Dags för Mehmet Kaplan att avgå

Mehmet Kaplan. Foto: Flickr.

Under veckan som gick avslöjades det att den miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan år 2015 var på en iftar-middag med islamister och fascister. En av middagsgästerna var Ilhan Sentürk som är ordförande för fascistiska Grå Vargarna i Sverige. Grå Vargarna är en turkisk högerextrem, ultranationalistisk och neofascistisk rörelse. De har mördat omkring 700 människor mellan 1974 och 1980 och misstänks ligga bakom sprängattentatet mot en kurdisk föreningslokal i Stockholm 2015. Vid middagsbordet satt även Barbaros Leylani som tills nyligen var vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Han tvingades avgå efter att ha hållit ett rasistiskt tal på Sergels torg där han uppmanade till mord på “alla armeniska hundar”. Denna prekära incident har uppmärksammats av massmedia. Men Mehmet Kaplan har varit inblandad i flera skandaler tidigare. Många flera.

Till att börja med förklarade Mehmet Kaplan sitt middagsbesök på följande vis i ett pressmeddelande:

“Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med representanter från det turkiska civilsamhället, inbjuden av företagarföreningen Tümsiad Sverige som en av ett 50-tal gäster för att fira Iftar. Det är en middag som fastande äter efter solnedgången.”

Företagarföreningen Tümsiad som Kaplan obesvärat hänvisar till och umgås med är dock inte helt okontroversiell. Det är en organisation med starka kopplingar till det turkiska regeringspartiet AKP och den islamistiska organisationen Milli Görüs som dessutom var representerade vid middagen. Tümsiads ordförande i Turkiet, Hasan Sert, beskriver öppet fredsprocessen med kurderna som “en giftbägare han hoppas att Turkiet inte skall behöva dricka ur”. Dessutom har Tümsiad tagit ställning för Azerbajdzjan i striderna mot armenierna i Nagorno-Karabach-regionen.

Vidare har Kaplan suttit i styrelsen för Charta 2008, som är en organisation som värnar för rättssäkerheten för terrormisstänkta och förespråkar en mjukare terrorlagstiftning. I samma styrelse satt Anna Sundberg (Um Anas) som är aktiv i Miljöpartiet och gift med terroristen Said Arif. Även Anna Sundbergs svägerska är gift med en dömd terrorist. Dessutom satt Amanj Aziz i styrelsen, och han bjöd in Bilal Philips för att hålla en föreläsning i den muslimska ungdomsföreningen TUFF. Bilal Philips är islamist, antisemit, förespråkar att homosexualitet ska bestraffas med döden och anser att självmordsattacker kan vara befogade.

Kaplan har dessutom haft officiella uppdrag för Sveriges Muslimska Råd (SMR) och Sveriges Unga Muslimer (SUM) som har kopplingar till Muslimska Brödraskapets ungdomsorganisation FEMYSO i Bryssel. Den föregående ordföranden för SUM, Mustafa Al Sayid Issa, propagerar tillsammans bröderna Fidaaldin och Yasir för en islamistisk revolution i Syrien. Vid den tiden var det Mahmoud Aldebe och Sveriges Muslimska Råd (SMR) som dominerade politiskt i Stockholmsmoskén vid Medborgarplatsen. Det som komplicerar situationen är att Stockholmsmoskén vid samma tid var epicentrum för islamister i det Muslimska Brödraskapets europeiska nätverk. Mehmet Kaplan bjöd under sin tid som ordförande för SUM in Riyadh ul Haq som talare till Stockholmsmoskén; värt att notera är att Riyadh ul Haq stödjer väpnat jihad och föraktar judar, kristna och hinduer.

Vidare har Mehmet Kaplan gjort ett uppmärksammat uttalande i Almedalen 2014. Då jämförde han jihadister som åker till Syrien med svenskar som stred på Finlands sida under vinterkriget 1939. Kaplan tvingades till slut backa från det uttalandet efter att ha fått utstå hård kritik.

Dessutom är Mehmet Kaplan vän med Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer (SUM), som anser att de som åker för att strida för den somaliska terrororganisationen al-Shabaab är hjältar. Rashid Musa anser även han att det är helt i sin ordning för svenska muslimer att ansluta sig till Islamiska Staten; han har inte heller tagit avstånd från det påståendet vilket Kaplan däremot tvingades att göra.

När Mehmet Kaplan satt som mötesordförande för Husbymoskén år 2014 blev han dessutom indragen i en miljontvist. Då undertecknade han ett protokoll på att Husbymoskéns konto skulle tömmas på alla ekonomiska tillgångar. Det ledde till att hundratals medlemmar krävde svar från ministern om vart deras 1,3 miljoner kronor hade försvunnit. Kaplan duckade dock för kritiken eftersom han inte ansåg sig vara delaktig i styrelsen. Medlemmarna som blev av med kassan var dock av en annan uppfattning, vilket ledde till starka protester och att flera medlemmar samlade in pengar för att driva en rättslig tvist mot den styrelse som Kaplan satt som mötesordförande för.

Inte nog med det. Mehmet Kaplan är dessutom svåger med Mustafa Tumturk, som har varit inblandad i tvivelaktiga affärer i asylboendet Granhedsgården. Mustafa Tumturk, som är Granhedsgårdens utvecklingschef, ansökte 2015 om att få driva ett asylboende på gården men nekades då tillstånd av Migrationsverket. Granhedsgården är ett aktiebolag som ägs till hälften av Islamiska Förbundet I Sverige (IFIS) och till hälften av ett bolag som ägs av IFIS tillsammans med folkbildningsförbundet Ibn Rushd. Såväl IFIS som Ibn Rushd hyser sympatier med Muslimska Brödraskapet, och IFIS har dessutom terroriststämplats av Förenade Arabemiraten.

Ibn Rushd har kvitterat ut cirka 17,5 miljoner kronor i skattefinansierade bidrag. Granhedsgården har alltså använt svenska skattemedel för att bygga upp verksamheten, men eftersom IFIS är en stiftelse är insynen i verksamheten minimal. Detta är problematiskt eftersom Ibn Rushd har kopplingar till biståndsorganisationen Islamic Relief som är registrerad på samma adress som Granhedsgården AB. Vidare har Islamic Relief kopplingar till Muslimska Brödraskapet och är terrorklassad av bland andra Israel, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Den som ligger bakom större delen av verksamheten är Omar Mustafa som är VD i Granhedsgården, förbundsrektor för Ibn Rushd och ordförande för IFIS. Omar Mustafa är i övrigt mest känd för sin korta sejour i Socialdemokraternas partistyrelse, innan han tvingades avgå eftersom han anlitade de antisemitiska egyptierna Salah Sultan och Ragheb al-Serjany till en konferens. Mehmet Kaplan är alltså svåger till utvecklingschefen för denna kontroversiella verksamhet.

Mehmet Kaplan har dessutom tagit ställning för Palestina i konflikten mot Israel. Bland annat höll han ett brandtal på Medborgarplatsen som han avslutade med att ropa: “Vi ska befria Jerusalem!” Sannolikt är det inte Miljöpartiet han syftar på utan ett palestinskt och muslimskt övertagande av Jerusalem. Det är anmärkningsvärt att bostadsministern gör sådana internationella och kontroversiella uttalanden, inte minst med tanke på att utrikesminister Margot Wallström blev hårt kritiserad av Israel för sina kommentarer om Israels “utomrättsliga avrättningar”.

Dessutom har Kaplan jämfört israelers agerande med 30-talets judeförföljelser. I programmet Somali Star TV i Öppna Kanalen sade Kaplan att “israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet”. Inte nog med att detta återigen är en skymf mot Israel, det är dessutom vanligt i antisemitiska kretsar att jämföra Israel med Nazityskland. Enligt EU:s lista över antisemitism klassas dessutom jämförelser mellan Israel och Nazityskland som en antisemitisk handling. Återigen har Kaplan visat prov på dåligt omdöme.

För att ytterligare manifestera sitt stöd för Palestina åkte Mehmet Kaplan med Ship To Gaza våren 2010. Dessutom bjöd Kaplan in den antisemitiske konspirationsteoretikern Yvonne Ridley till Sveriges riksdag där hon höll tal på ett seminarium som arrangerades av Miljöpartiet.

Under 2013 hade dessutom Mehmet Kaplan kontakt med Rafet Candemir som är den turkiske presidenten Erdoğans man i Sverige. Mötet är en del i Turkiets nya utrikespolitik som syftar till att knyta europeiska politiker närmare Turkiet, bland annat för att bana vägen för ett EU-medlemskap. Under Erdoğans styre har dock Turkiet utvecklats i en islamistisk och konservativ riktning. Bland annat anser Erdoğan att “kvinnor inte är jämställda män” och strävar efter ett neo-ottomanskt välde. Turkiet motarbetar kampen mot Islamiska Staten i norra Syrien och spelade en central roll i att öka asylströmmarna till Europa under 2015.

Som om det inte räckte med allt detta har Mehmet Kaplan avlagt visit vid Örebrobaserade muslimska stiftelsen Alrisalah där han träffade Hussein al-Daoudi. Vid denna stiftelse arbetade tidigare terroristen Osama Krayem som var inblandad i terrordåden i Bryssel; Hussein al-Daoudi anställde alltså terroristen Osama Krayem under en kort period. Vid samma stiftelse arbetade tidigare IS-rekryteraren som greps av Säpo 2015 under dramatiska former.

Det finns dock ännu fler kopplingar till islamistiska kretsar. Mehmet Kaplan har vid flera tillfällen träffat företrädare för turkiska Milli Görüs, som är den största islamistiska organisationen i västvärlden. Deras företrädare har gjort antisemitiska uttalanden och förespråkar islam som politisk ideologi. På en middag 2013 träffade Kaplan deras svenske ordförande Yavuz Selim Celik.

Mehmet Kaplan har även flera internationella kontakter med islamistiska organisationer. När han besökte Istanbul hösten 2013 träffade han borgmästaren Mustafa Demirs kansli i Fatih kommun. Två månader senare greps AKP-politikern Mustafa Demir, samt flera personer från hans kansli, av turkiska myndigheter i en stor korruptionshärva. Demir hade tagit emot mutor för att tillåta ett bygge av ett hotell som riskerade att rasa nära en järnväg. Härvan kom att växa till att även inkludera president Reccep Tayip Erdoğans söner Bilal och Burak Erdoğan, som greps tillsammans med saudierna Sheikh Yasin Al Qadi och Osama Khoutub, vilka i sin tur har kopplingar till terrororganisationen al-Qaida. Mehmet Kaplan och hans kansli har notoriskt vägrat att svara på frågor om denna resa.

Apropå internationella terrororganisationer så har Mehmet Kaplan poserat i Hamas halsduk. Nu är inte Hamas vilken organisation som helst. Det slutgiltiga målet för Hamas är att Israel ska förintas som stat och att Palestina inklusive nuvarande Israel ska bli ett muslimskt område. Dessutom har Hamas utfört flera självmordsattacker mot såväl civila som militära mål i Israel, samt riktat raketattacker mot flera israeliska städer. Därmed klassificeras islamistiska Hamas som en terroristorganisation av EU, Israel, Japan, Kanada, USA, Egypten, Australien och Storbritannien. Detta tycks dock inte bekymra Mehmet Kaplan nämnvärt, eftersom han obesvärat går klädd i Hamas halsduk, vilket framgår av denna bild.

När Mehmet Kaplan blev bostadsminister protesterade Nalin Pekgul mot utnämningen. Hon skrev då i en debattartikel i Dagens Industri att Mehmet Kaplan är en islamist med en dold agenda:

”Det är ingen slump att islamistiska organisationer ofta bjuder in kända hatpredikanter till sina möten. Sveriges Unga Muslimer, som Mehmet Kaplan har varit ordförande för 2000–2002, har till exempel bjudit in Riyadh ul Haq till Stockholmsmoskén. Riyadh ul Haq stödjer väpnat jihad och föraktar judar, kristna och hinduer. Andra hatpredikanter som har inbjudits till Sveriges Unga Muslimers möten är Abdullah Hakim Quick och Khalid Yasin. […] På grund av rädsla för att stämplas som islamofob vågar ingen ifrågasätta Mehmet Kaplan och hans dolda agenda. Det här är inget annat än ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck.”

Mehmet Kaplans parti, Miljöpartiet, har en uttalat feministisk hållning. Däremot tycks inte Kaplan vara särskilt jämställd själv. På denna bild, som är tagen i en svensk moské, syns tydligt hur Kaplan sitter med männen på främsta raden, medan de muslimska kvinnorna måste stå upp på tredje raden. Med tanke på att Åsa Romson har gått till en radikalfeministisk attack mot medelålders svenska män – som är bland de mest jämställda i världen – är det märkligt att hon accepterar att partikollegan Mehmet Kaplan behandlar kvinnor på ett sådant patriarkalt manér.

Mehmet Kaplans muslimska bakgrund, kopplingar till islamister och höga poster inom muslimska organisationer i Sverige tycks dock gå hem bland landets imamer. Gävles moské utfärdade en fatwa inför valet 2014 som uppmanar muslimer att antingen rösta på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.

Fatwan utfärdades av imamen Abo Raad som har pekats ut av Gefle Dagblad som den militanta islamismens ledare i Sverige. Enligt honom riktades fatwan framförallt till muslimer “som inte kan så mycket om svensk politik”. Eftersom en fatwa har samma betydelse inom den islamiska rätten som ett prejudikat inom svenskt rättsväsende kan detta ha påverkat valresultatet på ett odemokratiskt sätt till förmån för Miljöpartiet.

Ja, det var en orgie i Mehmet Kaplans kopplingar till islamism. Dock omgärdas Mehmet Kaplan inte bara av skandaler inom islamistiska, fascistiska, antisemitiska och patriarkala kretsar. Han är dessutom hårt kritiserad som bostadsminister.

Enligt Boverket behövs det byggas minst 500.000 bostäder till 2020, medan regeringen planerar för att bygga 250.000 stycken – alltså hälften så många. I en intervju i SVT Agenda ställdes Mehmet Kaplan till svars för detta, men kunde inte leverera några tillfredsställande svar. Den intervjun har i Expressen kallats ”TV-höstens pinsammaste inslag”.

Asylkaoset, som är ett resultat av Miljöpartiets frikostiga invandringspolitik, har dessutom lett till en akut bostadsbrist. Mehmet Kaplan har därför föreslagit att det ska byggas modulhus åt flyktingarna. Beräkningar har visat att modulhus skulle bli den dyraste och sämsta bostadsformen i Sveriges historia. Eftersom modulhusen kommer att uppföras med tillfälliga bygglov måste de skrivas av på 10-15 år, vilket leder till en hyra på cirka 20.000 SEK/månad för en trea på 70 kvadratmeter. De modulhus som ska byggas i Västervik kommer att bli dyrare än lyxlägenheter på Södermalm eller i exklusiva Turning Torso. Dessutom kommer flera av modulhusen att uppföras i oattraktiva lägen, vilket i sin tur bäddar för att detta blir nya utanförskapsområden. I många fall omgärdas modulhusen av flera mörkläggningsskandaler och överträdande av byggnadsregler, vilket bland annat är fallet för de områden som trots medborgarnas protester ska uppföras i Spånga och Bromma.

Kort sagt är Mehmet Kaplans bostadspolitik ett enda moras. Men hur hårt anstränger han sig egentligen som bostadsminister?

I detta grävande reportage av Rebecca Weidmo Uvell avslöjar hon att Kaplan istället ägnade flera månader åt att resa till konferenser som ligger utanför hans ministerportfölj och på misstänkta nöjesresor på arbetstid. På hösten 2014 besökte han Turkiet på betald arbetstid, men varken han eller någon annan på hans kansli kan upplysa om vad Kaplan egentligen ägnade en stor del av tiden i Ankara åt. Tio dagar senare åkte han till Bryssel på möte i Rådet för transport, telekommunikation och energi. Lite märkligt kan tyckas, eftersom varken transport eller energi ingår i hans ministerportfölj. Några veckor senare flög han till Hong Kong för att besöka arrangemanget Business Of Design Week. Vad design har med den akuta bostadskrisen att göra kan man fråga sig. Dessutom kan man ifrågasätta varför Kaplan, som är minister i en uttalat miljövänlig regering, flyger så mycket och orsakar så stora koldioxidutsläpp.

Många av dessa skandaler har mörkats i media. En förklaring är att Miljöpartiet är största parti bland landets journalister, och på SVT/SR har Miljöpartiet egen majoritet med drygt 50%. Uppenbarligen är lojaliteten med den miljöpartistiske bostadsministern stark eftersom så många av dessa skandaler har tystats ned.

Denna mörkläggning bekräftas även av Nyheter Idag som nyligen avslöjade att Dagens Nyheter kände till bostadsministerns koppling till islamistiska Milli Görüs redan 2014. Då valde dock Dagens Nyheter att avfärda nyhetsvärdet. “Kommer inte skriva nån artikel, för det finns ingen nyhet”, twittrade då DN-journalisten Emma Bouvin.

Den senaste skandalen med Grå Vargarna har lett till att Stefan Löfven har kallat Kaplans beteende ”beklagligt”. Inom Miljöpartiet har Mehmet Kaplan fortfarande stort stöd: 17 av 19 distriktsordföranden har fortfarande stort förtroende för Kaplan och anser att han bör sitta kvar som minister. Språkröret Åsa Romson tar även hon Kaplan i försvar och anser att han kan sitta kvar som minister.

Det stora stödet kan framstå som märkligt vid en första anblick, men förklaringen kan ligga i de många muslimska väljare som röstar på Miljöpartiet. Om Kaplan får sparken för att han har frotterat sig med islamistiska organisationer kan det leda till att tiotusentals muslimska väljare vänder Miljöpartiet ryggen. Nästa fatwa som utfärdas av Gävle moské kommer i så fall förmodligen inte att påbjuda Gävles muslimer att rösta på Miljöpartiet. En annan möjlighet är att Stefan Löfven trots allt vill behålla Mehmet Kaplan i regeringen, eftersom han i egenskap av minister har en unik inblick i det muslimska civilsamhällets ledarskikt.

Skandalerna som omgärdar Mehmet Kaplan och den inkompetenta bostadspolitiken är förstås av sådan dignitet att han borde få sparken omgående. Det finns flera exempel på politiker som har fått avgå för mindre förseelser: Mona Sahlin fick avgå för att ha köpt en Toblerone, Cecilia Stegö Chilò tvingades avgå efter att inte ha betalat TV-licensen, Maria Borelius avgick efter att ha anlitat svart arbetskraft, Leila Freivalds avgick efter en lägenhetsaffär, och så vidare.

Mehmet Kaplans förseelser är av en helt annan kaliber. Antingen har han en islamistisk agenda, vilket Nalin Pekgul hävdar, eller så är han fullständigt omdömeslös. Oavsett vilket har han diskvalificerat sig som bostadsminister. Det är fullständigt oacceptabelt att ha en minister i Sveriges regering som har så uppenbara kopplingar till islamistiska, antisemitiska, patriarkala, antifeministiska, pan-turkiska, neo-ottomanska och fascistiska rörelser. Nu får det vara nog. Enligt den här analysen av Margit Silberstein kommer Stefan Löfven att sparka Kaplan om det kommer fram ett avslöjande till. Som synes finns det en uppsjö skandaler för statsministern att vraka och välja bland. Stefan Löfven måste ta sitt ansvar för en gångs skull och avsätta den kontroversielle bostadsministern med omedelbar verkan.

13 thoughts on “Dags för Mehmet Kaplan att avgå”

 1. Om Kaplan tvingas avgå kommer han istället bli ny chef för migrationsverket, är jag rädd.

  1. Finns alltid 2 sidor. I regeringen kan han ha blivit synad i sömmarna, som en doldis kan han vara farligare, så jag hoppas Säpo inser detta och lägger en spindelman -tagg på honom.

  2. Eller blir han landhövding? Lämpligen i ett nytt län som t.ex
   Stor-Göteborg eller Malmö stadslän. Vi blir knappast av med
   honom. Blir säkert sparkad uppåt av sina regeringsvänner.

 2. Kaplan kommer att sitta kvar.
  Han har så många plus att det är omöjligt att kicka honom, mer teflonyta är Schyman!
  Invandrare, muslim, islamiskt (sunni?)alibi i regeringen mm.
  Ingen risk att vi blir av med honom, inkompetens och islamism är inte längre några grunder för sparken i dagens Sverige.

 3. Stackars Sverige.
  Det är kört tyvärr, vi är överkörda av extremvänstern och muslimerna.
  Det som återstår är att packa ihop och flytta till något trevligare land.
  Själv är jag på väg till Thailand inom kort.

 4. Finns ju mer än så.

  Den där “turkiska företagarföreningen” som Kaplan lite diffust hänvisar till som något allmänt och okontroversiellt heter Tümsiad och är knuten till AKP. Eventuellt är den rent av bildad av AKP också. Förenignen är en del av det islamistiska nätverket kring Milli Görüs och AKP.

  Deras ordförande i Turkiet beskriver öppet fredsprocessen med kurderna som en giftbägare han hoppas att Turkiet inte skall behöva dricka ur:
  http://gazetesivilinisiyatif.com/online/en/5th-regular-general-council-meeting-of-tumsiad/

  För den som behärskar turkiska finns det garanterat mer av samma sak att leta fram.

  Att det på fester hos den typen av “företagarföreningar” samlas islamister och pan-turkister är naturligtvis inte underligt. Och Kaplan har givetvis full koll på detta när han tackar ja till inbjudan.

 5. Kaplan har också i en demonstration ropat ut att “vi ska befria Jerusalem!” Därmed kan han knappast ha menat vi miljöpartister. Goola på “Kaplan befria Jerusalem” så finns en video.

 6. Å här kan du räkna in ytterligare en nöjd läsare, tack för denna sammanställning. Jag kan också rekommendera Johan Lundbergs bok “Ljusets fiender”, den finns säkert redan i era bokhyllor, men det får bli mitt bidrag.

  Kaplan måste gå. Nu.

  Mvh
  PO

 7. Tack för en bra artikel och väl genomfört researcharbete. Den skulle platsa hos alla dagstidningar, kanske till o med hos Expo. Förutom den absolut minimala arbetsinsatsen som regeringsföreträdare är väl den stora frågan om det inte är lite SÄPO varning på Kaplan.

 8. Kaplan har nu avgått. Det finns massor att gräva ur det här och även artikeln.

  Statsministern har återigen visat naivitet.
  Värderingsnarritivet har sina gränser. Skall det gälla överallt eller bara ministrar?
  Svenska feminismen är totalt meningslös om de ignorerar den islamska patriakala systemet som definitivt påverkar det svenska samhället idag.

  Den här historen ställer många frågor. En del på sin spets.

  Om vi har ett öppet samhälle skulle nu dessa frågor debatteras. Vi blir snart varse hur öppet samhälle vi verkligen lever i.

  Som sagt, det finns mycket att plocka ur denna historia.

  1. Håller helt med. Media borde rannsaka sig själva om varför de har tystat ner så många av dessa skandaler tidigare. Frågan är varför drevet gick just nu efter Kaplan? Helt plötsligt publicerade massmedia uppgifter från 2009, 2013, 2014 och 2015 som varit kända långt tidigare.

Comments are closed.

%d bloggers like this: