Saudiarabiens roll i kriget i Syrien

saudi-flag
Saudiarabiska flaggan. Foto: Wikipedia.

Saudiarabien har varit i hetluften den senaste tiden av två skäl: spöstraffet mot bloggaren Raif Badawi och Margot Wallströms kritik mot bristande mänskliga rättigheter. Obegripligt nog har Saudiarabien inte kritiserats nämvärt för två andra skandaler: sponsring av sunnimuslimska terrororganisationer och ett obefintligt flyktingmottagande från kriget i Syrien.

Låt oss börja med sponsringen av de sunnimuslimska terrororganisationerna. De flesta saudier bekänner sig till wahhabismen, vilket är en mycket strikt fundamentalistisk riktning inom sunniislam. Wahhabismen förespåkar sharialagar, kvinnoförtryck, tortyrliknande bestraffningar, samt förföljelse av shiamuslimer, kristna och judar. Mäktiga krafter i Saudiarabien vill av religiösa och ideologiska skäl sprida den wahhabistiska läran till resten av Mellanöstern. Därtill är Saudiarabien världens största oljeproducent och den ekonomiska eliten är ofattbart förmögen. Religiös fanatism och enorma rikedomar har blivit en farlig cocktail, vilket har utmynnat i att mäktiga saudiska grupper har finansierat sunnimuslimska terrorgrupper. Detta bekräftas i en rapport om islamistisk terrorism till EU-kommissionen. I första kapitlet står det: ”Saudi Arabia has been a major source of financing to rebel and terrorist organisations since the 1970s.”

Al-Qaida har fått större delen av sin finansiering från Saudiarabien. Usama bin Ladin, som grundade Al-Qaida, kom från en förmögen familj och tillhörde den absoluta eliten i Saudiarabien. Femton av de nitton flygkaparna i attentaten den 11/9 kom även de från Saudiarabien. När inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 såg Saudiarabien, Qatar, Kuwat och Förenade Arabemiraten sin chans att störta den shiamuslimske presidenten Assad genom att sponsra sunnimuslimska rebellgrupper med vapen och pengar. Paramilitära salafistiska terroristorganisationer som Al-Nusrafronten och Al-Qaida i Syrien utnjöt under krigets första år stora donationer från Saudiarabien och dess allierade. I april 2013 slogs Al-Qaida i Irak samman med Al-Nusrafronten och Al-Qaida i Syrien och bildade Islamiska Staten i Irak och Syrien (ISIS). Året därpå fick organisationen globala ambitioner och bytte namn till Islamiska Staten (IS). IS har ockuperat större delen av norra Irak och Syrien och har sedan fortsatt sin expansion till Libyen, Libanon, Bosnien – och Saudiarabien. De saudiska ledarna har sedermera insett att de har skapat Frankensteins monster och har nyligen börjat betrakta IS som ett hot mot Saudiarabien. Som ett svar på IS utbredning och infiltration i landet har Saudiarabien gått till motattack mot den salafistiska terrororganisationen. För den som vill läsa mer Saudiarabiens komplicerade förhållande till de sunnimuslimska terrorgrupperna rekommenderas boken ”The Rise Of The Islamic State” av Patrick Cockburn.

Det råder alltså ingen tvekan om Saudiarabien har en blytung skuld till kriget och sönderfallet i Syrien. Hur många flyktingar tar då Saudiarabien emot? Svar: noll. Ja, du läste rätt. Inte en enda flykting. Det är helt absurt och direkt stötande att Saudiarabien, som är ett stenrikt muslimskt land med stora outnyttjade landytor och en arabisktalande befolkning, inte tar emot en enda flykting från ett land som de har störtat i fördärvet. Ännu mer absurt blir det med tanke på att Saudiarabien har gigantiska läger med luftkonditionerade tält som kan inhysa tre miljoner pilgrimer. Dessa 100,000 lyxtält utnyttjas fem dagar per år under pilgrimsvandringen. Under 360 dagar står dessa tält alltså tomma, medan enorma flyktingströmmar rör sig mot Turkiet, Libanon och Europa.

saudi-tents
Tält i Saudiarabien som står tomma 360 dagar per år.

Istället satsar Saudiarabien på invandring av billig arbetskraft från låglöneländer som Indien, Pakistan, Thailand och Bangladesh. Dessa arbetare får tillfälliga uppehållstillstånd enligt ett system som kallas kafala och får ofta arbeta under slavliknande förhållanden på byggarbetsplatser och oljefält. På så sätt har Saudiarabien skapat en strikt uppdelning mellan tillfälliga arbetskraftinvandrare och permanent boende saudiaraber. Uttryckt med andra ord har de medvetet skapat ett “vi och dom”-system.

Flyktingarna från Syrien och Irak anses däremot ha en för avancerad politisk världsbild och skulle därmed kunna utgöra ett hot mot den saudiska regimen och den wahhabistiska tron. Där är förklaringen till att Saudiarabien inte har tagit emot några flyktingar från krigen i Libanon, Irak eller Syrien.

Återigen: det är helt absurt att Saudiarabien inte tar emot en enda flykting från länder som de har störtat i fördärvet med sin finansiering av salafistiska och wahhabistiska terrororganisationer. Istället förväntas EU, med Sverige och Tyskland i spetsen, ta emot de stora flyktingströmmarna från Syrien. Som “kompensation” har Saudiarabien erbjudit sig att finansiera 200 moskéer i Tyskland. Istället borde Saudiarabien bidra till att stoppa kriget i Syrien och ta emot sin beskärda del av flyktingströmmen. Då skulle de äntligen få full beläggning i sina tältläger året runt.

2 thoughts on “Saudiarabiens roll i kriget i Syrien”

Comments are closed.

%d bloggers like this: