Är mediedrevet mot Margot Wallström iscensatt?

Margot Wallström. Foto: Wikimedia Commons.

Den senaste veckan har ett mediedrev blåst upp kring utrikesminister Margot Wallström. Skandalen kretsar kring en lägenhet hon har fått av fackförbundet Kommunal i Stockholms innerstad, samtidigt som de inte har släppt någon lägenhet till bostadskön på 16 år. Affären har lett till att Riksenheten mot korruption kommer att inleda en förundersökning om mutbrott. Det finns debattörer som anser att skandalen har fått orimliga proportioner. Kan det vara så att mediedrevet mot Margot Wallström är iscensatt för att peta henne från posten som utrikesminister? Det finns mycket som tyder på att det finns en komplott bakom den senaste tidens skandaler.

Visserligen finns det många tveksamheter kring den lägenhet som Kommunal ordnade åt Margot Wallström, men turerna kring avslöjandet är ganska spektakulära. Till att börja med är det LO-delägda socialdemokratiska Aftonbladet som har gått åt ut med avslöjandet. Dessutom ”mjukade” Aftonbladet upp inför Margot-affären genom att börja med att avslöja att Kommunal har drivit lyxkrog med nakenshow och porrstjärnor på medlemmarnas bekostnad. Aftonbladets avslöjanden följer något som liknar en tidplan:

13 januari: Kommunals lyxkrog med nakenshower avslöjas.

14 januari: Aftonbladet avslöjar att Kommunal har haft spritfest för hundratusen kronor på medlemmarnas bekostnad.

15 januari: Margots och Kommunals lägenhetsaffär avslöjas av Aftonbladet.

19 januari: Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning om mutbrott.

Det märkliga med drevet mot Margot Wallström och mutanklagelserna är att hennes portfölj som utrikesminister inte har någonting med Kommunals verksamhet att göra.

Samtidigt är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll betydligt mer exponerad för korruption eftersom hon har fått en lägenhet på Östermalm av fackförbundet Vision. Fackförbundet Vision organiserar socionomer – som arbetar med socialförsäkringar, vilket ligger inom Strandhälls ministerportfölj. Dessutom äger Strandhäll i en villa på Värmdö, vilket ligger inom pendlingsavstånd från Stockholm. Annika Strandhäll har alltså ett boende i Stor-Stockholm, men har fått en lägenhet av ett fackförbund som verkar inom ramen för hennes ministerportfölj. Om det är någon minister som borde utredas för mutbrott är det Annika Strandhäll snarare än Margot Wallström – men det går inget motsvarande mediedrev mot Strandhäll.

Det finns mer konstigheter runt Aftonbladets publicering av Kommunals affärer. För det första är Aftonbladet en socialdemokratisk tidning, så drevet initierades av en vänstertidning; i normala fall brukar liknande skandaler uppdagas av en liberal eller konservativ tidning för att underminera den socialistiska regeringen. För det andra har Aftonbladet känt till de här affärerna en längre tid, men valde att publicera dem just nu. För det tredje har Aftonbladets Jan Helin nyligen sagt upp sig för att bli programdirektör på SVT; det är alltså riskfritt för honom som avgående chefredaktör att rikta kritik mot en minister inom de egna leden. För det fjärde publicerades skandalen mitt under Folk & Försvar, där utrikes- och försvarspolitik står i fokus.

Mycket tyder alltså på att drevet mot Margot Wallström är iscensatt inom de egna leden. Faktum är att Socialdemokraterna har en tradition av att starta mediedrev mot obekväma partimedlemmar. Håkan Juholt tvingades avgå som partiledare i januari 2012 efter rekordkorta 10 månader på posten. Det var en lägenhetsaffär, som även den uppdagades av Aftonbladet, som fick Juholt på fall. Turerna kring Juholts uppgång och fall har beskrivits i Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan”. Enligt Suhonen var det en höger- och vänsterfalang inom Socialdemokraterna som stred om partiledarposten. När Håkan Juholt blev vald och sedan drev sin politik alltför långt åt vänster ska högerfalangen ha iscensatt ett mediedrev med syfte att få honom avsatt. Huvudpersonerna inom högerfraktionen som var pådrivande för Juholts fall var enligt Suhonen näringsminister Mikael Damberg, Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin.

Varför skulle Socialdemokraterna med Aftonbladets hjälp iscensätta ett mediedrev mot Margot Wallström? Svaret kan förmodligen sökas i hennes olämpliga agerande och uttalanden som utrikesminister. Redan i oktober 2014 godkände regeringen, med Wallström i spetsen, Palestina som en oberoende stat. Detta ledde till stark kritik från oppositionen som menade att beslutet inte hade samordnats med övriga EU-länder och att det stred mot Sveriges principer för diplomatiska erkännanden. Även Israel riktade då skarp kritik mot Wallströms agerande. I mars 2015 klampade Wallström åter i klaveret när hon kritiserade Saudiarabien för att tillämpa ”medeltida straff”. Det saudiska kungahuset tolkade detta uttalande som kritik mot de islamiska sharialagarna och Wallström fick utstå kritik från såväl Saudiarabien som flera andra länder i arabvärlden. Till slut tvingades Margot Wallström be Saudiarabien om ursäkt för sina uttalanden. Nu i januari 2016 är det dags igen då Wallström anklagade Israel för ”utomrättsliga avrättningar” av palestinska terrorister. Detta debacel har lett till att Wallström är portad från att resa till Israel. Kort sagt har Margot Wallström blivit ett utrikespolitiskt sänke för regeringen.

Det finns alltså flera skäl för Stefan Löfven att göra sig av med Margot Wallström som utrikesminister. Frågan som återstår att besvara är varför drevet mot Wallström går precis nu? Svaret kan vara: Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd står på spel.

Sveriges kandidatur till FN:s Säkerhetsråd 2017-2018 är ett prestigeprojekt för regeringen. Stefan Löfven och flera andra ministrar besökte New York i september 2015 och träffade bland annat Hillary Clinton och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Stefan Löfven sade bland annat till SvD i en intervju:

”Vi har chanser, annars skulle vi inte ha gett oss på det. Nu trappar vi upp vår kampanj för vi vill verkligen att Sverige ska ha den här möjligheten. Sveriges röst ska höras i diskussionerna. Det handlar om att man tar sitt ansvar och finns med i den här typen av ganska svåra frågor, som är oerhört viktiga för världsfreden. Och där har Sverige en roll att spela, definitivt.”

Sveriges konkurrenter till Säkerhetsrådet 2017-2018 är Italien och Nederländerna. Under våren 2016, det vill säga inom några månader, avgörs vilket land som får det prestigefyllda uppdraget. Kampanjarbetet går alltså in i sin slutfas i detta nu. När Sverige har Israel emot sig, och om Saudiarabien och stora delar av arabvärlden minns Wallströms kritik mot islam, har oddsen i FN försämrats avsevärt. Om Löfven däremot kan göra sig av med Wallström och ersätta henne med en utrikesminister som kan återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Mellanöstern kan Sveriges odds förbättras i slutspurten mot Säkerhetsrådet.

En kandidat att ta över som utrikesminister är Anders Ygeman. Han är en karriärist som har lyckats över förväntan som inrikesminister. Framförallt har han fått stort förtroende för hanteringen av asylkrisen. I senaste Yougov-mätningen från januari 2016 fick han högst betyg av alla statsråd – medan Margot Wallström fick lägst. Det var dessutom Ygeman som nyligen tog emot talmannen för det marockanska representanthuset, Rachid Talbi Alami, för att diskutera de marockanska gatubarnen som befinner sig illegalt i Sverige.

Mediedrevet mot Margot Wallström kan alltså vara orkestrerat av Socialdemokraterna med Aftonbladet som budbärare. Syftet skulle i så fall vara att byta ut henne för att förbättra relationerna till länderna i Mellanöstern. Det övergripande målet som hägrar kan alltså vara att öka Sveriges chanser att komma med i FN:s Säkerhetsråd.

3 thoughts on “Är mediedrevet mot Margot Wallström iscensatt?”

  1. Det behöver inte vara iscensatt inom det egna drevet.
    En fundering …
    VEM gav Richard Aschberg tipset om Kommunal-gate? Denne duktige grävare kunde och ville knappast låta bli att gräva i den härvan, bra story men också annars risk för att det kunnat bli en Aftonbladet-gate med tanke på att Anders Bergström sitter/satt i styrelsen för Aftonbladet. Intressant är snarare den journalist som sen skrev om Margot Wallström. Christer Nilsson, som aldrig tidigare skrivit vare sig för Aftonbladet eller om liknade händelser utan varit mer eller mindre renodlad sportjournalist, anställd av bemanningsföretaget Marieberg Media, Marieberg Media som är ett Bonnierägt bemanningsföretag som rekryterar journalister för uthyrning till Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, TV4, Bonnier Tidskrifter. – INTE Aftonbladet. Varför fick han det uppdraget?
    Eva

  2. Ett fel till
    Det finns TVÅ juornalister som heter Christoffer Nilsson och den på Dagens nyheter är inte den som skrev om Wallström.

Comments are closed.

%d bloggers like this: