Dagens Nyheters anseende står på spel

DN-skrapan. Foto: Wikimedia Commons.

För ganska exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg om att Peter Wolodarski borde avgå som chefredaktör för Dagens Nyheter. Bakgrunden då var tidningen medvetet hade mörkat de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnens” sextrakasserier i Kungsträdgården sommaren 2015. Vid den tidpunkten hade Dagens Nyheter också gjort sig skyldiga till att:

 • Förfölja den anonyma bloggaren Julia Caesar, som sedermera avslöjades och hängdes ut i systertidningen Expressen.
 • Felaktigt påstå att ”invandring lönar sig” i flera reportage (när invandring i själva verket är en gigantisk kostnad).
 • Publicera falska nyheter om en ”rasistisk brandman” (som inte existerade).
 • På agendasättande manér hävda att ”kriminaliteten minskar” (när brottsligheten tvärtom har ökat lavinartat sedan 1975).
 • Hävda att ”inga terrorister kommer med flyktingströmmarna” (när flera terrordåd sedan begicks av jihadister som hade utgett sig för att vara flyktingar).

När man inte trodde att det kunde bli mycket värre tar tidningen steget över i rena maffiametoder och hot för att tysta meningsmotståndare. Framförallt är det två kvinnor som har hamnat i skottlinjen för den ”feministiska” dagstidningens attacker.

Till att börja med publicerade Dagens Nyheter utan tillstånd ett antal av Sara Skyttedals privata bilder från en vistelse i Israel. När Skyttedal, helt enligt praxis, krävde att få betalt för bilderna vägrade Dagens Nyheter att ge henne någon ersättning och drog henne istället inför domstol. (De som olovligen har publicerat Dagens Nyheters material har däremot krävts på ersättning av tidningen, så det finns ett mått av dubbelmoral i agerandet.) Under rättegången anlitade dessutom tidningen en dyr advokat; om Skyttedal hade förlorat det civilrättsliga målet skulle hon ha riskerat personlig konkurs. Dagens Nyheters uppträdande i den tvisten påminner om rena maffiametoderna. Rättvisan segrade dock när Skyttedal vann i domstolen och finansierade sina rättegångskostnader genom så kallad crowdfunding.

I det aktuella fallet är det författaren Katerina Janouch som har drabbats av den agendasättande tidningens påtryckningar och hot. Bakgrunden är att hon medverkade en intervju i tjeckiska DVTV, där hon öppet och ärligt berättade om de problem som asylinvandringen har medfört i Sverige. Alla som har någon form av verklighetskontakt känner igen sig i hennes skildringar av ökande kriminalitet, jihadistresenärer, sextrakasserier mot unga kvinnor, ökande otrygghet och krisen i den svenska poliskåren. Mediekollen har dessutom granskat hennes uttalanden, jämfört dem med säkra källor som SVT, och kommit fram till att det som sägs i intervjun i huvudsak är helt korrekt.

Dagens Nyheters journalist Hynek Pallas, som har tjeckiskt ursprung, är däremot av åsikten att Janouch for med osanning. Det ledde till att han skrev en artikel i Dagens Nyheter där han anklagade henne för att ”sprida rykten och fördomar” om Sveriges invandring. Det är häpnadsväckande att en journalist inte är medveten om den kris Sverige befinner sig i sedan asylkaoset 2015. Antingen är han inte medveten om hur verkligheten ser ut eller så fabulerar han för att diskreditera Janouch – oavsett vilket är det riktigt illavarslande för hans och Dagens Nyheters journalistik. Katerina Janouch svarade i en replik på Hynek Pallas artikel och ställde den högst relevanta motfrågan: ”Vad är det för fel på dem som inte är förskräckta?”

Hynek Pallas är också bekymrad över att intervjun “kan skada Sveriges rykte utomlands”. Vad han tycks ha missat är att förfallet av välfärdsstaten Sverige redan har nått ut brett internationellt. Framförallt brittiska Daily Mail, med 200 miljoner läsare, rapporterar löpande om många asylrelaterade skandaler och brott som inträffar i Sverige. Flera utländska journalister som har besökt utanförskapsområdena på Järvafältet har dessutom attackerats av invandrargäng; detta öde har bland annat drabbat journalister från australiska 60 Minutes i Rinkeby och norska NRK i Husby. Så Sveriges invandringsrelaterade problem är redan en stor nyhet internationellt.

Dessutom är Hynek Pallas son till Jiri Pallas medan Katerina Janouch är dotter till Frantisek Janouch. Både Jiri Pallas och Frantisek Janouch var tjeckiska dissidenter som flydde till Sverige efter Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien 1968. Med andra ord flydde deras fäder utomlands för att öppet kunna kritisera kommunistregimen. Katerina har alltså gått i sin fars fotspår (fast i motsatt geografisk riktning) när hon åker till Tjeckien för att fritt kunna kritisera Sveriges invandringspolitik. Däremot är det djupt ironiskt att Hynek Pallas kritiserar Katerina Janouch för att göra det hans egen far gjorde.

Att Hynek Pallas försöker tysta ner Katerina Janouch stärker bara bilden av Sverige är en demokratur där man inte har rätt att fritt uttrycka sin åsikt. Det hela påminner om hedersproblematiken i de islamiserade utanförskapsområdena där det råder ett patriarkalt förtryck – men man tillåts inte prata om det med omvärlden.

Nu har Dagens Nyheter Kultur gått ett steg längre och försökt övertala Piratförlaget, som ger ut Katerina Janouch böcker, att ta avstånd från henne. Detta beteende för tankarna till det forna DDR där dissidenter förhindrades att publicera sina alster om de inte anammade ”landets konstitution”. I Östtyskland fick man alltså uttrycka sig fritt så länge man anpassade sig till det kommunistiska partiets riktlinjer; enligt Dagens Nyheter får man tydligen bara yttra sig i dagens Sverige om man förhåller sig till den förmenta ”värdegrunden”.

PJ Anders Linder har med anledning av Dagens Nyheters påtryckningar på Piratförlaget kritiserat dagstidningen för ”angiverijournalistik”. (Angiveri på arbetsplatser är för övrigt intressant, eftersom det ofta förekom i det kommunistiska Tjeckoslovakien som Hynek Pallas kommer ifrån.) Dagens Nyheters kulturchef, Björn Wiman, blev dock missnöjd med Linders bloggpost och försökte få honom att korrigera sitt inlägg. Återigen ger detta associationer till en bisarr kombination av en kommunistisk förtryckarregim och maffiametoder.

Nu kräver Katerina Janouch att Peter Wolodarski bör avgå som chefredaktör. Till Expressen säger hon: “Jag har blivit extremt illa behandlad och det är därför jag kräver att Wolodarski ska avgå.”

Det är bara att instämma. Dagens Nyheter under Peter Wolodarskis agendasättande ledning har antagit en väldigt obehaglig skepnad. Dessutom är det anmärkningsvärt att det främst är kvinnor som värnar sin yttrandefrihet, privatliv och upphovsrätt som drabbas av den ”feministiska” dagstidningens trakasserier.

Det journalistiska förfallet har lett till att läsarna har börjat överge Dagens Nyheter. År 2013 (när Wolodarski tillträdde som chefredaktör) hade tidningen cirka 800.000 läsare; år 2016 hade antalet läsare sjunkit till cirka 600.000. Till och med Per Gahrton har sagt upp sin prenumeration på Dagens Nyheter. Om den negativa trenden håller i sig kommer den agendasättande dagstidningen att vara konkursmässig inom några år.

Frågan är hur länge ägarna i Bonniersfären står ut med att Peter Wolodarski styr mediekoncernens flaggskepp mot botten? Det finns alltså både ekonomiska och publicistiska incitament för att byta ut den kontroversielle chefredaktören för att försöka rädda Dagens Nyheters anseende och upplaga.

16 thoughts on “Dagens Nyheters anseende står på spel”

 1. Jag blir faktiskt helt ärligt chockad när jag läser att DN har 600.000 läsare varje dag. Stämmer det verkligen? Det betyder ju att 10% av den vuxna befolkningen är totala idioter och är med och helt frivilligt finansierar Sveriges undergång.

  1. Överraskar inte. I mina ögon torde 80% av svenskarna vara idioter, som fortsätter att stödja förfallet under 7-klövern. De flesta tidningarna liknar varandra som ägg i en kartong, övertar det mesta från TT. Allt lika vinklat till vänster. Är det möjligt att de flesta inte ser detta och nöjer sig med eländet? Svaret: JA.

 2. Tack för en utmärkt och grundlig genomgång!

  Men så här, eller mycket värre, har det varit i decennier.

  Jag läste DN från 80-talet fram till att de stängde av möjligheterna att kommentera för några år sen. Kulturredaktion levererande under hela den tiden en mycket stadig ström av direkt fruktansvärda artiklar. T.ex minns jag väl i samband med det första Irakkriget hur det blev en ren orgie i hat mot västvärlden. Likväl missade jag tydligen de riktiga godbitarna med Mao propagandan på 70-talet.

  En tant vid namn Schottenius var länge redaktör för just kultursidorna. Nästan förbluffande okunnig och samtidigt självklart uppfylld av hat mot västvärlden. Hon fick dock ofta svar på tal i kommentarerna, som genomgående låg på mycket högre nivå än själva artiklarna. Hennes reaktion på detta var att utnämna kommentarsfälten till ”pissrännor” samt att vara med och starta censurföretaget Interaktiv Säkerhet, som sen systematiskt förstörde alla kommentarsfält i MSM.

  Om man vill sätta etiketter på olika publikationer, har DN förtjänat epiteten ”hatsajt” eller ”propagandaorgan” långt mer än t.ex Avpixlat.

  Som ett exempel kan vi ta islam och hur denna religion påverkar oss i Väst. Jimmie Åkesson fick in en artikel i Aftonbladet 2009 om just detta:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12049791.ab

  Schottenius svarade då:

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/maria-schottenius-groteskt-jimmie-akesson/

  Läs gärna båda dessa artiklar och fråga er sen om DN verkligen har blivit sämre de senaste åren.

  Med all säkerhet fick Schottenius då kraftigt mothugg i kommentarerna av folk som hade bemödat sig att verkligen läsa på om islam och immigration, något som hon väldigt tydligt hade valt att avstå från. Men alla kommentarer är nu borta…..

  PS.
  För övrigt gäller detta inte bara kultursidorna. Under ett år (kommer inte exakt ihåg vilket, men borde ha varit kring 2010) följde jag noga ledarsidorna i DN varje dag för att se hur många länder de pekade ut som ”högerextrema” eller värre. Tyvärr har jag förlorat länkarna, men det var i princip samtliga länder i Europa. ALLA utom vi fina svenskar var extremister och hatare.
  DS.

  1. Jag slutade också läsa internet DN samt 100 % bojkottar alla lögnaktiga Svenska MSM – TT medier då man tog bort möjligheten att kommentera eftersom de får reklampengar via unika ipnummer.

   Idag är internet bloggen den riktiga MSM media

 3. Många av prenumeranterna är företag och myndigheter. Har själv tillsammans med andra försökt avsluta jobbets prenumeration på DN, men vissa vill ha den kvar så då går det inte. Så nej det är inte 600k privatpersoner som prenumererar på DN.

 4. Tack för en utmärkt blogg!
  DN har under Wolodarskis tid blivit mer beroende av sina läsare än av annonsörerna. Därför är det viktigt att förmå så många som möjligt att säga upp sin prenumeration (och naturligtvis uppmana till annonsbojkott). Det finns massor av material om man behöver mera kött på benen när man diskuterar detta med bekanta. Man kan t ex peka på DN:s bottenlösa okunnighet och vilseledande om USA inför presidentvalet och skriva en lång lista över de otaliga rubriker under de senaste månaderna som illustrerar det hätska, nästan dagliga kampanjandet mot Trump.

  Man kan också googla på Marika Formgren “Bojkotta Dagens Nyheter” och läsa Julia Caesars krönikor om DN och annan journalistik på snaphanen.dk.
  Användbar information finns i Resumés påskintervju 26/3 2016: “Så vände Peter Wolodarski Dagens Nyheter”. Där nämns också den “frysbox” som ett antal mindre produktiva medarbetare sattes i. Läs “En frysbox för 30 miljoner” på journalisten.se den 24 mars 2015.

 5. Nu existerar väl etablissemangsmedia mer som påverkansoperationer än som intäktskällor. Så dom kommer finnas kvar så länge dom anses fylla sina maktfunktioner för ägarna.

  1. @ Solstråle.

   Jo, men MSM är även en “påverkansoperation” för 7K. Så räkna med ökat statligt stöd, i takt med att övriga intäkter faller. I princip håller Sverige i snabb takt på att omvandlas till ett totalitärt samhälle och att media och statsmakten då växer ihop är bara naturligt.

   1. Att stödja 7K är ju maktfunktionen, och ja direkt eller indirekt kommer makten öka hjälpen till sina statliga åsiktsbordeller. Lite bidrag där , lite censur här.

 6. Julia Caesar har just i dag på snaphanen.dk levererat en fantastisk söndagskrönika: “Hämnaren i Marieberg”.
  Hennes hämnd är ljuvare än hans och långt mer välformulerad än Peter Wolodarskis andefattiga och ytliga texter någonsin kan bli eller för den delen nästan alla texter på DN Kultur, de kväkande mallgrodornas och anti-intellektualismens högborg vid sidan av Aftonbladets ledarredaktion.

  1. @ Sixten,

   Ja, Julia är i strålande form! Hon står helt i särklass bland svenska journalister vad gäller att uttrycka sig i skrift. Jag har översatt några av hennes krönikor till engelska och det är verkligen inte lätt att försöka fånga hennes språkbehandling.

   Under många år kommenterade jag även på nästan varje krönika hos Snaphanen. Det blev många bra debatter! Han som har den bloggen, Steen, var även tidigare aktiv i den svenska debatten och skriver utmärkt svenska (när han vill). Tyvärr gick han över till Disqus, som jag av princip vägrar att använda.

   “DN Kultur, de kväkande mallgrodornas och anti-intellektualismens högborg ”

   Ja, exakt så! Och så har det varit i 40 år………

 7. Som invandrare från Finland i början av 60talet ville jag ha en bra dagstidning för att hänga med i mitt nya land. Så fort jag kunde läsa svenska hjälpligt prenumererade jag på DN. Blev rekommenderad DN då som bra, saklig och bred tidning. Minns inte ens när jag sa upp tidningen på grund av missnöje och idag går jag inte ens på hemsidan oavsett vad som händer. DN är förgången tid.
  Som jag förut sagt: du skriver ett av de bästa bloggarna just nu. Hoppas det fortsätter.

 8. Intressant artikel. Men uppgiften att DN har 600 000 prenumeranter måste vara fel. Jag skulle tro att man har
  250 000 till 300 000. När pressen börja tappa rejält i upplaga gick man så småningom över till att redovisa “läsare”, alltså man uppskattade hur många som läste varje nummer. Det är naturligtvis omöjligt att säkert veta, så de siffrorna skall man ta med en stor nypa salt. Man “säger sig” ha 600 000 läsare. Det låter bättre när man skall försöka värva annonsörer. Men upplagan är betydligt mindre. På DN:s storhetstid var den kanske 450 000. Nu troligen 250 000.

  Mats

Comments are closed.

%d bloggers like this: