Jihadisterna i Sverige

Jihadister. Foto: Flickr.

Under flera år var det tabu att prata om radikaliserade islamister och jihadister i Sverige. De enda som påtalade problemen vad Sverigedemokraterna, men de tystades ner i den mediala debatten och i riksdagen. Istället erbjöds jihadisterna förtur till jobb och bostad i exempelvis Stockholm och Örebro. Den senaste tiden har dock problemen med jihadismen blivit så akuta att regeringen Löfven har blivit tvungna att vidta åtgärder. Så hur stora är problemen egentligen?

Till att börja med har flera hundra jihadister rekryterats i svenska moskéer. Mer än hälften har rekryterats från Göteborgsförorterna Angered och Bergsjön, vilket gör Göteborg till Europas jihadisttätaste stad i hård konkurrens med Bryssel. Den göteborgska rekryteringen till Islamiska Staten sker till stor del i den radikala Bellevue-moskén. Visselblåsaren Mona Walter, som har konverterat från islam till kristendom, har rapporterat om hur radikala islamister från Bellevue-moskén firade attacken mot Charlie Hebdo med tårta i Göteborg. En före detta imam i Bellevue-moskén, Sheikh Abdulkadir Mumin, anslöt sig senare till den somaliska terrororganistationen al-Shabaab och svor trohet till Islamiska Staten.

Även i den invandrartäta förorten Vivalla i Örebro utgör en grogrund för militanta islamister. Flera jihadister från Örebro, de flesta med somaliskt ursprung, har rapporterats som döda IS-krigare i Syrien. Förutom Göteborg och Örebro kommer de flesta jihadisterna från Stockholm och Malmö. I Stockholms utanförskapsområden som Tensta har islamisterna flyttat fram positionerna. Nalin Pekgul varnar för att en radikal islamistisk rörelse håller på att sprida sig bland muslimska ungdomar i området, vilket har fått flera unga Järvabor att lämna landet för att strida med Islamiska Staten i Syrien och Irak. Gävle moské är också ökänd som rekryteringscenter åt muslimska terrororganisationer, och dess imam Abo Raad har pekats ut som ledaren för den militanta islamistiska rörelsen i hela Sverige. Även Halmstad moské har pekats ut som ett fäste för radikala muslimer, i Linköping pågår rekrytering till Islamiska Staten, Eskilstunas Dawa-center misstänks för samröre med islamistiska terrororganisationer – och så vidare. Den islamistiska rekryteringen sprider sig som en farsot över det tidigare så fredliga Sverige.

Islamiseringen smyger sig på i det svenska samhället på fler sätt. Fläskkött förbjuds i allt fler skolor och i en del simhallar har kvinnor och män olika badtider i enlighet med islams regler. På en begravning i Trollhättan uppmanades alla deltagarna att lyfta sina fingrar och göra det wahhabistiska tecknet. Det blev en trend som spred sig till Barnkanalen i SVT där en grupp sjungande barn också lyfte sina fingrar, sannolikt ovetande om att Islamiska Statens krigare gör exakt samma gest efter att ha huggit huvudena av sina offer. En annan absurd incident är en handläggare på Migrationsverket som har blivit ertappad med att hysa sympatier för islamistiska terrorister. Hon fick trots det prekära avslöjandet jobba kvar, medan en man som uttalade sympatier för Israel däremot fick sparken.

I Sverige har dessutom det islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir etablerat sig. Hizb ut-Tahrir al-Islami, även känt som Det Islamiska Befrielsepartiet, är en fundamentalistisk panislamistisk rörelse med förgreningar över hela världen. Rörelsen arbetar för en världsomspännande islamisk stat – ett kalifat – som manar till kamp mot världsliga och sekulariserade regimer. Rörelsen har som klart uttalat mål att avskaffa demokratin och i stället införa ett islamistiskt shariastyrt samhälle. I den här videon visas en begravning av en medlem ur Hizb ut-Tahrir – mitt i Sverige. Såväl Tyskland som Ryssland har förbjudit Hizb ut-Tahrir som en antisemitisk terrororganisation. Säpo har fått frågor om varför Hizb ut-Tahrir tillåts verka i Sverige, men har inte kunnat lämna några tillfredsställande svar.

Säpo bedömer att cirka 300 jihadister har åkt från Sverige att strida för Islamiska Staten, men mörkertalet kan vara mycket större än så. Enligt en opinionsundersökning i Danmark bedöms cirka 4000 muslimer sympatisera med terrorgrupper som Islamiska Staten och al-Qaida. Med tanke på att Sveriges muslimska befolkning är dubbelt så stor som den danska, kan man göra uppskattningen att cirka 8000 svenska muslimer hyser jihadistsympatier. Det är dock än så länge oklart hur många av dessa som är beredda att tillgripa fysiskt våld i Allahs namn.

Flera svenska radikaliserade muslimer förekommer i islamistiska propagandasammanhang. En jihadist från Malmö figurerar som bödel i en IS-video; innan han hugger huvudet av offret säger han: ”svin”. Fler svenskspråkiga jihadister förekommer även i den här videon från Islamiska Staten. I den arabiska TV-kanalen Al Hayat säger en ”svensk” jihadist i denna intervju att han är utsänd av Allah för att sprida Islam till Sverige:

”Till sista dagen i våra liv ska vi kriga mot Sverige och hela Europa. Vi kommer att kriga var än ni befinner er, även om det vore Sverige, tills ni säger att det finns ingen Gud förutom Gud.”

På olika Facebook-sidor kan man dessutom betrakta en 19-årig boråsare som poserar i en propagandafilm inför sitt självmordsuppdrag, en göteborgare som står med foten på en dödad fiende och en stockholmare som håller upp ett avhugget huvud.

Utöver de jihadister som är uppväxta i Sverige och radikaliseras i olika moskéer kommer flera terrorister in i Europa med flyktingströmmarna. Libanons utbildningsminister har gjort bedömningen att 2-3% av alla immigranter som kommer till Europa i själva verket är utsända från Islamiska Staten. Libyen används av Islamiska Staten som en brygga till Europa och uppskattningsvis har cirka 4000 jihadister smugglats in till Europa. ”Vänta bara”, säger en jihadist som smugglar in IS-krigare med flyktingströmmarna mellan Syrien och Turkiet. Med tanke på att flera hundra illegala migranter försökte storma den ungerska gränsen medan de skanderade “Allahu akbar” kan det nog ligga mycket i det påståendet. Dagens Nyheter har dock i ett agendasättande reportage försökt indoktrinera sina läsare att det bara är en myt att terrorister smugglas in med asylströmmarna. Det påståendet kan lätt motbevis eftersom minst en av terroristerna i Paris hade smugglats in via Grekland med ett syriskt pass i oktober 2015.

Sverigedemokraterna har varnat för den här utvecklingen i flera år. År 2013 föreslog de i riksdagen att jihadistresor skulle förbjudas, men det förslaget avfärdades av dåvarande justitieminister Beatrice Ask. Säpo har alltså inte några befogenheter att gripa några jihadister, utan de svenska terroristerna får resa fritt fram och tillbaka mellan Sverige och Syrien för att våldta, tortera, mörda och fördriva. Den svenska naiviteten runt denna hantering saknar motstycke. Stockholms Stad och Örebro har planerat för att ge de återvändande jihadisterna förtur till arbete och bostad, medan Mehmet Kaplan har liknat jihadisterna vid svenskarna som stred i finska vinterkriget. Snarare borde jihadisterna jämföras med de svenskar som stred för SS-Waffen under andra världskriget och behandlas därefter. Sverige har sämst kontroll i Europa på landets radikala islamister och har blivit något av en fristad för jihadister som kan vila upp sig på sjukhus innan de återvänder till Syrien för ännu en runda med slaktande och mördande. Den här slapphänta hanteringen har rönt internationell kritik. Shiraz Maher, forskare i terrorism på King’s College i London, säger:

“Det är verkligen chockerande att Sverige inte har så mycket lagstiftning för att hantera det här problemet. Sverige borde inte agera fristad för människor som vill delta i Syrienkonflikten.”

Mona Sahlin har utsetts av regeringen till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. När hon tillträdde i april 2014 hade hon allt fokus på nynazism och högerextremism. En ganska märklig prioritering kan tyckas eftersom vänsterextremt våld är ungefär 20 gånger vanligare än högerextremt. Islamistisk extremism fanns inte ens på kartan. Sahlin blev hårt kritiserad för sin passiva hållning gentemot jihadisterna. Inte minst Devin Rexvid anklagade Sahlin i en radiodebatt för att skydda hemvändande islamistiska mördare och våldtäktsmän. På senare tid har dock Sahlin vaknat upp och insett att jihadisterna också utgör ett hot i det svenska samhället. I en intervju erkänner Sahlin att hon är mer orolig nu än när hon tillträdde och att hon blir bekymrad när dagisbarn låtsas strida för Islamiska Staten på olika förskolor i utsatta områden.

Mona Sahlin jobbar dock mest med förebyggande åtgärder och har som främsta insats inrättat en jourtelefon dit oroliga anhöriga kan ringa. Det förebyggande arbetet i Sverige går dock alltför långsamt och har fått internationell kritik. Magnus Ranstorp jämför med Danmark som ligger på universitetsnivå jämfört med Sverige som enligt honom ligger på förskolenivå. Det förebyggande arbetet är dock viktigt; det bästa vore så klart om inga ungdomar alls åkte till Islamiska Staten för att strida som jihadister. Om de däremot gör det ska de bestraffas istället för att få förtur till jobb och bostad.

Den senaste tiden har dock terrorhotet ökat i Europa. Under 2015 har jihadisterna slagit till i Paris i januari, Köpenhamn i februari och en gång till i Paris i november. I Bryssel stängdes hela staden av i jakt på terrorister från stadsdelen Molenbeek. Det sker alltså en upptrappning från jihadisternas sida. Möjligtvis är det upptakten till ”den totala konfrontationen” vi skådar. Den jordanske journalisten Fouad Hussein har intervjuat flera högt uppsatta ledare från al-Quaida i ett irakiskt fängelse och dokumenterade sedan intervjuerna i en bok år 2005. Enligt terroristernas tidplan skulle 9/11 inträffa 2001, invasionen av Irak 2003, arabiska våren 2010, kriget i Syrien 2011 och grundandet av Islamiska Staten 2014. År 2016 planeras den ”totala konfrontationen mot de otrogna” att inledas. Med tanke på att jihadisterna håller tidplanen till punkt och pricka, och det stora antal terrorister som finns i Europa och Sverige, finns det all anledning till oro. Dessa farhågor bekräftas av den norske terroristforskaren Petter Nesser som bekräftar att jihadisterna i Europa är ytterst välorganiserade och att det mycket väl kan komma fler attentat.

Under hösten 2015 urartade asylkrisen bortom all kontroll i Sverige. Cirka 190.000 immigranter förväntas komma till Sverige under året för att söka asyl. Dessutom försvinner flera immigranter utan att registrera sig hos myndigheterna; bara i september försvann cirka 40.000 spårlöst. Av dem som har fått avslag på sina asylansökningar uppehåller sig 14.000 fortfarande illegalt i landet. Hur många av alla dessa immigranter är terrorister? Ingen vet, men om 2-3% är jihadister kan 4000-6000 nyanlända bara i år vara potentiella terrorister.

Det kommer dessutom flera vittnesmål om jihadister från asylboenden. Merit Wager skriver på sin blogg om ett asylboende där en majoritet av de 500 boende säger sig stödja Islamiska Staten och vill se ett kalifat i Sverige. Även från asylboenden i Kalmar och Västernorrland kommer varningssignaler om att flera av de asylsökande i själva verket är jihadister. En flykting från Syrien varnar för att det finns massor av farliga oidentifierade människor i  Malmö och att det finns en överhängande risk för att Mellanösterns konflikter kommer att blossa upp även där.

Som en konsekvens av det allt mer desperata läget och terrordåden i Paris och Köpenhamn har regeringen till slut bestämt sig för att skärpa terrorlagarna som kommer att börja gälla från april 2016. En åtgärd med dessa lagar blir att totalförbjuda jihadistresor – ganska exakt tre år efter att Sverigedemokraterna föreslog precis samma sak.

Säpo har dessutom höjt terrorhotsnivån från tre till fyra på en femgradig skala. De jagade även en misstänkt terrorist under stort pådrag – det visade sig dock att de hade gripit fel person och han släpptes kort därpå. Terrorhotet ligger dock kvar på hög nivå och delar av Drottningholms slott har nyligen spärrats av på grund av detta.

Två svenska jihadister har dock gripits, misstänkta för att ha skurit halsen av två personer i Syrien 2013. Rättegången har precis påbörjats och båda männen nekar till brott, trots att det finns filmer och bilder som bevis. En av männen utger sig dessutom för att ha en hjärnskada och sitter i rullstol. Med anledning av detta så kallade handikapp yrkar hans advokat på att han ska slippa straff. Det finns dock bilder som visar hur mannen semestrar i Malaysia, så sanningshalten i berättelsen och handikappet kan ifrågasättas.

Hanteringen av jihadisterna och det hot de utgör i Sverige har varit under all kritik de senaste åren. Såväl styrande politiker, media och rättsväsende har på ett remarkabelt sätt missbedömt och underskattat problematiken. Faktum är att de har ställt hela landets säkerhet på spel med sitt inkompetenta agerande. När nu naiviteten äntligen håller på att övergå till någorlunda sunt förnuft kan det tyvärr vara för sent. Jihadisterna finns mitt ibland oss. Under julhandeln 2010 drabbades Sverige av det första islamistiska terrordådet när Taimour Abdulwahab sprängde sig i luften på Drottninggatan i Stockholm. Nästa år kan det bli total konfrontation.

7 thoughts on “Jihadisterna i Sverige”

 1. Vart finns egentligen källan till islamisternas tidsramar du beskriver?
  Vi har sett det nämnas många ggr men aldrig med någon trovärdig källa.

  1. Terroristernas tidplan kommer från den jordanske journalisten Fouad Hussein. Han har kommit i kontakt med flera islamistiska terrorister och därmed fått insikt i deras planer. I sin bok ”Al-Zarqawi – al-Qaidas andra generation” från 2005 har han dokumenterat sina erfarenheter. Ett referat av boken finns i Der Spiegel: http://www.spiegel.de/international/the-future-of-terrorism-what-al-qaida-really-wants-a-369448.html. Observera att boken och artikeln skrevs 2005, och att tidplanen håller än så länge: 9/11 2001, Irakinvasionen 2003, arabiska våren 2010, kriget i Syrien 2011, Islamiska Staten 2014. Nästa steg är “total konfrontation” 2016. Låt oss hoppas att Hussein har fel den här gången, även om han har haft rätt resten av tiden.

 2. Hej.
  Detta är inget ni behöver posta på er sida utan jag skickar härmed bara lite info.

  Här får ni lite mer info om granskningen av gävlemosken,
  Ni har säkert sett det redan men skickar Om ni skulle missat!
  Nu finns klara kopplingar till att mosken finansierats, och styrelsen tillsatts, av extremister som varit med och sponsrat del del av Alqaida som senare blev IS !
  http://www.gd.se/gastrikland/gavle/terroristfinansiar-kopplas-till-grundandet-av-gavle-moske

  /HornyToad

Comments are closed.

%d bloggers like this: