Folkomrösta om invandringen

617x200_rostkort_valkuvert_hakan_dahlstrom_flickr
Röstkort. Foto: Flickr.

Cirka 100.000 migranter väntas till Sverige under tre månader. Det motsvarar i snitt 1000 personer per dag. Sverige har de senaste åren tagit emot flest invandrare per capita i hela västvärlden, vilket har resulterat i en alarmerande bostadsbrist, fallande skolresultat, ökad kriminalitet och ökad press på välfärdssystemen.

Migrationsverket har tappat kontrollen över situationen och planerar för panikåtgärder med tältläger och asylboenden i övergivna fängelser. Nästan alla migranter unga män som har råd att betala flyktingsmugglare; cirka 2-3% av dessa män befaras dessutom vara IS-krigare. Säpo hinner dock inte med att kartlägga eventuella jihadister bland alla asylsökare som strömmar in i landet. Samtidigt erkänner Hans Rosling att biståndet gör bäst nytta i krigets närområden. Kostnaden för en ensamkommande flyktingungdom i Sverige motsvarar hjälp till en hel familj under en månad i UNHCR:s tältläger. Men regeringen har istället minskat biståndet med flera miljarder för att kunna bekosta den ineffektiva och dyra asylinvandringen till Sverige. Vidare kommer nästan alla asylsökare via Danmark och Tyskland som är säkra länder, så enligt Dublinförordningen ska asylsökarna återvända dit. Slutligen är inte ens alla asylsökare från Syrien, utan majoriteten kommer från andra länder som Afghanistan, Irak, Somalia och Eritrea. Så varför asylsökarna väljer att ta sig ända längst upp i norra Europa beror snarare på att Sverige är generösast med permanenta uppehållstillstånd och bidrag än att de är i akut behov av skydd.

Situationen med nuvarande migration är helt absurd, det inser var och en med förståndet i behåll. Landets säkerhet och välfärdssystem står på spel med den pågående invandringen. Dessvärre lever den nuvarande regeringen i vanföreställningen att det är “rasistiskt” att minska invandringen till Sverige, vilket har lett till handlingsförlamning i detta kritiska skede. Bedömningen är att Löfven står inför två val: stänga gränsen eller fortsätta med den okontrollerade invandringen. Om han stänger gränsen riskerar han en regeringskris med MP som förespråkar fri invandring. Om han däremot inte stänger gränsen riskerar landet att kastas in i ett okontrollerat asylkaos utan reglerad invandring.

Men det finns faktiskt ett tredje alternativ: folkomrösta om invandringen. Grekland kunde ju folkomrösta om IMF:s bud med kort varsel, så varför kan inte Sverige folkomrösta om denna ödesfråga? Den invandringskritiska sidan bör dock inte ha totalt invandringsstopp som alternativ, eftersom det inte är genomförbart med gällande förordningar inom EU och FN. De bör istället förespråka ett motsvarande Luciabeslut, som Ingvar Carlssons regering genomförde 1989; det skulle innebära att endast konventionsflyktingar beviljas asyl, medan de som strömmar till Sverige via flyktingsmugglare och halva EU får återvända till första säkra land i enlighet med Dublinförordningen. Inför en folkomröstning måste alla sidor få komma till tals, även SD som notoriskt har tystats ner av media. Alla statsvetare, politiker, ledarskribenter och opinionsbildare skulle få redogöra för sina argument för och emot invandring i öppna debatter. Om folket röstar för minskad migration, vilket mycket väl kan bli resultatet eftersom 58% vill minska invandringen, kan Löfven gå emot MP med hänvisning till folkviljan. Löfven kan i så fall få ett demokratiskt och folkligt förankrat mandat driva igenom ett nytt Luciabeslut. Svenska folket förtjänar att få göra sin röst hörd i detta ansträngda läge, eftersom regeringen och berörda myndigheter inte längre klarar av att sköta sina uppgifter.

One thought on “Folkomrösta om invandringen”

  1. Stoppa massinvandringen annars har vi ett muslimskt land snart. Sossarna vill ha röstboskap, Moderaterna vill ha lönedumpning. Bara SD kan rädda oss svenskar om det inte är försent.

Comments are closed.

%d bloggers like this: