Anna Kinberg Batras många ansikten

Anna Kinberg Batra. Foto: Wikimedia Commons.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har gått igenom många faser under sin politiska karriär. Hon har gått från att ha varit frispråkig och ultraliberal, till intetsägande för att slutligen komma ut som konservativ. Under resans gång finns dock en tveksamhet och en otydlighet som fortfarande gör sig gällande. Nu står Anna Kinberg Batra inför sin hittills största utmaning: ska hon fälla regeringen Löfven?

Anna Kinberg Batra gick med i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) 1983. Under striderna som rasade i ungdomsförbundet i början av 1990-talet tillhörde hon den liberala falangen inom förbundet som då leddes av Ulf Kristersson. Samtidigt gav Fredrik Reinfeldt ut boken Det Sovande Folket, i vilken han argumenterade för ett ultraliberalt samhälle med kraftiga skattesänkningar och stora inskränkningar i välfärdssystemen. Det mest berömda citatet i Reinfeldts bok är: ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”. Det ger en kuslig indikation på vad han hade för planer för landet. Före detta partiledaren Bo Lundgren kommenterade denna liberala gruppering inom Moderaterna så här i en uppmärksammad radiointervju:

”Skälet till att Ulf Kristersson och hans del av ungdomsförbundet och många andra hade sin inställning var att man ville krossa det svenska välfärdssystemet. Det ville ju Fredrik också i sin bok ‘Det sovande folket’. Det är lite hemskt att säga det men delvis förespråkade man en fullkomligt fri invandring till Sverige för att vi då inte skulle kunna bibehålla väldigt mycket av de här av de här olika förmånerna. Då skulle människor tvingas att försörja sig själva eller inte klara sig själva.”

Den frispråkiga Anna gav sig därefter till känna 1998 när hon kandiderade till riksdagsvalet. Under sin personvalskampanj råkade hon fälla det numera bevingade citatet: ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Det är ett minst sagt kontroversiellt uttalande som har förföljt henne ända till idag. Många väljare, inte minst på landsbygden, reagerade starkt på detta eftersom det ger ett intryck av borgerliga översittarfasoner. Saken blev inte bättre av att hon är uppväxt i Danderyd, vilket är ett av Sveriges absolut exklusivaste områden.

Fyra år senare var det dags igen för ett nytt spektakulärt utspel. Inför personvalet 2002 raggade hon bokstavligen talat röster genom att sälja nakenbilder och sexfantasier på sin hemsida. Hugade väljare kunde surfa in på hennes hemsida – som gick i rosa toner och var dekorerad med pulserande röda hjärtan – för att få reda på hemlisar, kärlekstips eller få se politikern naken. Anna Kinberg Batra kommenterade kampanjen så här:

”Så här i valrörelsens slutspurt måste man ta till lite grövre kommunikativa metoder för att nå igenom. Tyvärr verkar kombinationen sex och politik vara det enda som funkar.”

Fram tonade en bild av en ganska hjärtlig, frispråkig och humoristisk politiker. Det var förmodligen ingen slump att hon gifte sig med komikern David Batra samma år.

Under sin första tid som riksdagsledamot var hon liberal. Politiskt stod hon Fredrik Reinfeldt nära, inte minst i den numera kontroversiella invandringsfrågan. År 2001 skrev hon tillsammans med fem andra moderater en riksdagsmotion om att fri invandring rimmar illa med den svenska välfärdsstaten. I denna riksdagsmotion står det bland annat:

”I dag nekas tusen och åter tusen människor inträde till vårt land, vilket är mycket olyckligt – såväl för individen som för det svenska samhället. […] Tyvärr är den svenska välfärdsstaten inte anpassad och designad för global ekonomi och fri rörlighet.”

Den sista meningen i riksdagsmotionen är något av en profetia för de stora konflikter invandringspolitiken skulle komma att leda till:

”I denna kamp, som vi tror blir en av 2000-talets stora strider syns redan de första striderna, både intellektuellt och rent fysiskt.”

I riksdagen fortsatte Anna Kinberg Batra att göra karriär. Hon var bland annat ordförande i EU-nämnden 2007–2010, ordförande i finansutskottet 2010–2014 och partiets ekonomisk-politiska talesperson från 2014. Från 2010 fram till januari 2015 innehade hon den tunga posten som gruppledare för Moderaterna i riksdagen. När Fredrik Reinfeldt plötsligt annonserade sin avgång som partiledare på valnatten 2014, var Anna Kinberg Batra den naturliga efterträdaren. I praktiken ledde hon partiet från september 2014 och i januari 2015 utsågs hon formellt till partiledare vid extrastämman i Solna.

Hösten 2014 hade hon det tvivelaktiga nöjet att agera opposition mot regeringen Löfven i det stökigaste parlamentariska läget sedan 1920-talet. I december 2014 ställde hon sig bakom Decemberöverenskommelsen, som syftade till att stänga ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande genom att den största partikonstellationen skulle få bilda regering och få igenom sin budget. Decemberöverenskommelsen kritiserades hårt av flera moderater, inte minst av riksdagsledamoten Finn Bengtsson. Eftersom ”knapptryckarkompaniet” Moderaterna är riksdagens mest toppstyrda parti, tystades dock dissidenter som Bengtsson effektivt ner med metoder som tangerade vuxenmobbning.

Under 2015 började invandringens negativa effekter göra sig allt mer påminda. Allt fler missnöjda väljare som efterlyste en mer konservativ politik flydde från Moderaterna till Sverigedemokraterna. Under denna period blev Anna Kinberg Batra allt mer otydlig. Det blev plågsamt uppenbart hur hon slets mellan arvet av Fredrik Reinfeldts liberala invandringspolitik och den mer konservativa politik som efterfrågades av allt fler moderata kommunalråd och riksdagsledamöter. Denna tvehågsna inställning märktes som tydligast i en intervju i april 2015 i SVT. Anna Kinberg Batra vägrade notoriskt att kommentera Reinfeldts ”öppna hjärtan”, invandringspolitiken och vuxenmobbningen på grund av Decemberöverenskommelsen. Istället upprepade hon inprogrammerade floskler och tomma fraser. Förmodligen skrämde enbart denna intervju över tusentals väljare till Sverigedemokraterna. Denna otydlighet och flera bleka framträdanden gav henne epitet som ”medietränad robot” och öknamn som ”Anna Klingon Batra”. Den karismatiska Anna som ville marknadsföra sig med sexfantasier och nakenbilder år 2002 var som bortblåst.

I oktober 2015 brakade så Decemberöverenskommelsen (DÖ) ihop som ett korthus när Kristdemokraterna på sitt riksting röstade för att lämna överenskommelsen. Sällan i världshistorien har ett litet frireligiöst parti varit så rebelliskt. Några timmar senare hade resten av Allianspartierna följt efter och antidemokratiska DÖ fick plikta med sitt eget namn. Samtidigt rasade asylkaoset med stormstyrka och 10.000 asylsökare korsade landets vidöppna gränser varje vecka. Regeringen Löfven tvingades att införa gränskontroller och allt mer restriktiva asylregler.

I november 2015 kontrade Moderaterna med en ännu mer restriktiv invandringspolitik. Moderaterna krävde gränskontroller, effektivare utvisningar och totalstopp för asylinvandringen. Eftersom Moderaterna bara ville ta emot 1900 kvotflyktingar, jämfört med Sverigedemokraternas 4000, drev partiet plötsligt den hårdaste asylpolitiken i hela riksdagen. ”Annars väntar en systemkollaps”, sa Anna Kinberg Batra. Den liberala Kinberg Batra, som tidigare tyckte att välfärdssystemet stod i vägen för fri invandring, var som bortblåst.

Dock har de hårda tagen inom invandringspolitiken till stor del varit ett spel för gallerierna. 2015 förordade Moderaterna att förbud mot organiserat tiggeri, men när Sverigedemokraterna satte samman ett utskottsinitiativ helt baserat på Moderaternas eget förslag röstade de emot sitt eget förslag. I oktober 2015 förordade Moderaterna gränskontroller, men när Sverigedemokraterna försökte göra verklighet av förslaget i justitieutskottet röstade Moderaterna återigen ner sitt eget förslag. Ulf Kristersson, som ville krossa välfärden med fri invandring, gjorde sig dock skyldig till ett försök med historierevisionism när han påstod att det är Moderaterna ”som har drivit på i migrationspolitiken”.

Den senaste tiden har opinionen svängt så pass mycket till Sverigedemokraternas fördel att Moderaterna känner sig tvungna att närma sig dem och deras invandringspolitik på allvar. I senaste Yougov-mätningen fick SD 28,8%, S 21,6% och M 21,4%. Väljarna har helt enkelt tröttnat på Reinfeldts Sverigefientliga politik. I december 2015 gick således Moderaternas partisekretare Tobias Tobé ut och sågade Reinfeldts ”öppna hjärtan”-politik och konstaterade att det var ”ett misstag att isolera SD”. Samma månad aviserades att Moderaterna och Sverigedemokraterna ska samregera i Gävle – ett samarbete som är sanktionerat av Moderaternas partiledning. Den Anna Kinberg Batra som gjorde allt för att isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande är som bortblåst.

I januari 2016 ökade pressen ännu mer på Anna Kinberg Batra att fälla regeringen Löfven. MUF:s ordförande Rasmus Törnblom krävde nyligen i en debattartikel att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget, vilken med passivt stöd av Sverigedemokraterna kan fälla den rödgröna regeringen. Anna Kinberg Batra har in i det sista undvikit att kommentera detta scenario, men idag började det läcka ut information om att hon de facto är beredd att fälla regeringen. I en opinionsundersökning vill hela 80% av de tillfrågade moderata kommunalpolitikerna att Alliansen lägger fram en gemensam budget. Anna Kinberg Batra måste dock hantera Liberalerna och det ultraliberala Centerpartiet, vars partiledare Annie Lööf har förespråkat att Sverige ”kan ta emot 30 miljoner invandrare”.

Temperaturen stiger och insatserna höjs. Kommer Anna Kinberg Batra att fälla regeringen Löfven? Kommer hon att kunna driva en tydlig och konsekvent politik, trots alla tvära kast de senaste åren? Snart får vi veta svaret.

One thought on “Anna Kinberg Batras många ansikten”

Comments are closed.

%d bloggers like this: