En Ding Ding Värld

Alice i Underlandet – också en ding ding värld. Foto: Wikimedia Commons,

En Ding Ding Värld var en svensk skämttidning som gavs ut mellan 1992 och 2000. Tidningen innehöll såväl artiklar om vardagliga kuriositeter som helt fabricerade reportage. Ofta hade reportagen en dragning åt absurda, rent av komiska, konspirationsteorier. Några klassiska reportage hade fantasifulla titlar som ”Chris gifte sig med sin gitarr”, ”Krokodilmannen finns”, ”Ryssarna sköt ner ett UFO 1987” och ”Oljeborren öppnade portarna till helvetet – släppte ut djävulen”. När Internet slog igenom på bred front flyttade de bisarra konspirationsteorierna ut på nätet istället. Så vilka är dagens absurda konspirationsteorier som skulle ha platsat i En Ding Ding Värld?

Många av de mest surrealistiska konspirationsteorierna har kretsat kring amerikanska presidenter, så låt oss börja med att se vad som har fantiserats ihop om president Barack Obama. I detta videoklipp, som har blivit viralt på Youtube, har Barack Obama filmats medan han går igenom en korridor på väg till ett möte.

Detta videoklipp har analyserats i beståndsdelar av en neokonservativ kristen amerikan vid namn Richard Bruce, som är övertygad om att Barack Obama i själva verket är en alien som härstammar från Orions solsystem. Dessa utomjordingar ska vara högintelligenta varelser som gömmer sig i underjorden medan de planerar att ta över världen. Som ”bevis” för att Obama är en sådan alien har Bruce bland annat gjort följande observationer i videoklippet: Obama har pupiller som ser ut som stjärnor, han har reptilliknande händer, horn som plötsligt växer ut i pannan, och så vidare. Denna påstådda transformation påminner till stor del om hur utomjordingarna i TV-serien V på 1980-talet förvandlades från människoliknande varelser till ödlor.

Som om det inte vore nog med denna analys har Bruce noterat att Obamas hand blir genomskinlig under talet vid State Of The Union 2013. Dessutom finns det ett videoklipp vid AIPAC 2012 Conference där en av Obamas Secret Service-agenter uppträder på ett sätt som påminner om en alien. Samtliga klipp lider av dålig kvalité och det är svårt att urskilja några detaljer; konspirationsteoretikerna vänder dock detta till sin fördel och hävdar att klippen har pixlats med flit för att de alienliknande ”bevisen” ska döljas för allmänheten.

Dessa konspirationsteorier om aliens påminner om det sägenomspunna Area 51 på 1950-talet. Rykten florerar om att den amerikanska militären förvarar demolerade UFO:n i Area 51 tillsammans med tillfångatagna och döda aliens. Det påstås till och med att amerikanerna samarbetar med dessa utomjordingar, och att Area 51 är tänkt att utgöra basen på jorden vid ett utbytesprogram mellan aliens och människor. Det finns till och med rykten som gör gällande att president Dwight D Eisenhower ska ha träffat utomjordingar på en flygbas i New Mexico 1954 vid tre tillfällen. De absurda påståendena om att Barack Obama skulle vara en alien är förmodligen en del av denna tradition som går tillbaka till konspirationsteorierna om Area 51 från 1950-talet.

Som om det inte räckte med konspirationsteorin om att Barack Obama är en alien finns det de som har fått för sig att hans fru, Michelle Obama, i själva verket är en man. Det finns nämligen flera bilder och videoklipp där man kan skymta manliga genitalier på USA:s första dam; på flera av dessa bilder försöker hon dessutom justera detta förmodade manliga attribut.

Den som är nyfiken kan man fördel titta på flera sådana bilder här. De som har analyserat Michelle Obamas anatomi har dessutom kommit fram till att hens biceps, adamsäpple och axlar påminner om en mans. Vidare finns det statistik som visar att en kvinnas axelbredd är 2,5 gånger huvudbredden, medan en mans axelbredd är 3 gånger huvudbredden; konspirationsteoretikerna konstaterar givetvis skadeglatt att Michelle Obamas huvud och axlar har de manliga proportionerna.

Dessa bisarra konspirationsteorier om USA:s alien-president och manliga första dam (?) skulle till och med få redaktören för En Ding Ding Värld att rodna och famla efter censursaxen. Men det finns ännu fler absurda skandaler att gräva fram i USA:s politiska sfär.

Det finns de som på fullt allvar hävdar att Donald Trump i själva verket är utsänd av det demokratiska partiet för att förstöra republikanernas möjligheter att vinna presidentvalet. Trump är nämligen nära vän med paret Clinton, som bland annat närvarade vid hans senaste bröllop. Washington Post har rapporterat om att det var paret Clinton som övertalade Trump att spela en större roll i det republikanska partiet och gav honom flera råd om det amerikanska politiska landskapet. Vidare har den konservative journalisten Brian Cates kommenterat Trumps presidentkampanj på följande sätt:

“Trump kastade sig inte in i presidentvalet på grund av sin djupa kärlek till Amerika, för att han är en republikan eller för att han bryr sig om konservatism. Trump hoppade på presidentvalskampanjen eftersom Bill Clinton uppmanade honom att göra det.”

Till och med Jeb Bush, som var det republikanska etablissemangets favoritkandidat, är inne på samma linje. I denna tweet insinuerar han att Hillary Clinton övertalade kompisen Trump att bli republikanernas kandidat bara för att bädda för hennes seger.

Även Ted Cruz, som var en annan av republikanernas presidentkandidater, är ofrivilligt insyltad i en konspirationsteori: det finns de som tror att han är Zodiac-mördaren. Den ökände Zodiac-mördaren är en oidentifierad seriemördare som var aktiv i norra Kalifornien under 1960- och 70-talet; åren 1968 och 1969 anföll han sju personer i Benicia, Vallejo, Napa County och San Francisco, varav endast två överlevde. Med tanke på att Ted Cruz är född 1970 är det här en hyfsat osannolik konspirationsteori, som främst grundas på att det finns vissa likheter mellan Cruz och fantombilderna av Zodiac-mördaren.

Ett annat ”bevis” är att Ted Cruz tydligen inger samma obehagskänslor som Zodiac-mördaren. George W Bush sammanfattade denna utbredda antipati för Ted Cruz på ett kärnfullt vis: “I just don’t like that guy.” Det finns även amerikanska väljare som vittnar om ett tvångsmässigt begär att titta under sängen och låsa dörren ordentligt efter att ha sett en politisk debatt med Cruz på kvällen. Även om denna konspirationsteori är ytterst långsökt har dess anhängare lanserat en Facebook-sida där man kan läsa mer om Ted Cruz kopplingar till Zodiac-morden (som alltså inträffade året innan han föddes).

Men den mest absurda konspirationsteorin av alla är tveklöst den om att Angela Merkel skulle vara Adolf Hitlers dotter. I korthet går denna förvirrade teori ut på att Hitler skulle ha frusit ner sin sperma 1945 och att den skulle ha förts till Sovjetunionen av den nazistiske läkaren Karl Klauberg. I Sovjetunionen dömdes Klauberg till fängelse eftersom han var en av de brutalaste krigsförbrytarna bland Nazitysklands läkare och dödsänglar. Trots hans fruktansvärda brottsregister släpptes han av KGB efter blott sju år och fördes till DDR med Hitlers frysta sperma i bagaget. Där ska han ha sammanstrålat med Gretl Braun, som var Eva Brauns yngsta syster, och inseminerat henne med Hitlers sperma. Dottern som föddes den 20 april 1954 – samma födelsedag som Hitler – ska enligt denna konspirationsteori alltså ha varit Angela Merkel. Strax efter hennes födelse ska hon ha hamnat under den katolska kyrkans kontroll genom ett avtal med den statskontrollerade kyrkan i DDR. Flickan fick ett falskt födelsedatum – den 17 juli – och döptes till Angela Dorothea Kasner; därefter hamnade hon i fosterhem hos den lutherske prästen Horst Kasner och hans hustru Herlind. I denna fosterfamilj ska alltså Angela Merkel ha växt upp i Templin norr om Berlin i Östtyskland.

Det här är troligtvis den mest absurda konspirationsteorin någonsin. Den som har hittat på den har förmodligen tagit LSD, tittat på filmen Boys From Brazil (som handlar om hur en brasiliansk läkare skapar kloner av Hitler) och sträckläst Dan Browns böcker om den katolska kyrkans mest obskyra sekter.

Ja, de konspirationsteorier som numera florerar på Internet får de fabricerade artiklarna i En Ding Ding Värld att framstå som hemma hos-reportagen i ICA Kuriren. Men är det svårt att anklaga dessa konspirationsteoretiker för att sakna fantasi.

%d bloggers like this: