerina Janouch borde Stefan Löfven istället försöka åtgärda problemen med asylkrisen, Polisen och Försvaret. Skulle han lyckas med det skulle medborgarna kunna känna sig tryggare – och bilden av Sverige skulle dessutom förbättras internationellt.

2 thoughts on “Janouch versus Löfven: Om Sverigebilden och vapnen”

  1. Om jag bodde i Sverige, skulle jag gå med i Hemvärnet. Det är den enda organisationen som sannolikt kan utgöra grund för en etniskt svensk milis, något som snart lär behövas.

    Sen kan jag även nämna att mitt intryck är att läget är MYCKET värre i Sverige än i t.ex Tyskland och Österrike. De länderna ligger kanske på samma nivå som Sverige innan Reinfeldt (2006). Schweiz är som Sverige för 30-40 år sedan.

    Att svensken inte började beväpna sig i stor skala för länge sen är ytterst märkligt.

  2. Det är ju inte precis så att folk i andra länder tycker synd om oss. Tvärtom är många av de kommentarer till de publicerade artiklarna fulla av skadeglädje. Inte så konstigt med tanke på de höga hästar som svenska företrädare satt sig på.

Comments are closed.

%d bloggers like this: