Risk för ökad våg av terrordåd i Europa

Jihadister. Foto: Wikipedia.

Den senaste tiden har det kommit allt fler varningssignaler om att Europa kan stå på randen inför en våg av islamistiska terrordåd. Varningarna kommer från högt uppsatta chefer bland världens säkerhetstjänster – och mycket tyder på att en våg av terrordåd kan inledas redan hösten 2016. Denna bild bekräftas av vittnesmål av avhoppade IS-krigare, terrorister och flyktingsmugglare.

FBI-chefen James Comey sade i juli 2016 i en intervju med CNN att IS snart kommer att krossas i Syrien och Irak av den militära koalitionen. Som ett resultat av detta sammanbrott kommer förmodligen tusentals jihadister att ta sig till Europa – för att begå terrordåd här istället. Comey sade i intervjun:

“Detta är av större magnitud än något vi har sett förut. Jämfört med de terrorister som flydde ur Afghanistan … är detta minst tio gånger mer. Vi såg framtiden för detta hot i Bryssel och i Paris.”

Den senaste tidens terrordåd i Frankrike har lett till att chefen för den franska säkerhetstjänsten, Patrick Calvar, i juli 2016 uttryckte oro för att det kan bryta ut ett inbördeskrig i Frankrike. Vidare pekar han ut den islamistiska terrorn som det stora hotet mot Frankrike och Europa. Bland annat varnar han för att en del av de massförstörelsevapen som Saddam Hussein och Bashar al-Assad förfogade över har hamnat i terroristernas händer. Calvar sade i intervjun:

”Om de ges möjlighet kommer de att exportera dessa vapen. Den verkliga utmaningen för dem är att få hit dem, särskilt på grund av produkternas farlighet. Så för närvarande fortsätter de med mer enkla attacker. [Men] jag är säker på att de kommer att gå bortom detta stadie av bomber och bilbomber och därmed öka sin makt.”

Att IS-krigare kan ha smugglat in massförstörelsevapen i Europa får stöd i en EU-rapport. Enligt denna rapport har IS skeppat in biologiska och kemiska stridsmedel i Europa; dessutom har terrororganisationen rekryterat fysiker, kemister och dataexperter för att kunna använda dessa vapen.

I januari 2016 kom ännu en kraftig varning för islamistiska terrordåd på europeisk mark: Europol varnade då för att Islamiska Staten planerar en storskalig attack mot Europa. Enligt Europol föreligger det största terrorhotet mot Europa på tio år. På hemsidan för Europols European Counter Terrorism Centre står det:

”Fler attacker inom EU kan ske i framtiden. Därför finns det ett stort behov inom Europoiska unionen att förstärka vårt gensvar mot terror, misstänkta terroristnätverk och utländska krigare, och ha en förbättrad strategisk förståelse för hot.”

Juristen Henning Witte har dessutom tagit del av flera inofficiella uppgifter från flera källor. Enligt hans källor kan IS ha smugglat in en månghövdad armé i Europa med flyktingströmmen 2015. På motsvarande sätt har Libanons utbildningsminister gjort bedömningen att 2-3% av alla immigranter som kommer till Europa i själva verket är utsända från Islamiska Staten. Wittes anonyma källor inom den tyska underrättelsetjänsten uppger dessutom att jihadisterna planerar en storskalig attack i Europa till september 2016 – det vill säga nästa månad. Denna tidsangivelse ligger i linje med Al-Qaida-ledaren Al-Zarqawis tidplan för islamistisk terrorism då en ”fullskalig konfrontation mot de otrogna” ska inledas under 2016.

Som om det inte vore nog med det har den svenske arméchefen Anders Brännström varnat i en intern broschyr för att Sverige kan vara i krig inom några år. Han skriver:

”Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten.”

Med tanke på att en invasion av Ryssland har avfärdats som osannolik av flera säkerhetsexperter kan det annalkande hotet som arméchefen varnar för mycket väl vara islamistisk terrorism.

Dessa auktoriteters terrorvarningar bekräftas av flera flyktingsmugglare och jihadister från fältet. I denna artikel från 2015 finns vittnesmål av jihadister som smugglar in IS-krigare med flyktingströmmarna mellan Syrien och Turkiet. I november 2015 bedömdes cirka 4000 jihadister ha smugglats in i Europa med flyktingströmmarna.

Ännu ett vittnesmål kommer från den tyske avhoppade jihadisten Harry Sarfo som åkte till Syrien för att ansluta sig till IS. På plats i Syrien fick han istället nya direktiv: åk tillbaka till Europa, anslut dig till en terrorcell och planera för terrordåd på europeisk mark. Harry Sarfo sitter nu i ett högriskfängelse och berättade om sina erfarenheter i intervju med New York Times:

”Däremot: Deras stöd behövdes – men hemma i Europa – för att utföra attacker och uppfylla gruppens plan om världsomspännande terrorism. […] De sa att de vill ha mängder av attacker på samma gång – i England, Tyskland och Frankrike.”

Denna ögonvittnesskildring bekräftas av Islamiska Statens tidskrift Dabiq från augusti 2016 där terrorsekten uppmanar till allt fler spontana terrordåd mot västerländska mål. I tidskriften uppmanar IS sina anhängare i Europa att slå till i sina hemländer istället för i Syrien och Irak. Dessutom uppmanas de presumtiva terroristerna att använda enkla medel för att begå attackerna:

”Gör inte invecklade planer, utan gör det enkelt och effektivt. Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så snart som möjligt, på en plats som orsakar mest skada och panik, som ger dödsfall och skador på de otrogna. […] Om du inte kan göra det (åka till Syrien), vet att du har blivit välsignad med möjligheten att tjäna ett mycket större syfte än att leva bland muslimer. Du är bakom fiendelinjer och kan slå till där det skadar dem som mest. De otrognas blod är obligatoriskt att spilla.”

Som bekant har det inträffat osedvanligt många islamistiska terrordåd i Europa den senaste tiden: Paris januari 2015, Köpenhamn februari 2015, Paris november 2015, Bryssel mars 2016, Nice juli 2016, Würzburg juli 2016, Hautes-Alpes juli 2016 och Ansbach juli 2016. Dessutom utfördes ett islamistiskt terrordåd i Orlando i USA i juni 2016.

Möjligtvis är dessa terrordåd bara upptakten till en betydligt större våg av islamistisk terror – med början under hösten 2016.

%d bloggers like this: