Hur demonstrationer manipuleras av media

Kärrtorp centrum där vänster- och högerextremister drabbade samman. Foto: Wikimedia Commons,

I Sverige utmålas högerextremismen som ”det stora hotet” av massmedia. Visserligen är nazismen en av de brutalaste och mest avskyvärda ideologier mänskligheten någonsin skådet – fast deras makt koncentrerades till 1930- och 1940-talen. I 2010-talets Sverige är vit makt-rörelsen däremot ganska marginaliserad. De nynazistiska partierna Svenskarnas Parti och Nationaldemokraterna samlade några ynka promille när de ställde upp i allmänna val och är numera nerlagda. Fredrik Mildner, som är pressekreterare på Säpo kommenterade detta i en intervju:

”Vår bedömning är inte att vit-makt-miljön utgör ett hot mot demokratin i sig. Om de nu skulle ha en avsikt eller en dröm om att genomföra en statskupp så menar vi att de inte har den förmågan.”

Den vänsterextrema rörelsen är betydligt större och våldsammare än högerextremisterna. I Uppdrag Gransknings reportage om vänsterextremism sade journalisten Mattias Ståhle:

”De flesta attackerna kommer ifrån vänstern det är glasklart, vi pratar 95-5 om vi räknar i procent.”

Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpos författningsskydd, kommenterade det vänsterextrema våldet i Sydsvenskan:

”Majoriteten av de fall av otillåten påverkan som Säkerhetspolisen känner till kommer från de autonoma miljöerna. […] Vi bedömer att de autonoma aktivisterna i dagsläget har en större förmåga än vit makt-anhängarna att använda våldsamma metoder strategiskt och systematiskt.”

Varför målar då media upp en bild av att högerextremisterna är ett sådant fruktansvärt hot? En förklaring är att en överväldigande majoritet av Sveriges journalister röstar rödgrönt. En annan, mer oroande förklaring, är att vänsterextremisterna har satt i system att hota borgerliga politiker och journalister. Flera liberalkonservativa journalister och politiker vittnar om hur de har blivit utsatta för hat och hot från våldsvänstern. Magnus Sandelin berättade i ett reportage i Magasinet Neo:

”Jag vet också journalistkolleger som har en fot, eller har haft en fot inne i den här autonoma miljön. Det förekommer att de har det samtidigt som de arbetar som journalister.”

Framförallt i bevakningen av demonstrationer har vänsterliberal media utmålat extremhögern eller rent av polisen som det stora hotet – medan de till stor del har mörkat extremvänsterns våld. I vissa fall har det gått så långt att de har manipulerat bildmaterial och filmer för att uppnå sitt syfte. Låt oss granska tre demonstrationer som har inträffat de senaste åren.

I Kärrtorp arrangerade Linje 17 en antirasistisk demonstration i december 2013. Som på en given signal attackerade 30-40 nynazister från Svenska Motståndsrörelsen (SMR) demonstrationen med stavar, knogjärn, flaskor, smällare och bengaliska elder. Dagarna därpå rapporterade de flesta media om hur nazisterna hade gått till angrepp och hur åskådarna hade ”beskyddats” av vänstern. Givetvis var SMR:s angrepp vedervärdigt – men hur oskyldiga var egentligen vänstern som ”skyddade” demonstranterna? Till att börja med hade Anti-fascistisk Aktion (AFA) och Revolutionära Fronten (RF) också beväpnat sig inför demonstrationen. De var på plats och bar synliga fanor under demonstrationen. RF:s ledare, Joel Bjurströmer Almgren, ska dessutom ha planerat inför attacken kvällen innan. I åtalet står det:

“Vidare har Bjurströmer Almgren inför demonstrationen i Kärrtorp den 12 december 2013 och den 14 december 2013 skickat ut sms samt den 14 december 2013 meddelanden i en chat med anknytning till demonstrationen. Dessa sms och chatmeddelanden är en del av planeringen av det våldsamma upploppet i Kärrtorp varför Bjurströmer Almgren är att se som anstiftare till det samma.”

Dessutom dömdes Joel Bjurströmer Almgren till fängelse för att ha knivskurit en nazist. Han skyllde på att han agerade i nödvärn, men han tog sig tid att lägga ifrån sig en flagga innan han gick till angrepp. Därefter var han helt likgiltig om offret skulle dö av knivskadorna eller inte.

På videon där Joel Bjurströmer Almgren knivhugger nazisten framgår det hur två jämnstarka våldsamma grupper slåss mot varandra. Mycket tyder alltså på att sammandrabbningen i Kärrtorp var uppgjord på förhand mellan SMR, AFA och RF – ändå rapporterade media ensidigt om “nazistattacken”.

I augusti 2014 arrangerade Svenskarnas Parti ett par demonstrationer i Malmö och Stockholm. Efter demonstrationen i Malmö kritiserades polisen hårt för att ha misshandlat motdemonstranterna. Demonstrationen som hölls därpå i Kungsträdgården bevakades av ett stort polisuppbåd. Medias rubriker handlade till stor del om hur ”tusentals demonstrerade mot rasism”. Medlemmarna i Svenskarnas Parti gjorde sig dock inte skyldiga till så mycket mer än att vara just nazister; i övrigt höll de bara ett tal. Medias vinkling denna gång var alltså att polisen tillgrep övervåld mot motdemonstranterna som bara ville ”demonstrera mot rasism”.

I själva verket var de vänsterextrema motdemonstranterna betydligt våldsammare än vad som rapporterades i media. Bland annat vandaliserade vänsterextremisterna en utställning som “Sveriges unga dharmis och ashavaner” hade arrangerat under temat “kärlek och världsfred”. De “som bara ville demonstrera mot rasism” hade dock inte något kärleksbudskap till ashavanerna, utan krossade istället i främlingsfientlig anda hinduernas schackspel. På nedanstående video framgår även tydligt hur våldsvänstern attackerar polisen med olika tillhyggen.

Kakan Hermansson, som är programledare på Sveriges Radio, twittrade även innan demonstrationen:

”Kämpa Stockholm, idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss.”

ACAB står för ”All Cops Are Bastards”. Eftersom Sveriges Radio ska vara ”oberoende public service” kan detta uppviglande uttalande från en av deras programledare ifrågasättas med tanke på hur motdemonstrationen urartade.

Den tredje demonstrationen, Folkets Demonstration, ägde rum i januari 2016. Bland talarna på demonstrationen återfanns bland andra Stefan Torssell (som var med och grundade Miljöpartiet), Barbara Trusz (som bland annat arbetar som tolk åt Försäkringskassan och Socialtjänsten), Annelie Sjöberg (gymnasielärare och ersättare för Centerpartiet i Söderköping), med flera. De som talade var alltså inga nynazister, utan mest vanliga medborgare som är kritiska mot den invandringspolitik som förs. Visserligen fanns det några företrädare ur extremhögern i publiken och det uppstod sporadiska bråk, men de enda som greps var tre polacker som befann sig en bit längre bort utan någon direkt anknytning till demonstrationen.

Medias vinkling var denna gång att det rörde sig om ”en högerextrem och våldsbejakande demonstration”. Längst gick socialdemokraten Mona Sahlin i en debattartikel i Expressen där hon skrev:

”Det var en samling av våldsbejakande och våldsanvändande extrema högergrupper. […] Det är ideologiskt drivna extremister. Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare. Det är de som gillar våld och hatar demokrati. De är fega uslingar.”

Publiken bestod dock till absolut största delen av vanliga, företrädesvis äldre, människor som bara krävde demokrati. Ironiskt nog krävde de också yttrandefrihet, vilken skulle komma att förvanskas när media kort därefter hårdvinklade och manipulerade filmsekvenserna från demonstrationen.

Mona Sahlin har JO-anmälts för sin debattartikel av prästen Axel W Karlsson som var en av talarna på demonstrationen. Han skriver:

“Genom sitt uttalande i Expressen skadar Mona Sahlin inte bara de människor som talade respektive deltog i demonstrationen, utan också tilltron och anseendet till den myndighet hon är chef för. Genom det grova verbala övervåld Mona Sahlin använder sig av skapas att intrycket att den viktiga myndighet hon leder, Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är en anti-demokratisk instans som har till uppgift att utan grund peka ut, förtala och misstänkliggöra medborgare som använder sin demonstrations- och yttrandefrihet.”

Den grupp som var mest stökig och provokativ var i vanlig ordning vänsterextremisterna. I brist på hotfulla nynazister valde TV4 att istället filma en aggressiv vänsterextremist som de i sitt reportage utmålade som högerextremist.

Rapporteringen om Folkets Demonstration har fått orimliga proportioner och är direkt ohederlig. Den vinklade publiciteten har dessutom gett eko inom riksdagspolitiken. Moderaterna har börjat resa krav på att fälla regeringen Löfven i samband med vårbudgeten, men Anna Kinberg Batra tvekar och initiativet kan komma av sig helt efter den negativa uppmärksamheten runt Folkets Demonstration. Statsvetaren Johan Hinnfors sade till Svenska Dagbladet ”att det blir svårare fälla regeringen efter helgens händelser”.

Det vore djupt olyckligt om Expressens och TV4:s hårdvinklade och delvis manipulerade reportage skulle påverka Alliansen huruvida de ska fälla regeringen Löfven eller ej. Notera gärna att Mona Sahlin – som kritiserade Folkets Demonstration i direkt lögnaktiga ordalag – är socialdemokrat. Rapporteringen om Folkets Demonstration kan rent av vara iscensatt av vänstermedia för att den socialistiska regeringen ska kunna behålla makten en mandatperiod till.

Låt oss runda av detta inlägg med ett citat av en journalist som vill vara anonym:

”Jag känner mig tvingad att ta bort i mina reportage. Man måste ta bort jättemycket för att inte trigga vänsteretablissemanget. Tycker man inte exakt som den vänstern så brunmålas man. Jag är själv vänster, men dagens vänstervind gör mig orolig.”

5 thoughts on “Hur demonstrationer manipuleras av media”

 1. Väldigt bra skriven artikel på debattklimatet ser ut idag.
  Allt är väldigt vinklat, både från höger och vänster. Från kapitalister och kommunister, från feminister och godhetsknarkare med mera. Man måste tyvärr idag läsa emellan raderna vid varje nyhetsrapportering.
  Så även här.

  Man kan inte tro på någon längre. Aftonbladet publicerar dagligen extremt vinklade artiklar om dagsläget och drar sig inte för otillbörligt språkbruk.
  Exempelvis här: “Fascisterna är som råttor”
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article22186598.ab

  – Min uppfattning är att folk är regelrätt arga på kriminella invandrare såsom de marockanska knivbärande “skäggbarnen” som begår våldbrott varje dag på Stockholms gator och torg, inte nödvändigtvis kvinnor och barn och att polisen inte har verktyg att göra något åt det – medans feministvänstern vräker ut sig vit-mans-hat även om det främst är unga “vita” tjejer och killar som drabbas av det här våldet. Verklighetsfrånvarande minst sagt.

  – Vad ska man säga? Total indoktrinering . Kommer verkligen hoten från skattebetalande vita män i pappaåldern? Eller kommer hoten från dem som begår brotten.

  En annan vinklad artikel till: “Fotbollens bruna sörja” av erkända vänsteraktivistern “Mathias Wåg Medlem i Researchgruppen”
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article22191999.ab

  – En del verkar vara helt oförstående av att vanligt folk tar illa upp av det ökande våldet som pågår ute på gatorna idag. Att vänsterfalangen blanda ihop resonemangen med kvinnor och barn är bara för att vänsteraktivister ska ha en ursäkt för eget existensberättigade våldsmissbruk.

  En artikel av en gästskribenten Björn Fries på aftonbladet : “Våga se vad som skapar en rasist”
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article22199883.ab

  -Resonemanget är väldigt 1980-talets “nynazism”. Kriminalitet, droger, våld, steroider, kroppsbyggning och utanförskap. Det har knappast med dagen politiska landskap att göra.
  Eller faktum att det lättaste sättet att skapa en rasist, är att bli utsatt av våld ock kränkningar av människor med en utländsk härkomsk. D.v.s en rasistisk attack mot svenskar. Och att det ständigt ursäktas av det politiska etablissemanget och det verkar ju inte finnas någon form av självkritik hos invandrarna själva, bara billiga ursäkter för det egna våldet. Inte heller är det någon som vågar ta upp rasismen som finns emellan olika invandrargrupper eller olika religösa grupper.
  Exempelvis: araber som inte gillar svarta, serber som inte gillar muslimer, muslimer som inte gillar kristna, afrikaner som hatar och hotar all form av något statligt, såsom polis, brandkår, ambulans etc. De har helt enkelt tagit med sig våldet och hatet från det land de flydde ifrån.

  Men tidningar som aftonbladet rapporterar inte sådant. Att inte en enda journalist på aftonbladet med sin misandriavdelning har frågat eller gjort en undersökning om vad svenskar tycker om det politiska läget idag. Vore jah journalist på en stor tidning skulle jag ställa mig den frågan. Vad tycker svensken, vad tycker egentligen de som röstar på SD. Hatar de judar eller är det muslimer som gör det. Vad tycker de om debattklimatet, varför är en del rasister, är invandrare rasister. Är de oroliga för framtiden?

  Dom frågorna ställer inte vänsteretablissemanget. De sysslar med total indoktrinering och desinformationskampanjer. Folket förstår tydligen inte vad de ska tycka. Jag ska ge journalisterna på aftonbladet ett råd – “rapportera verkligheten” lämna kommunist-propagandan till Ryssland och Peter Wolodarski. Men hela aftonbladets journalistkår kanske är som Fredrik Virtanen, man går ner till Sibylla köper en korv med mos och frågar samtidigt om det ingår ett journalistkort på köpet. Klarar ni inte av att rapportera verkligheten, eller låter vänsteraktörer publicera vänsterpropaganda på sveriges största nyhetstiding, kan det vara en idé att börja recensera Bolibompa i stället.

 2. Jag känner mig tvungen att parafrasera Mona och applicera det på henne själv och MSM:

  Det var en samling av våldsbejakande och våldsanvändande (verbalt våld som är flagrant då de sitter på stor övermakt) extrema vänstergrupper. […] Det är ideologiskt drivna extremister. Det är åsiktsfascister. Det är en överhet som hatar svenskar och sanningssägare. Det är de som gillar lögn och hatar demokrati. De är fega uslingar.

 3. Följer din blogg sedan 6 månader och jag finner den synnerligen läsvärd, likaledes denna text. Fortsätt i samma goda anda, jag gör mitt bästa för att sprida din kunskap i de kanaler som står mig till buds.

 4. Nämnde Björn Fries har ju gjort karriär på nazister sen dess han fanns i Karlskrona och man kunde hitta nåt dussintal kängskodda skinnskallar i staden..
  Han tycks iaf inte ha lämnat 80-talet och börjat se sig om i DAGENS samhälle..
  Har mer och mer förstpått att våra politiker int elever i samma värld som vi övriga.
  Ygeman talar om “strulputtar”. I min värld är man inte en “strulputte” om man bränner upp bilar och igår, ambulanser. Man är en helt vanlig kriminell person som inte ser konsekvenserna av sina handlingar.
  Det KUNDE ha varit en infarkt som ambulansen skulle hämta, och då är det brådis!
  Jag känner inte längre igen mitt land, kanske beroende på att det inte längre ÄR mitt land? Det håller långsamt på att ges bort av våra styrande och övertas av några andra som inte gillar mig eller mina åsikter..

Comments are closed.

%d bloggers like this: