Dags för Peter Wolodarski att avgå

DN-huset. Foto: Wikimedia Commons.

Kort efter att Peter Wolodarski tillträdde som chefredaktör för Dagens Nyheter i mars 2013 deklarerade han: ”Vi kommer att satsa mer på agendasättande journalistik.” Agendasättande journalistik innebär i korthet att om en nyhet upprepas kommer läsekretsen att anse att nyheten är viktigare än andra. Med andra ord ville Wolodarski förändra Dagens Nyheter i en mer opinionsbildande riktning. Detta är en tradition som går tillbaka till 1960-talet när dåvarande chefredaktör Olof Lagercrantz övergav konservativ faktabaserad journalistik för liberalt opinionsbildande. Under Peter Wolodarskis ledning har dock Dagens Nyheters agendasättande journalistik, falsarier och mörkläggningar urartat i en sådan omfattning att det är rimligt att kräva hans avgång.

Inte minst i samband med invandringspolitiken har DN tillämpat agendasättande journalistik flitigt. I flera reportage har DN i orwellska ordalag påstått att invandring är lönsamt när det i själva verket handlar om kostnader på hundratals miljarder för samhället. De vilseledande artiklarna handlar om OECD-rapporten, rapporten om Sandviken samt Storbritanniens invandring och felaktigheterna har företrädesvis påvisats av nationalekonomen Tino Sanandaji. Sanandaji kontaktade DN och bad dem rätta artiklarna, men han fick inte ens något svar av journalisten. Det är skandalöst att Sveriges största dagstidning redovisar flera lögner om invandringens kostnader och sedan inte besvärar sig med att korrigera dessa.

År 2014 publicerade Dagens Nyheter ett ledarstick av Golnaz Hashemzadeh Bonde som hävdade att det fanns rasistiska brandmän i Boden. I artikeln påstods att en invandrad brandman tvingades att sluta på grund av rasistisk mobbning. En närmare granskning visade att hela artikeln var ett falsarium. Räddningschefen i Boden, Bengt Nilsson, tillbakavisade alla anklagelser:

“Jag har läst artikeln och i min värld är den felaktig. Vi har inte haft någon sådan person anställd.”

Den ende person med utomnordiskt ursprung som jobbar på brandstationen i Boden kommer från Vitryssland och han jobbar på och mår bra.

En annan skandal som har inträffat under Peter Wolodarskis ledning är den så kallade ”frysboxen”. På grund av bristande lönsamhet organiserade Dagens Nyheter om 2013 och ett flertal journalister blev då övertaliga. Tolv journalister fick då välja mellan att bli uppsagda eller placeras i den så kallade ”frysboxen”. De fick beskedet med kort varsel och var tvungna att bestämma sig inom en till tre dagar. De togs bort från alla redaktionsmejlgrupper, deras inloggningar till de journalistiska arbetsprogrammen försvann, de fråntogs tillgång till det redaktionella systemet och de fick inga arbetsuppgifter på två veckor. Sedan fick de i uppdrag att gräva fram artiklar ur Dagens Nyheters arkiv inför tidningens 150-årsjubileum, vilket är ett arbete som en mellanstadieelev skulle klara av. Till slut blev de av även med de arbetsuppgifterna och fick i uppdrag att skriva en (!) tweet om dagen om Dagens Nyheters jubileum. Den psykosociala miljön blev katastrofal; flera slutade eller blev sjukskrivna för utbrändhet. Till slut fick journalisterna erbjudande om avgångsvederlag. Bo Keskikangas kommenterade historien så här:

“Om de bara hade gett oss något vettigt att göra, eller gett oss ett erbjudande från start så hade mycket elände kunnat undvikas. Men det hade förstås motverkat syftet, som var att tvinga oss att säga upp oss själva. Någon annan förklaring kan jag inte se.”

Peter Wolodarski vägrade under flera månader att svara på några frågor om hanteringen av ”frysboxen”. När han konfronterades av en journalist i Almedalen 2015 vägrade han lämna några kommentarer utan halvsprang istället därifrån. Det är ett beteende som är ovärdigt chefredaktören för Sveriges största dagstidning. Dagen därpå ställde han dock motvilligt upp på en intervju.

Vidare mörkar Dagens Nyheter medvetet invandrares kriminalitet. Ulrika By på DN har bland annat erkänt detta i en intervju med Timbro där hon kommenterar upploppen i Husby 2013:

Det enda är att jag av egen erfarenhet vet att vi väljer bort historier och händelser som lätt kan användas i främlingsfientliga syften. Vi citerar inte allt vi hör och berättar inte allt vi ser. […] Om vi censurerar av välvilliga skäl kommer många att tycka att vi saknar trovärdighet, vilket de kommer göra även om vi bara berättar om de problem som finns.”

Även rapporteringen om IKEA-morden sköttes med tveksamma agendasättande förtecken. På Dagens Nyheters förstasida fanns dels nyheten om IKEA-morden, dels en artikel med rubriken ”Trots allt – dödliga våldet har minskat”. Detta är inget annat än ett hån mot offren vid IKEA-morden och en direkt lögn: många fler människor mördas och dräps i Sverige 2015 jämfört med de tidigare 40 åren.

FörsökTillMordEllerDråp

Som synes har antalet misshandelsfall, mord eller dråp ökat radikalt sedan 1975. Glädjerapporterna som redovisas av Dagens Nyheter baseras oftast på en begränsade tidsperioder, exempelvis ”våld mellan 2008-2014” (då våldet faktiskt minskade en kort period), som ger en selektiv bild av brottsligheten har minskat. Att det har skett en våldsexplosion sedan 1975 talas det däremot i tyst om i Dagens Nyheter.

Nästa stora skandal inträffade i augusti 2015 när Julia Caesar avslöjade att hon hade blivit förföljd och trakasserad under flera månader av Dagens Nyheters journalist Niklas Orrenius, en fotograf samt hans kollega Annika Hamrud. Trots att hon har bett om att vara och förbli anonym uppsökte journalisterna henne flera gånger i hennes hem och sommarstuga. Till slut hängdes hon ut med namn och bild av Annika Hamrud i Expressen. Incidenten ledde till stora protester och att Marika Formgren manade till en bojkott av Dagens Nyheter.

I september 2015 rapporterade Dagens Nyheter att ”experter avfärdar larm om jihadister i flyktingström”. Samtidigt varnade Libanons utbildingsminister för att 2-3% av flyktingarna till Europa i själva verket är terrorister som är utsända av Islamiska Staten. I november 2015 skedde sedan de fruktansvärda terrordåden i Paris. Brottsutredningarna som följde visade att minst en av jihadisterna hade tagit sig in i Europa under förevändningen att vara flykting med syriskt pass. Återigen kom Dagens Nyheters agendasättande journalistik på skam.

På nyårsnatten i Köln sextrakasserade cirka 1000 män med ursprung i Mellanöstern och Nordafrika flera tyska kvinnor vid centralstationen. Kvinnorna ofredades sexuellt och flera rånades i samband med det. En fullbordad våldtäkt utfördes. Under flera dagar försökte Dagens Nyheter och de flesta andra svenska medier mörka incidenten. När skandalen blev viral i sociala medier och alternativa medier kunde Dagens Nyheter till slut inte censurera incidenten längre utan rapporterade pliktskyldigast om denna – nästan en vecka senare. Givetvis har Dagens Nyheter mörkat denna skandal eftersom det är ”politiskt inkorrekt” att rapportera om utländska våldsverkare. Hyckleriet nådde nya nivåer när Dagens Nyheter, som själva mörkade nyheten om Köln, skrev att ”tystnaden är ett svek mot brottsoffren”.

Den största skandalen av alla uppdagades av Nyheter Idag så sent som igår. På festivalen ”We Are Stockholm” i Kungsträdgården i augusti 2015 sextrakasserades flera hundra svenska tonårsflickor av så kallade ”ensamkommande ungdomar” från Afghanistan och Syrien. En psykolog som behandlade flera av flickorna kontaktade Hanne Kjöller på Dagens Nyheter den 17 augusti. Nyheter Idag, som avslöjade mörkläggningen, skriver:

”Hon blev mycket intresserad och lyssnade, tills jag berättade att samtliga omhändertagna killar och män var ensamkommande från Afghanistan och Syrien. Jag uppfattade att hon ändrade tonläget. Men hon sa också att hon skulle kontakta polisen, berättar han [psykologen] för Nyheter Idag.”

Istället för att rapportera om sextrakasserierna tystade Dagens Nyheter ner incidenten. Kjöller förklarade i telefon för psykologen att “Stockholmsdelens redaktör tog över caset och hon ansåg att detta var SD-fabrikationer”. Det agendasättande spelet bakom kulisserna på Dagens Nyheters redaktion framträder här i blixtbelysning.

Efter skandalen i Köln tog dock Dagens Nyheter bladet från munnen och rapporterade plötsligt om den nertystade incidenten i Kungsträdgården – nästan ett halvår senare. Lasse Wierup skrev i Dagens Nyheter:

”Varför de omfattande sextrakasserierna mitt i centrala Stockholm, med något litet undantag, hamnade i medieskugga är för mig oklart. Men blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innebär ett svek mot de drabbade.”

Hyckleriet når nu orkanstyrka. Först mörkar Dagens Nyheter sextrakasserierna och avfärdar dem som ”SD-fabrikationer”. Ett halvår senare rapporterar alltså samma tidning att mörkläggningen är ett ”svek mot de drabbade”. Till och med det orwellska Sanningsministeriet skulle ha förundrats över Dagens Nyheters försök till historierevisionism. Sammantaget kan det här vara den största svenska mediaskandalen i modern tid.

Det räcker nu. Sveriges största och (tidigare) mest respekterade dagstidning kan inte ägna sig åt mörkläggning, agendasättande vinklade nyheter och direkta lögner i den här omfattningen. Inte nog med att ledarskribenterna hårdvinklar artiklarna; den agendasättande journalistiken genomsyrar numera även nyhetsreportagen, som i en fungerande demokrati måste vara baserade på fakta. Det är dags att chefredaktören Peter Wolodarski tar konsekvenserna för det här journalistiska haveriet och avgår.

20 thoughts on “Dags för Peter Wolodarski att avgå”

 1. Vilken bra blogg! Bra skrivet och bra research, intressanta ämnen beskrivna ur ett nyktert perspektiv. Jag ville bara säga det. Jag har nyss plöjt de 4 senaste artiklarna, blev sugen, och laddade ner Brave New Sweden boken. Jag läser uteslutande böcker på läsplattor och kan meddela att det gick utmärkt att konvertera pdf’en till MOBI/EPUB (ibland går det inte) med hjälp av det fria programmet “Calibre”.

  Fortsätt gräva, skriva och skava. De här bloggarna är så otroligt viktiga och ni som skriver är hjältar.

  1. Tack, det värmer! Ja, The New Totalitarians är en ögonöppnare. Den beskriver väldigt väl hur Socialdemokraternas hegemoni nådde sitt semitotalitära zenit på 1970-talet. Dessutom ger den många ledtrådar till varför samhället kan manipuleras och förfalla som det gör nu.

  1. Sandviken-rapporten fanns med i stycket där Tino omnämns. Där finns länkar till alla tre lögnerna om “lönsam” invandring: Sandviken, OECD och Storbritannien. Artikeln har dock uppdaterats så att det blir tydligare. Tack för att du uppmärksammade det.

 2. Tog till mig artikeln, dn är nu uppsagd. Jag sa att om Wolodarski sparkas och det sker en uppryckning så kan jag börja fundera att återkomma som prenumerant.

  1. Det lönar sig att rösta med fötterna. Själv trodde jag under flera år på det som stod i DN. Vi lever ju trots allt i en demokrati och DN har ju tidigare haft gott rykte. När alla dessa lögner och mörkläggningar uppenbarades för cirka två år sedan blev jag otroligt besviken på DN – det kändes ungefär som att bli bedragen. Först sade jag upp prenumerationen på DN, vilket kändes som en lättnad, och bytte till SvD. Sedan kontaktade jag DN ett par gånger och bad dem att redovisa fakta i sina nyhetsreportage, men fick bara tystnad till svar. Skandalen i Kungsträdgården blev till slut droppen, och då valde jag att skriva det här inlägget.

  1. Ja, det finns många logiska luckor i deras bortförklaringar – än värre är det i fallet med Kungsträdgården. Blir man påkommen med att ljuga är det som bekant svårt att komma upp med en trovärdig förklaring.

  1. Jo, det är helt uppenbart att DN hade tillgång till det material som krävdes för att kunna skriva reportaget redan i augusti – om bara viljan hade funnits. DN har även bidragit till det politiskt korrekta mediaklimatet som har tvingat polisen till självcensur; att sedan retroaktivt skylla på polisen för mörkläggning är under all kritik. DN:s försök till skademinimering är helt enkelt hyckleri och historierevisionism.

   Det måste göra ont när åsiktskorridoren brister.

 3. “En halvsanning är också en lögn” som mening får ju ny dimension apropå halvsanningar under gångna dagar från Kjöller, Opitz och DN. Förtroendet mitt rasar för DN, Dagens media såväl som svenska branchens Journalisten. Ynklig jornalistik. Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag ser Wolodarski på Svt i morgonsoffan idag på morgonen. Politiker- och myndighetsförakt i kombination med svag och undflyende journalistik hotar vårt lands demokrati. Jag tackar för ditt blogginlägg och följer med stort intresse nu vad som skrivs i utländska medier om dagens Sverige. Nedslående läsning dock.

  1. Jo, det är nedslående hur journalistiken har blivit så pass agendasättande. En förutsättning för demokratin och den kollektiva intelligensen är att media rapporterar sanningsenliga fakta, inte vinklad politiserad propaganda. Förhoppningsvis leder DN-gate till ett uppvaknande och ärligare journalistik.

 4. Fantastisk bra inlägg och uppsumering. Tyvärr hittar inte altid gemene man dessa pärlor utan lever i tron att allt som skrivs i DN är inte agendasättande. Jag skulle tro att det finns material på SVT, Aftonbladet samt andra medier för en och annan artikel som påvisar att detta är inte ett isolerat problem med DN. Även om DN befinner sig väldigt långt ut på skalan.

  1. Jo, SVT, SR och Aftonbladet är minst lika illa däran som DN. Samtliga är genompolitiserade med drygt 80% rödgröna journalister. Det finns inlägg här på bloggen som granskar även dem. DN förtjänade en separat granskning efter skandalen i Kungsträdgården. Det blev droppen efter flera års lögner och mörkläggningar.

Comments are closed.

%d bloggers like this: