Den absurda rapporteringen om Grand Hôtel

Grand Hotel. Foto: Wikimedia Commons.

I fredags firades European Freedom Awards på anrika Grand Hôtel. Det är ett alternativt Nobelpris som arrangeras av Sverigedemokraterna, eftersom deras politiker konsekvent nekas tillträde till Nobelfesten (trots att representanter från diktaturer som Saudiarabien och Nordkorea är välkomna att fira tillsammans med kung Karl XVI Gustaf). Massmedias och vänsteretablissemangets drev mot European Freedom Awards är dock något av ett lågvattenmärke i svensk media – vilket till slut ledde till att Grand Hôtel tvingades att pudla.

Till att börja med förfasade sig flera politiskt korrekta kändisar i vanlig ordning över den ”rasism, fascism och nazism” som tydligen rådde på European Freedom Awards. Nedan finns tre exempel på tweets från den så kallade ”PK-eliten”.

schyffert-twitter

pascalidou-twitter

palm-twitter

Den som går längst i sitt hat mot det alternativa Nobelpriset är utan tvekan Veronica Palm som inte drar sig för att etikettera tillställningen som ”nazistisk”. Givetvis är det ett helt felaktigt påstående; talarna vid prisutdelningen har snarare profilerat sig som motståndare mot nazistisk imperialism. UKIP:s förre partiledare Nigel Farage som höll tal på Grand Hôtel representerar primärt den brittiska nationalism som besegrade den Nazityskland; han är dessutom en motståndare mot den antisemitism som har följt med den stora muslimska invandringen från Mellanöstern.

Även etablerade tidningar som Dagens Nyheter deltog i drevet mot Grand Hôtel och uppmärksammade bland annat en kampanj för att sänka hotellets betyg på hotellets Facebook-sida. Förvånansvärt nog har även den till vardags liberalkonservativa Svenska Dagbladet deltagit i drevet och hänvisar rent av till vänstertidningen ETC:s reportage om ”ögonvittnen bland personalen som upplever obehag”. En enig mediekår anno 2016 är alltså enig om det ”olämpliga” i att hålla European Freedom Awards på Grand Hôtel.

Drevet och hatet från vänsteretablissemanget blev uppenbarligen för mycket för Grand Hôtel som till slut tvingades pudla. I ett pressmeddelande skrev hotellets VD Pia Djupmark att de ”aldrig borde tagit bokningen”. Senare utvecklade Djupmark sitt resonemang:

”Vi förstod att det skulle skapa oro bland gäster och kanske bland personal och samarbetspartners. Vi tycker inte att värdarnas värdegrund är densamma som Grands.”

Så ett sällskap med demokratiskt valda europeiska politiker som firar yttrandefrihet och oberoende folkstyre delar alltså inte Grand Hôtels ”värdegrund”. Då infinner sig frågan: vilka gäster har Grand Hôtel haft tidigare som inte kolliderar med den så kallade ”värdegrunden”?

Till att börja med bodde Hermann Göring, som var Hitlers ställföreträdare och efterträdare som rikskansler, på Grand Hôtel 1932. Tre år senare höll nazistledaren Rudolf Hess den 14 maj 1935 ett ökänt tal på Grand Hôtel inför 700 gäster.

Så vad tyckte landets tidningar, som numera drevar mot European Freedom Awards, om Rudolf Hess ökända framträdande den 14 maj 1935? Svenska Dagbladet skriver bland annat den 15 maj 1935 följande i en artikel med rubriken ”Hitlers tro lade grund till segern”:

”Hess tecknade först den historiska bakgrunden till nationalsocialismen. […] Så kom Adolf Hitler. Hitler trodde fanatiskt på sitt folk och särskilt på den tyske arbetaren, som han i fält sett som offervillig, tapper och trogen. […] För att befästa sina idéer och för att systematiskt utbreda dem bland folket skapade han N.S.D.A.P. och detta parti uppnådde under 15 års kamp en inre omvandling av det tyska folket. […] I dag röstar folket i en aldrig anad sammanhållning för ledaren och ett parti.”

När Svenska Dagbladet konfronterades med denna artikel på Twitter kommenterade de detta med tweeten:

”Som tur är har vi lärt oss av historien. Var väldigt vanligt att medier rapporterade så för över 80 år sedan. /SvD”

Man bör i det här sammanhanget ha en viss förståelse för Svenska Dagbladet. I Sverige på 1930-talet rådde nämligen konsensus om att rapportera positivt om nazismen; faktum är att den socialdemokratiska regeringen år 1933 införde ett förbud mot att kritisera Nazityskland. Den entydigt pro-nazistiska diskursen på 1930-talet blev som bekant ett mörkt och pinsamt kapitel för svensk media.

På 1930-talet rapporterade med andra ord de flesta tidningar positivt om nazismen, medan de på 2010-talet uppvisar en enad front mot de partier som är kritiska mot islamisering och mångkultur.

Frågan är om det lika ensidiga drevet mot islamkritiska partier och smutskastningen av European Freedom Awards kan vara ett (minst) lika stort misstag i vår tid? Redan nu har Sverige stora problem med segregerade bostadsområden som kontrolleras av kriminella gäng med invandrarbakgrund samt islamiserade enklaver. Hur kommer Sverige att se ut om 80 år om denna oroväckande utveckling tillåts fortgå? I framtiden kommer kanske vår tids negativa rapportering om islamkritiska och nationsvänliga partier att framstå som lika absurd som när vi blickar tillbaka på 1930-talets positiva rapportering om nazismen.

Däremot har Socialdemokraterna i modern tid bjudit in en antisemit av första graden till Grand Hôtel: i januari 1996 var nämligen PLO-ledaren Yassir Arafat gäst hos dåvarande statsminister Ingvar Carlsson och utrikesminister Lena Hjelm-Wallén. I det offentliga rapporterade media sparsmakat men i positiva ordalag om Arafats första statsbesök i Sverige.

Bakom kulisserna på Grand Hôtel ska dock ett möte ha utspelats som inte exponerades alls i svenska medier. Yassir Arafat ska då ha träffat en grupp arabiska diplomater och då presenterat en plan om hur palestinierna ska kunna ”eliminera Israel”. Enligt de inofficiella bandupptagningarna ska Yassir Arafat ha sagt:

“Vi planerar att eliminera staten Israel och upprätta en palestinsk stat. Vi kommer göra livet outhärdligt för judar genom psykologisk krigföring och befolkningsexplosion. Judar kommer inte vilja bo bland araberna.”

Detta antisemitiska uttalande kommenterades primärt i norsk, amerikansk och israelisk press; Jerusalem Report skrev exempelvis den 4 april 1996:

“Den israeliska regeringen har fått bekräftelse på att det stämmer att Arafat verkligen har sagt detta under sitt möte med arabiska diplomater i Stockholm. Han pratade där, som rapporterat, om ’den psykologiska press’ och ’demografiska press’ som till slut kommer få Israel att bryta samman och få judarna att söka skydd. För att inte skapa kortsiktiga problem (‘for reasons of momentary convenience’) har [den israeliska] regeringen valt att inte ta upp Arafats vision om det nya Mellanöstern.”

I svensk media var det dock knäpptyst om detta spektakulära utspel. Man kan fråga sig var svensk massmedia höll hus när denna antisemitism avhandlades 1996? Dessutom ligger händelsen nära i tiden: flera av de socialdemokratiska politiker som var med när Yassir Arafat besökte Stockholm 1996 är politiskt aktiva än idag. Så är dock inte fallet med Rudolf Hess tal 1935 – i princip ingen som besökte den middagen är längre i livet.

Inte nog med det: på Grand Hôtel har dessutom Saudiarabiens ambassad firat landets nationaldag. Saudiarabien är en wahabistisk diktatur vars sharialagar förespråkar ett patriarkalt samhälle med kvinnoförtryck, förbud mot homosexualitet och offentliga kroppsstraff som halshuggning, stening, stympning och spöstraff. Vidare har Saudiarabien stöttat Islamiska Staten och flera sunnimuslimska rebellgrupperna i Irak och Syrien. Denna saudiska ”värdegrund” var tydligen inget problem för Grand Hôtel. När VD:n Pia Djupmark intervjuades av Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein kommenterade hon det saudiarabiska besöket på följande vis:

”– Ni har inte haft problem att ha gäster från diverse regimer som hugger huvudet av folk. Och det har förmodligen inte din personal tänkt på heller, säger Wallerstein till henne.

– Nej, svarar Djupmark och fortsätter:

– Jag tror att det är för att det inte är i media, liksom.”

Uppenbarligen har Grand Hôtel inga problem med nazister, antisemiter som vill förinta Israel samt islamister som halshugger människor och stöder Islamiska Staten. Däremot strider tydligen en grupp demokratiskt valda europeiska politiker som firar yttrandefrihet, folkstyre och nationellt oberoende mot lyxhotellets “värdegrund”. Det framgår dock med önskvärd tydlighet att denna “värdegrund” bara blir problematisk när lyxhotellet utsätts för negativ publicitet i massmedia.

Hela incidenten på Grand Hôtel är bara pinsam; allt det kommer att leda till är bara ännu mer gratisreklam för Sverigedemokraterna. Sedan tidigare har den sverigevänliga rörelsen fått enormt mycket medial uppmärksamhet för våldsvänsterns spektakel på Östermalms tunnelbanestation och Bokmässans bojkott av Nya Tider. Nu kan de addera Grand Hôtel till listan över lyckade reklamkampanjer.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad.

 

2 thoughts on “Den absurda rapporteringen om Grand Hôtel”

  1. VDn för Grand Hotell ångrade sig offentligt i TV 1 att de hade festen. Hon skakade i rösten och gjorde avbön.
    Drevet har lyckats? Vad näst?

  2. Hej!

    Superbra skrivet. Har du mer uppgifter som detta?
    Håller på med en sak och skulle behöva mer uppgifter.
    Du får gärna maila mig så snart du kan så kan du få mer information om varför. Du kan vara till stor hjälp.

Comments are closed.

%d bloggers like this: